Nou, dat is even snel: het tweede recept in deze week. Eigenlijk komt het door de foodblogswap. Hierbij maak je een recept van een andere blog met jouw eigen twist. Dit maak je altijd voor het einde van de maand en plaats je op je eigen blog. Ik had dat nog niet gedaan, dus bij deze: een stoofpeer speculaas taart.

Stoofpeer speculaas taart

Dit recept is gebaseerd op de tiramisu van Pienskeuken en mijn eigen tiramisutaart. Ik zag bij Pien een kids-proof tiramisu en dacht: “daar moet ik wat mee”. Mijn tiramisu bevat meestal koffie en/of alcohol en dat geef je niet aan je koters. Vandaar deze versie met stoofperen (hebben ze gelijk hun fruit voor die dag binnen). Het is zeker geen gezond recept, zoals dat bij Pien wel het geval is. De blog van bestaat voornamelijk uit gezonde(re) recepten. Het was voor mij dan ook zeker een uitdaging om een recept te zoeken wat past mij mijn blog en bij Pien. Dus Pien, ik hoop dat ik wat extra gezondheidspunten krijg voor het fruit. 😉

Stoofpeer speculaas taart

De stoofperen maak je natuurlijk zelf, ik link jullie in de ingrediëntenlijst naar het recept. Bovendien heb ik ook van dit recept een YouTube video gemaakt, kijk die zeker en vergeet niet te abonneren op mijn kanaal.

Ingredienten stoofpeer speculaas taart

Bodem:

Vulling:

 • 250 gram mascarpone
 • 100 gram witte basterdsuiker
 • 250 ml slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 400 gram stoofperen
 • 150 gram speculaas

Decoratie:

 • 125 ml slagroom
 • 1 zakje vanillesuiker
 • kaneel
 • 50 gram speculaas

Bereiding

Neem een springvorm van 24 cm en bekleed de bodem met bakpapier.

Smelt de boter en hak de speculaas fijn. Meng de koekkruimels door de gesmolten boter. Verdeel dit over de bodem van de springvorm en druk goed aan. Zet de springvorm in de koelkast om op te stijven.

Voor de vulling mix je de mascarpone met de suiker (in de video zeg ik slagroom, maar dat is onjuist..). Klop de slagroom stijf met de vanillesuiker. Voeg de slagroom toe aan de mascarpone en meng goed door elkaar.

Mix de slagroom voor de decoratie ook alvast. Mix de slagroom met de vanillesuiker stijf en doe dit in een spuitzak met spuitmondje.

Neem de springvorm, zodra die is afgekoeld, uit de koelkast en verdeel de helft van het mascarpone-slagroom mengsel over de bodem. Leg hier de speculaas op. Verdeel hier de stoofperen overheen. Neem zeker ook het stoofperen vocht mee. Dit kan mooi in de speculaasjes trekken, waardoor ze wat zachter worden en de smaak nog lekkerder is. Verdeel daarna de rest van het mascarpone-slagroom mengsel eroverheen en strijk glad.

Spuit toeven slagroom op de bovenkant. Verdeel hier wat kaneel overheen en de laatste speculaas koekjes ter decoratie. Zet daarna ongeveer 1 uur in de koelkast om op te stijven. Snijd daarna in punten en geniet ervan!

Wat vind je van dit recept? Perfect voor de herfst/winter/sinterklaas of niet dan?

Stoofpeer speculaas taart


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

15 gedachte over “Stoofpeer speculaas taart”
 1. Ik ben hem nu aan het maken voor de 15e verjaardag van onze zoon! Hij is verzot op stoofperen;-) Ik ben heel benieuwd naar de smaak!

  1. Leuk! Ik vond hem erg lekker en de anderen die mee mochten genieten ook. Ik hoop dat je zoon er net zo van geniet Mieke. Laat nog maar weten. 🙂

   1. Hij was echt heerlijk!! Volgende x (en dat mag niet te lang duren hebben ze hier al gezegd;-)) doe ik er wel nog wat meer stoofperen in en de speculaaslaag in het midden juist wat minder….we proefden nu eigenlijk te weinig van de peertjes. Maar verder is hij echt glansrijk geslaagd!

     1. Ik had 300 gram peren gedaan, maar een volgende x ga ik zeker 400-500 gram doen. En de speculaasjes voor de middelste laag verkruimelen zodat die laag wat minder overheersend is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *