Oude tijden herleven, want ik heb voor jullie een artikel over het wecken van stoofperen. Van familie krijgen wij altijd een grote kist met stoofperen, Giesser Wildeman, die wij wecken.

Voorheen deden we dit vaak in de diepvries, maar het is vele malen lekkerder om de peren te wecken. De smaak blijft als je ze weckt veel puurder. Dit omdat als je de peren uit de vriezer haalt en laat ontdooien er veel water vrijkomt, waardoor de peren wateriger smaken. In dit artikel laat ik zien hoe je de stoofperen kan verwerken, zodat ze, indien op de juiste manier geweckt, wel een jaar houdbaar blijven.

Stoofperen

Potten reinigen

Het is een wat langer artikel. Allereerst laat ik zien hoe je het beste de potten kan reinigen. Dit is namelijk erg belangrijk, want als dit niet gebeurd zal er snel schimmel op de peren komen en dat is niet wat je wilt.

Wat moet je doen?

Allereerst over de pot zelf. De maat van de pot maakt niet veel uit, het deksel des te meer. Het moet een pot zijn met draaidop en deze moet onbeschadigd zijn. Potten van HAK of jampotten zijn meestal wel te gebruiken.

Meestal hebben de potten een etiket dus laat de potten weken in warm water, zodat je deze er gemakkelijk af kunt halen.

Als het etiket eraf is dan kan je de pot zelf een etiket geven, zodat je weet dat er stoofperen in zitten. Het is van belang om hier ook de datum bij te schrijven. Dan vergeet je niet wanneer je deze stoofperen geweckt hebt en als je vaker gaat wecken weet je welke je als eerste moet gebruiken.

Voordat je de peren in de pot gaat doen moet je de potten schoonmaken met soda. Dit reinigt de potten van het overgebleven vuil en zorgt voor extra hygiëne. Was de potten goed heet, zodat de peren, die ook heet in de pot gaan, niet meteen afkoelen.

Dan zijn je potten klaar voor gebruik!

Stoofperen bereiden

De potten zijn gereed, nu kunnen we aan de stoofperen beginnen.

Wat moet je doen?

Allereerst schil je de stoofperen. Daarna was je de stukken peer goed. Let ook op rotte plekjes, haal deze er met je schilmesje uit. Als de peren gewassen zijn kunnen ze in de pan op het vuur. Doe hierbij voor de smaak 1 kaneelstokje, of als je dat niet hebt een eetlepel kaneel.

Breng de peren eerst aan de kook en zet het vuur daarna laag. Laat de pan dan de hele dag staan zodat de peren goed gegaard worden en een lekkere smaak krijgen en een donkerrode kleur.

’s Avonds kan je dan de peren van het vuur halen en in de potten doen. Zoals ik in deel 1 ook al vertelde: zorg ervoor dat je potten goed heet zijn als je de peren in de pot doet. Zo koelen de peren niet meteen af als ze in de pot komen.

Daarna draai je het deksel op de pot en zet je de pot op zijn kop. Na twee uur draai je de pot om. Het deksel moet ingedeukt zijn. Soms moet je hierbij helpen, door op het deksel van de pot te duwen. Als het dan ingedeukt blijft is het goed. Springt het deksel terug omhoog, dan kan je beter voor een andere pot kiezen, want dan zit het deksel niet goed dicht en kan je de pot niet lang bewaren.

Zo je stoofperen zijn geweckt en blijven minstens een jaar houdbaar!

stoofperen

Nu hebben we zin in stoofperen. Dat kan gewoon bij het avondeten, maar het is ook lekker door de yoghurt. Vrijdag deel ik een recept met jullie waarin ik ook stoofperen gebruik. De stoofpeer – stroopwafel tulband.

Ook heb ik een lekkere taart (waarbij je de oven niet nodig hebt) gemaakt met stoofperen. Check de video hieronder:


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

9 gedachte over “Stoofperen wecken”
  1. Leuk zo met al de foto’s er bij en de duidelijke uitleg.
    Ik had me vorig jaar voorgenomen om te gaan wecken maar het is er toen niet van gekomen. Nu krijg ik er toch weer zin in als ik dit zie…om dat te doen dus wie weet.

    1. Bedankt Marga en graag gedaan. Ja, moet je echt doen, ze smaken echt goed! Vrijdag komt er een lekkere tulband online met stoofperen erdoor verwerkt.

  2. Dit is niet wecken, maar inmaken.
    Bij producten die of genoeg suiker bevatten of zuur genoeg zijn is dit voldoende.
    Wecken is het product in de pot koken voor langere tijd om te steriliseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *