In het tweede recept wat ik deel ik in mijn rondje langs de Nederlandse provincies strijken we neer in Twente. Twente is een streek in Overijssel. De provincie die ik vooral ken van de Regge, het Vechtdal en de altijd gezellige vakanties op de camping. Maar in Twente weten ze wel wat lekker is. Een van de typische streekbaksels is de Twentse kozak. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik hem nog nooit op heb.

Toch heb ik na wat research, foto’s kijken en smaken combineren een waanzinnig lekkere taart gemaakt. Omdat ik hem op de kozak vind lijken noem ik deze een kozakkentaart. Dat is nou de vrijheid van de blogger. 😉 Deze taart is gevuld met een mengsel van botercrème en slagroom en lekkere aardbeienjam. Het mooie aan de taart is de binnenkant, een prachtig patroon ontstaat er als de de plakken biscuit oprolt, maar van de buitenkant is het precies een Twentse kozak XXL.

De vorige keer ging ik langs in Zeeland (Boluscake), wat wordt de volgende provincie?

kozakkentaart Twentse kozak XXL

Ingrediënten Kozakkentaart

2 plakken biscuit

 • 6 eieren
 • 150 gram suiker
 • 160 gram bloem
 • 3 eetlepels maizena
 • 2 tl vanille extract

Botercrème-slagroom

 • 250 gram poedersuiker
 • 250 gram roomboter
 • 200 ml slagroom (+ 1 el suiker)

Rest vulling

 • 100 gram aardbeienjam

Ganache

 • 150 ml slagroom
 • 150 gram pure chocolade

Rest decoratie

 • 150 gram blanke marsepein
Bereiding
Biscuit

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.

Splits de eieren. Meng het eiwit met drie-vierde van de suiker goed stijf. Meng het eigeel met een-vierde van de suiker romig. Schep het eigeel-mengsel bij het eiwit-mengsel en spatel voorzichtig door elkaar.

Zeef de maizena en de bloem boven het mengsel en spatel het door elkaar. Neem een bakplaat en giet hier de helft van het mengsel op. Zorg dat het een rechthoek wordt van ongeveer 2 à 3 cm dik. Bak af in 15 minuten.  Leg de cakerol met bakpapier naar beneden op een vochtige theedoek. Rol je hem op met bakpapier en al. Laat zo afkoelen. Bak de rest van het mengsel op dezelfde manier.

Botercrème-slagroom

Bekleed een springvorm (28 cm) met bakpapier.

Maak de botercrème door de roomboter zalvig te mengen. Voeg daarna de poedersuiker toe. Klop daarna de slagroom stijf met de eetlepel suiker. Meng de slagroom en de botercrème door elkaar.

Snijd de plakken biscuit in vier repen (korte kant). Smeer de repen in met de aardbeienjam en de botercrème-slagroom. Rol de plakken op en zet deze in de springvorm. Zet ze allemaal achterelkaar, zodat er één grote rol ontstaat. Ga zo door totdat de biscuit op is en de springvorm (bijna) vol.

Smeer de buitenkant (bovenkant en zijkant) van de taart in met de botercrème-slagroom. Plak tegen de zijkant ook bakpapier aan. Zorg dat dit aan de bovenkant uitsteekt, zodat de ganache niet langs de zijkant van de taart loopt.

Decoratie

Snijd de chocolade fijn. Doe 100 gram chocolade en de slagroom in een kom. Smelt dit en voeg daarna de rest van de chocolade toe.  Roer totdat er een egaal mengsel ontstaat. Giet de (bijna afgekoelde) ganache op de bovenkant van de taart. Zet dit in de koelkast, zodat de chocolade kan uitharden.

Rol de marsepein uit tot een dunne plak. Snijd deze in repen, die evenhoog zijn als de taart. Bekleed de taart aan de zijkant aan met de marsepein. De repen ‘plak’ je aan elkaar met wat water of restjes van de botercrème-slagroom.

kozakkentaart twentse kozak XXL

Misschien is het deze keer een iets lastiger recept. Ik heb mijn best gedaan om het zo goed mogelijk uit te leggen, heb je toch nog vragen? Schroom niet om deze in de reacties hieronder te stellen. Want deze kozakkentaart moeten jullie zeker een keer maken.

Loat ’t oe smaken! 


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

10 gedachte over “Kozakkentaart / Twentse kozak XXL”
 1. Oei, het water loopt mij in de mond! Wat leuk dat je per provincie een typisch streekgerecht maakt! Vroeger kochten wij in Utrecht vaak “spoorpunten”.. Volgens mij waren dat restanten van allerlei producten bij elkaar, maar zo lekker! En heel goedkoop! Ik ben best benieuwd wat daar eigenlijk allemaal in zat. Uit nostalgie zou ik zo willen maken!

  1. Leuk hè! Dank je wel voor de tip, ik ben (zoals je inmiddels weet) meteen met je idee aan de slag gegaan!

 2. Nou, als rasechte Tukker vind ik hem er heerlijk uit zien! De jam is voor sommigen wel een dingetje, maar ik houd er wel van! De bovenkant moet echt lekker knapperig zijn. Ga hem zeker een keer proberen!

  1. Ja klopt inderdaad, maar die kan je natuurlijk gemakkelijk weghalen. De bovenkant is in elk geval niet knapperig, omdat de taart anders niet te snijden is. Maar je kunt het natuurlijk proberen. Dan moet je de slagroom uit de ganache weglaten en wat meer chocolade toevoegen. Succes! Veel bak plezier!

 3. als kozakken boys fans in de familie moet ik hem echt een keer maken. ken de kozak van vroeger at het veel, dacht dit echt een produkt was uit Werkendam (nb)

  1. Ja, ik ken het inderdaad ook van de Kozakken Boys, woon vlakbij Werkendam. Maar het is toch echt een product uit Twente. 🙂 Veel bak plezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *