Welkom! Dit is het eerste recept in een reeks van twaalf. We gaan namelijk elke provincie van Nederland af.

Hoe zit het precies? Een tijdje geleden vroeg ik aan mijn Facebookvolgers (hoor jij daar nog niet bij, snel volgen dan ;)) welk recept ik uit welke provincie moest maken. Ik vond het erg leuk dat er zoveel reacties waren. Bedankt daarvoor! Nu ga ik elke provincie langs, daarvan kies ik een baksel wat mij aanspreekt en daar maak ik mijn eigen variant op.

boluscake

Zeeland, de provincie langs de kust. Bekend om zijn stranden, mosselen, Zeeuwse babbelaars en natuurlijk bolussen. Maar een bolus maken, dat ga ik niet doen. Je vind recepten genoeg op het wereldwijde web. Ik ga voor een boluscake. Ik hoorde van deze cake en dacht: ‘dit gaat het worden’! Maar hoe dat wist ik nog niet, dus na wat proberen heb ik een heerlijk recept voor jullie met de onmiskenbare plakkerige bolus-smaak!

boluscake

Ingrediënten boluscake
 • 195 gram bruine basterdsuiker
 • 5 gram + 2  gram kaneel
 • 200 gram boter
 • 150 gram suiker
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 4 eieren
Bereiding

Meng de basterdsuiker met 5 gram kaneel, dit is de bolussuiker. Deze bolussuiker wordt gebruikt aan de zijkanten van de cake en in het midden.

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Vet een cakeblik helemaal in met boter. Neem de helft van de bolussuiker en verdeel deze over de wanden van het cakeblik. Gebruik je bakpapier in het cakeblik? Smeer dan het bakpapier in met boter, zodat de suiker goed blijft plakken.

Meng voor het cakebeslag de boter met de suiker. Als dat één geheel is geworden voeg dan één voor één de eieren toe.

Voeg daarna zo’n 2 gram kaneel en het zelfrijzend bakmeel toe. Meng totdat er een egaal cakebeslag ontstaat.

Doe de helft van het cakebeslag in het cakeblik. Verdeel hier de helft van de bolussuiker die over is overheen. Verdeel hier de rest van het cakebeslag over en sluit af met de resterende bolussuiker.

Zet daarna in de oven voor ongeveer 45 minuten tot een uur. Dit is afhankelijk van je oven.

Als de suiker bovenop te hard gaat branden (verbrand) leg er dan een vel aluminiumfolie overheen. Dit zorgt ervoor dat de bovenkant niet zwart wordt, maar de cake wel gaar.

boluscake

Veel bakplezier en geniet ervan! Wat zou ik moeten maken uit jouw favoriete provincie?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

18 gedachte over “Boluscake”
  1. Ja toch? Het recept van ‘gewone’ bolussen staat al genoeg online. Ik heb voor twee provincies al wel het recept in mijn hoofd, alleen nog even maken en uitwerken.

 1. Dat ziet er heerlijk uit, als Zeeuwse ga ik deze zeker maken.
  Vraagje, in je recept staat 5 gram + snufje kaneel.
  Bedoel je 5 gram zout denk ik?

  1. Hoi Anita,
   Leuk! Veel bak plezier. Nee, ik bedoel 5 gram kaneel + een snufje (ongeveer 2 gram) kaneel. De 5 gram kaneel is voor de bolus-suiker. De rest van de kaneel gaat in het cakebeslag.
   Groetjes, Lianne

 2. Ik kom uit Brabant en wij zijn hier gek op worstenbroodjes en bosche bollen, dus leef je uit zou ik zeggen.
  Maar deze boluscake ga ik beslist maken want hij lijkt mij erg lekker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *