Deze appeltaart heeft alles wat je zoekt in een frisse, zomerse taart. Het enige nadeel: hij moet in de oven en dat kan nog al warm zijn als de temperaturenstijgen, maar dan maak je gewoon deze no-bake variant.

Veronique runt samen met haar man Marco de blog Ohmydish. Het stel woont in Frankrijk en deelt op de blog allerlei soorten recepten. Van hartig tot zoet, van ontbijt tot dessert, van vega tot vis. Je hoort het al: dit is te veel om op te noemen, neem zeker een kijkje op deze leuke blog.

lemon appeltaart met merengue

Ik wist al snel de weg te vinden naar de zoete recepten en mijn oog viel op deze appel meringue taart. Ik maakte er alleen niet een herfstige variant van, maar koos voor een zomerse toevoeging. Zo werd de lemon appeltaart met meringue geboren. Het recept deel ik graag met jullie.

Ingredienten lemon appeltaart met merengue

Deeg:

 • 300 gram zelfrijzend bakmeel
 • 150 gram witte basterdsuiker
 • 200 gram boter
 • snuf zout
 • 1 ei

Vulling:

 • 6 appels
 • 50 gram lemoncurd

Overig:

 • paneermeel
 • 150 ml eiwit
 • 40 gram suiker
Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bekleed je springvorm met bakpapier en/of vet in met boter.

Kneed alle ingrediënten voor het deeg door elkaar totdat je een mooie bal krijgt. Leg deze bal daarna voor ongeveer een half uur/uur in de koelkast. Rol daarna uit en verdeel het deeg over de onderkant en de zijkant van de springvorm.

Schil de appels, snijd in vieren en haal het klokhuis eruit. Neem dan een rasp of mandoline en maak dunne plakjes van de appelparten. Doe de appels samen met de lemoncurd in een kom en meng door elkaar.

Doe het paneermeel op de onderkant van de taart. Stort het appelmengsel in de springvorm en verdeel goed. Druk dit stevig aan. Bak de taart daarna voor ongeveer 1 uur in de oven goudbruin en knapperig. Laat de taart daarna dan volledig afkoelen.

Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom. Voeg telkens een beetje suiker toe. Als het eitwit stijf genoeg is ontstaan er pieken en kan je de kom ondersteboven houden zonder dat er iets uitvalt (en anders heb je pech ;)…).

Verdeel het eiwit over de taart. Maak met behulp van een lepel wat pieken. Neem daarna een brander en kleur het eiwit. Heb je geen brander? Zet de taart dan (met springvorm eromheen) nog voor 5 – 10 minuten in de oven.

Daarna is het puur genieten van deze friszure taart met appel, lemoncurd en merengue. Dat klinkt geweldig toch?

lemon appeltaart met merengue


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

3 gedachte over “Lemon appeltaart met merengue”
  1. Nee, want bovenop komt toch de merengue, dan vond ik het net zo handig om het raster weg te laten. Veel bak plezier!

 1. Deze taart voor Moederdag gemaakt, maar niet helemaal eigen, want gebruik gemaakt van bakmix appelkruimel van Koopmans die ik nog had staan en van Chivers de lemoncurd genomen (nog over van Pasen). Wel de taartbodem eerst bedekt met wat paneermeel, daarna de lemoncurd met een spuitzak op de bodem verdeeld, appelmengsel erop en gedecoreerd met merengue, zoals jij. Echt heerlijk!! En zo lekker fris ? Bedankt voor de inspiratie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *