Reuze mergpijpen

Een lange tijd geleden deelde ik mijn baklijstje en daar stonden ook mergpijpen op. Afgelopen week ging ik aan de slag met deze heerlijke koeken. Ik maakte ze voor Vaderdag, omdat ik weet dat mijn vader deze koeken zeker kan waarderen.

Bovendien kon ik weer wat van mijn baklijstje afstrepen en laat dat nu het thema zijn van het foodblogevent. Sandra van Culi Sandra organiseert deze maand het foodblogevent met als thema: ‘Een streep van de to-make lijst’. Mijn inzending zijn dus deze reuze lekkere mergpijpen.

Reuze mergpijpen

Deze reuze mergpijpen zijn helemaal niet zo lastig te maken en je kan het zo lastig of makkelijk maken zoals je zelf wilt. Omdat ik voor de enorme versie ging (6*12 cm) kon ik er maar 6 uit dit recept halen, maar je kunt ze natuurlijk ook kleiner maken, dan heb je er, wat vrij logisch is, meer.

Reuze mergpijpen binnenkant

Ingrediënten (reuze mergpijpen)

  • Biscuit
    • 3 eieren
    • 75 gram suiker
    • 60 gram bloem
    • 1,5 eetlepel maizena
  • 250 gram boter
  • 250 gram poedersuiker
  • jam
  • 200 gram pure chocolade
  • blanke of witte marsepein

Bereiding

Bak allereerst het biscuit af, hoe je dit moet doen lees je hier. Je kunt eventueel ook een mix voor biscuit nemen en dit niet in een springvorm doen, maar op een bakplaat.

Maak daarna de botercrème. Dit doe je door de poedersuiker en boter, gebruik het liefst roomboter op kamertemperatuur, te mixen tot een egale massa. Laat daarna even opstijven in de koelkast.

Laat de biscuit als die uit de oven komt helemaal afkoelen. Snijd daarna de randen eraf en snijd de plak in stukken. Ik heb de plak in 2 gelijke stukken verdeeld. (horizontaal)

Biscuit met botercrème en jam voor reuze mergpijpen

Daarna heb ik een plak besmeert met jam en de andere met botercrème. Daarna heb ik de plakken op elkaar gelegd, zodat je jam-laag op de botercrème-laag ligt. Vervolgens heb ik de bovenkant ook ingesmeerd met botercrème. Zet daarna in de koelkast om op te stijven. Na ongeveer een half uur haal je die eruit en verdeel de plak in 6 gelijke stukken.

Rol daarna de marsepein uit en snijd in rechthoekige repen. Die moeten helemaal om de reuze mergpijpen heen passen. Bestrijk de uiteinden met wat water en ‘plak’ aan elkaar.

Reuze mergpijpen afkoelen in koeling

Smelt de chocolade, met de magnetron of au-bain-marie, totdat je een gladde, egale massa hebt. Doop de uiteinden in de chocolade en laat uitharden. Doe hierbij eerst de ene kant en laat die uitharden en daarna de andere kant en laat uitharden. Bewaar de mergpijpen in de koelkast.

Close-up reuze mergpijpen

Wat staat er op jouw baklijst en ga jij deze mergpijpen maken?


***** Hier vind je alle Paasrecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

20 Comments

  • Tjitske 24 juni 2016 at 08:11

    Ziet er lekker uit zeg, ik heb zelf ook zo’n to-make-list, misschien deze er ook maar opzetten dan (al is ie al lang zat:))

    Reply
    • Lianne 24 juni 2016 at 08:27

      Haha, ik zou het doen hoor. 🙂 Wat staat op nummer 1?

      Reply
  • Eef 24 juni 2016 at 08:40

    Toevallig staan mergpijpjes ook bij mij op mijn kook-to-do lijstje maar kom tijd te kort 😉 Deze Reuze mergpijpen zien er echt heerlijk uit, ook leuk voor verjaardagen als taartje.

    Reply
    • Lianne 24 juni 2016 at 09:52

      Ja, dat is inderdaad een goed idee. Ik heb ze thuis ook met een vorkje gegeten, want het zijn zulke grote! Haha, ja baklijstjes groeien altijd. 🙂

      Reply
  • My happy kitchen 24 juni 2016 at 10:59

    Wauw, ze zijn hartstikke goed gelukt. Wil ze zelf ook heel graag een keer maken!

    Reply
    • Lianne 24 juni 2016 at 11:17

      Dankjewel! Ik vind ze ook heel mooi geworden, al zeg ik het zelf. Ja, doen hoor, ze zijn heerlijk!

      Reply
  • Sammie 24 juni 2016 at 17:56

    Oh deze koeken zijn zo lekker, ik zou er nooit aan gedacht hebben om ze zelf te maken. Dacht inderdaad altijd dat dat heel moeilijk zou zijn!

    Reply
    • Lianne 25 juni 2016 at 10:13

      Ja ik ook, maar dat valt reuze mee! 🙂

      Reply
  • Hilda 24 juni 2016 at 21:24

    Ohh , wat een lekkernij alweer.
    Ik kom uit een bakkersfamilie ( en daar heb ik misschien de bakgenen vandaan ) maar mijn opa maakte ze toen al en later m’n oom.
    Maar oh wat blijven ze lekker.

    Nee maken ga ik ze voorlopig niet , want ik wil nog zoveel bakken is het niet voor de eerste x dan wel voor nog een x.

    Een wat marasquin door de crème doen is helemaal erg lekker.

    Gr Hilda

    Reply
    • Lianne 25 juni 2016 at 10:12

      Ja heerlijk he! O, wat is dat precies en waar kan ik dat kopen? Groetjes, Lianne

      Reply
      • Hilda 28 juni 2016 at 16:44

        Hallo ,
        Een klein flesje bij de slijterij, of misschien bij de banketbakker een klein beetje vragen in een eigen klein potje.

        Gr Hilda

        Reply
        • Lianne 28 juni 2016 at 19:38

          Bedankt Hilda, ik ga er eens naar opzoek! 🙂

          Reply
  • DoortjesKeuken 29 juni 2016 at 15:41

    Deze zien er ontzettend lekker uit! Deze staan ook op mijn to bake list, dacht er laatst nog aan om deze te maken. Ik denk dat ik ze dan wel wat kleiner maak want dit zijn volgens mij hele maaltijden! 😀

    Reply
    • Lianne 29 juni 2016 at 15:43

      Dankje Dorien! Ja, ze zijn echt leuk en gemakkelijk om te maken. Haha, kan je best doen inderdaad. Ik heb hem in twee keer op, anders was het gewoon teveel. 🙂

      Reply
  • TessaC 30 juni 2016 at 20:17

    wow, wat een joekels! Lekker… En dan staat er dus weer wat op mijn baklijst haha. Dank je wel he 😉

    Reply
    • Lianne 30 juni 2016 at 21:38

      Haha, ja ze zijn echt enorm! Leuk hé! Zoveel beter van smaak dan de supermarkt-versie, die ik ook al heerlijk vind.

      Reply
  • Mariëlle 1 juli 2016 at 11:21

    Heerlijk dit! Mijn oma kocht deze altijd voor mij. Nostalgie. Helaas is ze er niet meer maar telkens als ik een mergpijpje zie of eet moet ik aan haar denken. Dit lekkere recept ga ik zeker uitproberen girl! Thanks voor het recept❤️

    Reply
    • Lianne 1 juli 2016 at 11:23

      Wat heb je dan een mooie herinnering bij deze koek zeg! Leuk, dat je ze gaat proberen, ik ben benieuwd naar het eindresultaat. 🙂

      Reply
  • lodiblogt 6 juli 2016 at 16:10

    Wat heerlijk! Ik ga ze zeker ook proberen te maken, want hier in huis zijn ze er dol op!

    Reply
    • Lianne 6 juli 2016 at 16:18

      Leuk! Ik ben benieuwd hoe ze worden, stuur je een foto? 🙂

      Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!