Sinds een aantal jaren hebben wij een speciale moestuin voor onze aardbeien. Als je dan een goed aardbeienjaar hebt, ga je lekker aan de slag om jam te maken. Vandaag deel ik jullie het recept. Het is zeker een eenvoudig recept, maar bruikbaar voor van alles en nog wat: koekjes, in taartvulling, op brood of op een beschuitje.

Aardbeien moestuin

Zie je onze moestuin? Helemaal afgeschermd voor de vogels en er staat ook nog een bessenstruik en frambozenplant tussen.

Nu terug naar de aardbeienjam, wat heb je nodig?

Ingrediënten aardbeienjam

  • 500 gram aardbeien
  • 500 gram (gelei)suiker
  • optioneel: sap van een halve citroen

Bereiding

Begin met het schoonmaken van de aardbeien. Haal daarna de kroontjes eraf en snijd in stukjes. Doe de aardbeien in een pan samen met het citroensap. Dit kan je weglaten, maar zorgt wel voor een frisse smaak. Laat de aardbeien ongeveer twee minuten pruttelen.

Een aardbei is een pectine-arme vrucht, waardoor de jam eerder te dun wordt dan te dik. Dit kan je oplossen door meer vruchten te gebruiken, maar ook het citroensap zorgt ervoor dat de jam niet te dun wordt.

Voeg daarna de geleisuiker toe. Mijn moeder heeft heel wat jampotjes gevuld met jam en ze heeft beide soorten geleisuiker gebruikt. De originele versie en de speciale versie. De Geleisuiker Speciaal zorgt ervoor dat de jam minder zoet wordt. Persoonlijk vind ik dat wel lekker, vooral omdat aardbeien al zoet genoeg zijn van zichzelf. Laat daarna vier minuten doorkoken.

Daarna pureer je de aardbeien, je kunt de jam natuurlijk helemaal pureren, maar je kan ook nog kleine stukjes laten zitten, net wat je lekker vindt. Of je pureert helemaal niet dat kan ook nog.

Reinig de jampotjes en vul ze met de jam. Draai het deksel erop en dan zuigt het deksel vacuüm. Je kunt de jam dan wel een jaar bewaren op een donkere plaats.

Aardbeienjam

Hoe je de potjes het beste kan reinigen lees je hier: stoofperen wecken. Maak jij weleens zelf jam en wat is jouw favoriet?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

5 gedachte over “Aardbeienjam”
  1. Lekkerrrr. Ik kreeg laatst een potje jam van een vriendin, ook zelfgemaakt uiteraard. Nu heb ik al de hele tijd zin om het zelf ook te gaan maken.

  2. Wat leuk zo’n moestuin. De vader van mijn vriend heeft ook een moestuin (voornamelijk met groenten) en soms krijgen we ook wat van de producten. Zo leuk dat het dan helemaal puur natuur is, net zoals met jouw jam.

    1. Ja, wij hebben ook een moestuin met groenten, maar daar pasten de aardbeien niet meer bij. Heerlijk vind ik het en ik vind het gewoon leuk om te doen. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *