Op het grote wereldwijde web vond ik op de website van Tasty een waanzinnig lekker uitziende koek met havermout, karamel en chocolade. Of te wel een caramelita: havermoutkoek met chocolade en karamel. Eerlijk waar van dit recept kom je al aan, als je ernaar kijkt: zoveel suiker en chocolade dat erin gaat. Desalniettemin is het wel super lekker! Gewoon in kleine stukken snijden, dan kan iedereen ervan genieten.

Caramelita: Havermoutkoek met chocolade en karamel

Bereiding caramelita: havermoutkoek met chocolade en karamel

  • 200 gram havermout
  • 220 gram bloem
  • 300 gram bruine basterdsuiker
  • 1 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 240 gram boter
  • 430 gram chocolade (verschillende soorten, maar in elk geval puur)
  • 300 gram karamel fudge (Lonka)
  • 120 ml slagroom

Haha bij het typen van dit recept bedenk ik mij dat ik altijd gram uitschrijf, maar milliliter niet. Wel vreemd. 🙂

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Neem een bakblik van ongeveer 20 x 30 cm. Vet in met wat boter of bakspray en leg er een vel bakpapier in. Dit voorkomt dat je koek vast blijft plakken aan de bakvorm.

Mix de havermout, bloem, bruine basterdsuiker, bakpoeder, zoet en de gesmolten boter in een kom. Zorg ervoor dat alles goed gemixt is. Verdeel daarna de helft van dit mengsel over de bodem van de bakvorm. De rest bewaren we voor later.

Hak de chocolade in stukken. Bewaar ongeveer 80 gram pure chocoladestukjes voor de bovenkant van de koek. Verdeel de chocolade over het havermout mengsel wat al in het bakblik zit.

In een steelpan smelt je de slagroom met de karamel fudge. Meng dit door elkaar totdat het een egale massa is.

Verdeel de gesmolten karamelsaus over de chocolade heen. Zorg ervoor dat alle chocoladestukjes bedekt zijn met de karamelsaus.

Daarna verdeel je de rest het havermout mengsel over de karamel. Verdeel dit gelijkmatig. Zorg ervoor dat alle karamel bedekt is.

Werk de koek daarna af met de 80 gram pure chocoladestukjes die je nog hebt bewaard.

Bak de havermout koek met karamel en chocolade voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. De korst is dan goudbruin. Laat daarna compleet afkoelen voordat je de koek in stukken snijd.

Nogmaals: snijd KLEINE stukken, want deze koek is erg lekker, maar ook heel machtig! Geniet ervan!


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *