Deze karamel is heer-lijk! Ken je dat? Dat de karamel altijd verbrand, keihard wordt, maar in elk geval mislukt?

Vorig jaar deed ik in de prachtige workshop ruimte van Homemade Heidy een karamel workshop. Onder leiding van Constan van Caramelz by Constan gingen we aan de slag met een voor-, hoofd- en nagerecht. Ik weet nog dat we aan de slag gingen met zalm, vlees, maar ook met een heerlijk dessert.

Wat ik vooral belangrijk was, was het maken van karamel. Want hoe maak je het nu precies, waarom gaat het zo vaak mis? Hoe komt het dat het zo snel aanbrand en hoe kan je dit voorkomen? Samen met Ilona van Worstenbrood & Wijn gingen we aan de slag met karamel met tonkabonen en een ‘naturel’ versie met zeezout.

Tijdens de workshop was het erg lekker, leerzaam en gezellig.

Vast en zeker zijn jullie ook benieuwd naar het recept van de karamel. De tips heb ik verwerkt in het recept, lukt het niet? Stuur dan gerust een bericht of laat een reactie achter. Recepten die waanzinnig zijn met deze karamelsaus zijn onder andere deze:

Ingredienten karamel
  • 180 gram slagroom
  • 20 gram boter
  • 200 gram suiker
Bereiding

Neem twee pannetjes. Tip: de steelpannetjes van de IKEA zijn echt vèt handig, want die hebben ook een schenktuit. En voor je denkt: zo die gaat lekker met d’r blog, ze wordt gesponsord door IKEA. Haha, nope! 😉 

In de ene pan verwarm de je slagroom met de boter. Laat de boter smelten in de slagroom. Voeg hier eventueel een lekker smaakje aan toe: bijvoorbeeld een scheutje licor 43 of wat zeezout.

In de andere pan doe je de suiker. Laat de suiker smelten in de pan. Het beste is om de suiker rond te walsen in de pan. Maar met een beetje roeren mislukt het ook niet.

Als de suiker gesmolten is en de boter ook, dan giet je de boterslagroom bij de suiker. PAS OP! Dit is enorm heet en kan gaan spetteren, die wil je niet op je huid of kleding krijgen. Haal het pannetje met de suiker dus even van het vuur. Zet op een onderzetter op het aanrecht. Giet dan pas de boterslagroom erbij. Doe dit rustig aan, giet met je ene hand de boterslagroom bij de gesmolten suiker. Met je andere hand roer je het mengsel goed door elkaar, zodat er geen klontjes komen.

Daarna kan het weer op het vuur, nog een paar minuten doorroeren (eventueel klontjes laten smelten) en daarna van het vuur. Laat daarna even afkoelen voordat je de karamel in de potjes giet.

karamel

Waar drizzle jij deze heerlijke karamelsaus overheen? En met welk smaakje zou jij hem graag willen proberen?

Ik vind de karamel heerlijk bij allerlei baksels en ook, zoals ik in de inleiding vertelde bij vlees. Maar weet je wat ook enorm lekker is? Gewoon uit de pot lepelen! 🙂


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

Een gedachte over “Karamel”
  1. Wat goed dat je nu met dit recept komt! Ik was laatst van die filmpjes aan het bekijken waarin ze een caramel snoepje lieten smelten waarna je er allerlei vormpjes mee kon maken zoals die draden die dan hard worden en die je dan als smakelijke decoratie op een taart of toetje kan leggen. Maar het brandde bij mij steeds aan.. Deze caramel blijft zacht begrijp ik maar zeker handig om te weten hoe je het maakt. Ik ben er namelijk dol op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *