Deze heerlijke appelplaatkoek is ideaal om te maken voor een verjaardag. In een hele korte tijd heb je zo een hele fikse taart van 20 stukken. Het is net wat gemakkelijker en sneller dan appeltaart, dus heb je een keer weinig tijd of zin, maak dan gewoon deze plaatkoek.

Vooral enorm lekker met een dot opgeklopte slagroom en wat kaneel. Smullen maar!

Ingestuurd recept

Trouwens: alle dank voor dit recept gaat naar mijn bovenste beste buuf: Clara. Zij had dit recept via haar werk en via haar kwam het weer bij mij terecht. Aangezien ik het zo’n leuk en lekker recept vond, vroeg ik of ik het mocht delen. Dat mocht, dus vandaar dat het recept nu op mijn blog staat. Nog bedankt Clara!.

Appelplaatkoek

Ingrediënten appelplaatkoek

  • 500 gram zelfrijzend bakmeel
  • 500 gram lichtbruine suiker (ik heb rietsuiker gebruikt, ging ook prima!)
  • 250 gram havermout
  • 400 gram boter
  • 8 appels
  • 1 scheutje citroensap
  • 40 gram suiker (bij appelvulling)
  • snuf kaneel
  • snufje zout

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Neem een bakplaat en vet deze in. Leg er daarna een vel bakpapier in.

Smelt de boter in een kom. Voeg aan de gesmolten boter het zelfrijzend bakmeel, de suiker, de havermout en een mespuntje zout toe.

Meng dit door elkaar met je handen of met een mixer met deeghaken totdat er een deeg ontstaat.

Verdeel dit deeg over de bakplaat en druk goed aan.

Schil daarna de appels en rasp deze. Ik heb sommige stukjes wat groter gelaten, dat vond ik wel leuk. Doe de appelrasp en appelstukjes in een kom en doe hier de kaneel, citroensap en de 40 gram suiker bij. Meng dit door elkaar. Verdeel daarna over de bodem.

Bak de appelplaatkoek af in 35 minuten. Snijd daarna in stukken en geniet! (ook lekker met een bak koffie!)

Appelplaatkoek

 


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

18 gedachte over “Appelplaatkoek”
    1. Hoi Ria, dankjewel! De taart is erg lekker en gemakkelijk om te maken.
      Goede vraag. Ik zal het erbij zetten in het artikel. bakplaat is ongeveer 30 x 35 cm.
      Groetjes, Lianne

  1. Heerlijk! Wel erg zoet ook al had ik er al wat minder suiker in gedaan. Dit wordt een blijvertje. Heb er ongeveer 16 grote stukken uitgehaald.

    1. Ja, het is inderdaad wel zoet, maar ik ben dan ook een echte zoetekauw. Je kunt eventueel de stukken wat kleiner snijden als je dat fijn vind, ik snijd er meestal 20 of meer stukken uit.

  2. Ik heb hem ook gemaakt en hij is echt heerlijk, alleen het de koek was niet echt een koek. Het deeg wordt niet hard. Hoe kan ik dot de volgende keer anders doen?

    1. Goed om te horen dat die lekker was Terra. Koek is misschien ook niet helemaal het juiste woord. Bij mij was het net zo stevig als appeltaart. Dus geen cake, wel meer richting koek, maar niet enorm hard. Of was die nog warm? Want als hij afgekoeld is, is de appelplaatkoek steviger.

  3. Gisteren gemaakt! Geweldig! Heb de extra suiker bij de appels weggelaten, rozijnen en walnoten toegevoegd! Blijvertje! Dankjewel!

  4. De plaatkoek was verrukkelijk! Zaterdag gemaakt. gisteren bij de koffie gegeten. Wel gauw de rest ingevroren,anders was ie op geweest. Dat wil wel met een fijnproevende puberzoon;)
    Vandaag mocht onze zoon 16 jaar worden, en heeft hij net de snelle chocoladetaart uitgekozen,omdat daar lekker veel slagroom in zit. Kga zo meteen aan de slag.
    Ik ben nu al dol op je site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *