Boterkoek ik heb er al best wat over geschreven. Nadat ik boterkoek heb ontdekt en het steeds meer ga waarderen, is niets mij meer te gek. Boterkoek met alleen een vleugje citroen of juist over the top met chocolade, verwerkt als bodem van een cheesecake of met fruit: sinaasappel of pruimen.

Vandaag deel ik met jullie een herfstige variant met amandelspijs. Ik maak extra veel, dus je kunt maar uitdelen. Leuk idee voor tijdens Sinterklaas. De amandelen bovenop maken de boterkoek helemaal af en geven de koek een feestelijk uiterlijk.

Speculaas boterkoek met spijs

Met dit heerlijke recept maak je extra veel boterkoek, maar dat komt omdat ik een grotere bakvorm gebruik (34 x 23 cm). Ik had zo’n Gebruik je een speciale, ronde boterkoekvorm? Gebruik dan de helft van het recept. Ik gebruik amandelspijs uit de supermarkt. Spijs kan je ook gemakkelijk zelf maken met onder andere poedersuiker en amandelen.

Ingrediënten Speculaas boterkoek met spijs

 • 600 gram bloem
 • 600 gram boter
 • 400 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 4 eetlepels koek- en speculaaskruiden
 • 2 theelepels citroenrasp
 • snufje zout
 • 2 eieren
 • 300 gram amandelspijs
 • amandelen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet het bakblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Meng de boter en de suiker tot een romig geheel. Voeg daarna de bloem, de koek- en speculaaskruiden, het citroenrasp en het snufje zout toe. Mix dit goed door elkaar en doe de helft van het beslag in de vorm. Druk het beslag goed aan met een lepel.

Doe het amandelspijs en 1 ei in een kom en kneed dit goed door elkaar. Hierdoor is het amandelspijs gemakkelijker om te gebruiken en is het minder droog. Homemade amandelspijs? Dan is deze stap (denk ik) niet nodig. Verdeel het amandelspijs gelijkmatig over het boterkoekdeeg. Druk lichtjes aan. Sluit af door de andere helft van het boterkoekdeeg over het amandelspijs te verdelen.

Klop het andere ei los en smeer dit over de bovenkant.

Duw voor een mooi eindresultaat amandelen op de bovenkant van de koek. Maak hulplijnen (waar je dadelijk gaat snijden) in de bovenkant zodat je weet waar je de amandelen moet neerleggen.

Zet daarna voor ongeveer 20 – 30 minuten in de oven, totdat de boterkoek goudbruin is.

Daarna af laten koelen, in stukken snijden en smullen maar!


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Speculaas boterkoek met spijs”
  1. Dank je! Als je het nog niet eerder op hebt zou ik het eens testen, het is wat zachter natuurlijk, omdat boterkoek een andere structuur heeft dan speculaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *