Boterkoek, is een gevalletje you love it or hate it. Lekker of vies dus. Eerlijk gezegd hoor ik bij kamp vies. Toch wil ik jullie dit recept niet onthouden. Want dit recept is anders. Het is heus niet healthy of lactosevrij of wat dan ook. Nee, er zit een speciaal ingrediënt in waardoor alles anders wordt.
Het recept ontving ik van mijn bovenste beste buurvrouw. Daar werd ik heel gelukkig van. De boterkoek maakte ik voor mijn collega’s toen ik afscheid nam van mijn stage. De boterkoek was op, dus ik hoop dat die in de smaak is gevallen. Laat het mij weten. Ook als je hem niet als collega hebt gegeten, maar als je deze boterkoek zelf gaat maken. Die reacties van lezers maken echt mijn dag! Foto’s ook overigens.
Wat mijn buurvrouw aangaf toen ze dit recept aan mij gaf: “Hier thuis zijn ze er dol op! En het is zo gemaakt, tijdens het koken maak ik het even klaar, daarna kan het in de oven.” Je kan dan ’s avonds tijdens de koffie genieten van deze boterkoek.
Ingrediënten boterkoek met vleugje citroen
- 300 gram bloem
- 300 gram boter (buurvrouw gebruikt: 180 gram roomboter en 120 gram wajong. Ik alleen roomboter)
- 125 gram kristalsuiker
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 1 volle theelepel citroenrasp (gewoon zo’n potje van dr. oetker of zelf even raspen)
- snufje zout
- 1 ei
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een boterkoekblik in met boter. Een boterkoekblik heeft zo’n handig ding (soort hendeltje) wat de koek los kan maken van de bodem. Heb je dat niet gebruik dan een ronde bakvorm, vet in met boter en bekleed met bakpapier.
Meng de boter en de suikers tot een romig geheel. Voeg daarna de bloem, het citroenrasp en het snufje zout toe. Mix dit goed door elkaar en doe het beslag in de vorm. Druk het beslag goed aan met een lepel.
Klop het ei los en smeer dit over de bovenkant. Maak daarna met behulp van een vork strepen in de bovenkant.
Zet daarna voor ongeveer 15 – 20 minuten in de oven, totdat de boterkoek goudbruin is!
Ben jij een boterkoek fan of niet?
***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****
Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.
Oh heerlijk! Ik ben duidelijk team ‘you love it’ ;). Heb afgelopen zomer een vergelijkbare boterkoek gemaakt, ook met citroenrasp. Maakt het inderdaad net even wat frisser!
Mooi, door deze boterkoek kom ik ook meer in het #teamlove. De citroenrasp maakt het zoveel beter! 😀
Ik heb nog nooit boterkoek gemaakt maar door het toevoegen van citroenrasp smaakt het vast nog lekkerder dan normaal!
Ja, vind ik wel! Echt eens proberen, ik ben benieuwd wat je ervan vindt.
Ziet er goed uit! Het boterkoek recept lijkt veel op het recept dat ik altijd gebruik, behalve de citroen dan dat is nieuw voor mij. Binnenkort maar eens proberen!
Dankjewel Michelle! Ja, ik vind de citroen echt een enorm goede toevoeging. De boterkoek smaakt dan zoveel lekkerder. 🙂
Haha ik ben van team “love it” en dit staat ook al heel lang op m’n lijstje om eens zelf te maken! Ik sla hem op! 🙂
Ik zou zeggen ga eens lekker aan de bak. 😉 Boterkoek maak je meestal heel wat mensen blij mee.