Van de buren hadden wij een heleboel pruimen gekregen, wat natuurlijk erg leuk en lekker is. Maar allemaal opeten werd wat veel, dus vandaar dat mijn moeder vroeg of ik er niet wat mee kon bakken. Nou, dat moet lukken hoor moeders. Na even nagedacht te hebben vond ik het wel leuk voor een nieuwe variant op de boterkoek. Na een ‘zware’ versie met chocolade, een taart met boterkoekbodem is deze boterkoek met pruimen geboren.
Vind je hem trouwens niet waanzinnig feestelijk op de foto staan met de fleurige bloemen op de achtergrond?
Ingrediënten boterkoek met pruimen
- 300 gram bloem
- 300 gram boter
- 200 gram kristalsuiker
- 1 volle theelepel citroenrasp
- snufje zout
- snufje kaneel
- 15 pruimen
- 1 ei*
- 1 eetlepel amandelschaafsel
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vet een boterkoekblik in met boter. Meng de boter en de suiker tot een romig geheel. Voeg daarna de bloem, het citroenrasp, kaneel en het snufje zout toe. Mix dit goed door elkaar en doe iets meer dan de helft van het beslag in de vorm. Druk het beslag goed aan met een lepel.
Ontpit de pruimen en leg de helften met de bolle kant naar onderen in het boterkoekbeslag. Verdeel daarna de rest van het beslag over de pruimen heen. Druk dit ook weer goed aan.
Klop het ei los en smeer dit over de bovenkant. Maak daarna met behulp van een vork strepen in de bovenkant. Verdeel er daarna wat amandelschaafsel overheen.
Zet daarna voor ongeveer 15 – 20 minuten in de oven, totdat de boterkoek goudbruin is! Daarna: ‘eet smakelijk’!
*Geen ei voorhanden in de supermarkt? Smeer dan wat melk over de bovenkant van de boterkoek, daar krijgt die ook een lekker kleurtje van.
***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****
Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.
Ohhh! Boterkoek! Ik weet nog wel dat mijn moeder dat maakte vroeger. Zo lekker! Deze wil ik eigenlijk ook wel eten! De smaak van pruimen lijken me erg bijzonder!
Ja, je kunt ook een naturel variant maken. Die staat ook op mijn blog, maar met pruimen is die wel extra lekker!