Het is al bijna Koningsdag! Op deze heugelijke feestdag en verjaardag van onze koning mag er zeker gesnoept worden. Niet alleen tijdens het peperkoek happen op tijdens de spelletjes, maar ook bij de koffie. Nu kan je dan kiezen voor een traditionele oranje tompouce, zoals wij die vaak eten. Maar dit jaar kan je ook gaan voor de boterkoek met witte chocolade en sinaasappel. Deze boterkoek ziet er erg Oranjegezind uit en smaakt verrukkelijk!

Taste our Joy!

Dit recept kwam ik tegen op de blog van Joyce en Irene, Taste our Joy!, de blog die mij toe was gewezen voor de foodblogswap van april. Met Koningsdag in mijn achterhoofd ging op zoek naar een recept dat daar goed bij paste. Nou en zeg zelf, dit is toch een perfecte combinatie.

De blog van beide dames staat vol met allerlei recepten, lekkere soepjes, heerlijke ontbijtrecepten, maar ook vind je er toffe culispots en doen ze verslag van hun kookclub-avond. Zo leuk! Een paar keer in het jaar organiseren ze samen met hun vriendinnen een themagerelateerde kookclub-avond, waarbij één iemand verantwoordelijk is voor het hele diner en de anderen lekker mogen aanschuiven. Ik vraag me wel af hoe ze het doen met de afwas… 

Terug naar het recept voor de oranjegezinde boterkoek. Ik heb er dit keer weinig aan veranderd alleen dat ik een ganache bovenop heb gedaan, in plaats van alleen chocolade en dat ik ook het sap van de sinaasappel gebruikt heb.

Ingrediënten boterkoek met witte chocolade en sinaasappel

 • 250 gram patentbloem
 • 200 gram kristalsuiker
 • 200 gram boter
 • 1 ei
 • 200 gram witte chocolade (in stukjes)
 • rasp en sap van 1 sinaasappel
 • 50 ml slagroom

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier.

Mix de boter en suiker in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het ei, het sinaasappelsap en de bloem toe en mix dit met deeghaken tot een deeg. Voeg 2/3 van de geraspte sinaasappelschil en 100 gram witte chocolade stukjes toe aan het deeg. Kneed het deeg daarna nog even, zodat het één mooi geheel wordt en de vulling goed verdeeld is.

Nu je deeg klaar is, kun je deze in de bakvorm verdelen. Duw de bolle kant van een lepel (nat maken) op het deeg, zodat het goed wordt verdeeld in de vorm. Bak de koek zo’n 20 tot 25 minuten goudbruin op 180 graden.

Laat de koek afkoelen. Doe de overgebleven chocolade (100 gram) in een kom samen met de slagroom. Smelt dit in de magnetron en roer na 20 seconden goed door. Herhaal dit 2 à 3 keer. Verdeel dan de ganache over de boterkoek en verdeel de rest van de sinaasappelrasp eroverheen. Laat de ganache uitharden in de koelkast en snijd daarna in stukken. Heerlijk met een kopje thee bijvoorbeeld!

PS. Heb je geen magnetron? Maak de ganache dan au-bain-marie. Zet een pannetje op het vuur met wat water. Zet hierop een hittebestendige schaal. Deze mag het water niet raken. Doe hierin de slagroom en de chocolade en roer totdat de chocolade is opgenomen in de slagroom. 

PSS. Als je ganache erg dun is, laat hem dan eerst wat opstijven in de koelkast voordat je hem over de boterkoek verdeeld. Hij moet dan de dikte hebben van kwark.

Het blikje is ooit van mijn oma geweest, ik vond het wel een passende decoratie. Deze oranjegezinde boterkoek gaat er bij mij zeker in, smaakt koninklijk!

 


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

14 gedachte over “Boterkoek met witte chocolade en sinaasappel”
  1. Dankje Annemiek! Ik vond het ook erg leuk om zoiets tegen te komen op de blog van Taste Our Joy! Bovendien, geheel niet onbelangrijk, erg lekker. 😉

  1. Hoi Inge, Leuk dat je de koek hebt gemaakt! De vorm die ik gebruikt heb ik 24 cm doorsnede. Zodra de koek de oven uitkomt dan stolt de boter nog, waardoor de koek hard gaat worden. Dat is inderdaad niet meteen. Groetjes, Lianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *