Taart is mijn favoriete product om te bakken, maar gebakken cheesecakes… Dat is niet zo mijn ding. De eerste keer was die veel te droog, nummer 2 was lekker, maar wel enorm machtig (niet gek met die hoeveelheden chocolade en roomkaas) en nummer drie, die heb ik nooit op, maar die is vast lekker geweest.

Masterclass met Miljuschka & Bosch

Nummer drie maakte ik namelijk tijdens een masterclass met Miljuschka & Bosch.  Tijdens de masterclass mochten we een cheesecake bakken met boterkoekbodem. Aangezien een cheesecake 2 uur in de oven moet en daarna nog een hele tijd, het liefst een nacht, moet afkoelen was er geen tijd om op de taart te wachten. Vandaar dat we allemaal een exemplaar kregen wat al klaar was, deze mochten we naar eigen inzicht versieren met slagroom, fruit en chocolade. De masterclass was overigens erg leerzaam en gezellig. De tips en trucs die we meekregen zal ik met jullie delen.

Lekker Miljuschka

Miljuschka wordt wel de koningin van de cheesecakes genoemd en heeft in haar boek: ‘Lekker Miljuschka’ een heel hoofdstuk gewijd aan cheesecakes. Die moet het dus goed kunnen. Het recept wat ik vandaag met jullie deel staat ook in dit boek, samen met nog meer recepten voor cheesecake, andere zoete recepten, ontbijtrecepten, hoofdmenu’s en ga zo maar door. Maar allemaal niet te moeilijk en met ingrediënten die wij allemaal kennen. Een echte aanrader dus! Vooral als je cheesecakes lekker vindt!

Lekker Miljuschka kan je kopen in de boekhandel en is ook verkrijgbaar bij bol.com voor €20,00.

Perfecte cheesecake met boterkoekbodem

Ingrediënten voor een perfecte cheesecake met boterkoekbodem

Boterkoekbodem

 • 100 gram boter
 • 100 gram suiker
 • 1 ei
 • 125 gram bloem
 • snufje zout

Cheesecakevulling

 • 900 gram roomkaas
 • 250 gram suiker
 • 5 eieren
 • 1 eidooier
 • 50 ml slagroom
 • 1 eetlepel maïzena
 • 1 tl vanille extract

Tip van Miljuschka: ‘Roomkaas is best prijzig. Voor de beste prijs-kwaliteitsverhouding gebruik je Goldessa Naturel roomkaas van de Lidl!’

Decoratie

 • 150 ml slagroom
 • 1 – 2 eetlepels suiker
 • rood fruit naar keuze, bijvoorbeeld: aardbeien, blauwe bessen en frambozen
 • chocolade naar keuze: ik heb pure chocolade gebruikt

Perfecte cheesecake met boterkoekbodem

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een springvorm van 24 centimeter met bakpapier. Ook de zijkant voor het beste resultaat.

Boterkoekbodem

Mix de boter en de suiker met een mixer met deeghaken tot een luchtig geheel. Voeg hier het ei, de bloem en het snufje zout aan toe. Mix dit tot een geheel. Druk het deeg op de bodem van de springvorm en bak het voor 20 minuten.

Cheesecakevulling

Mix de roomkaas en de suiker tot één geheel. Zorg dat er geen klontjes in zitten. Ga nu verder met een garde – gebruik geen mixer meer. Voeg daarna één voor één de eieren toe en roer telkens goed door. Roer ook de eidooier erdoorheen en vervolgens de slagroom, maïzena en het vanille extract.

Als de 20 minuten voorbij zijn is de boterkoekbodem klaar, haal de springvorm dan uit de oven. Verlaag de temperatuur van de oven naar 140 graden en zet een bakje met water in de oven. Dit zorgt voor een extra mooie en lekkere cheesecake.

Niet vergeten! Bakje water in de oven.

Schenk het mengsel voor de vulling op de bodem en bak 2 uur. Na 2 uur zet je de oven uit en laat je de cheesecake volledig afkoelen in de oven. Je kan hem de hele nacht in de oven laten staan, maar dan kleurt hij wel nog wat verder door. Je kunt hem ook na 2 uur uit de oven halen en daarna nog 4 uur in koelkast zetten.

Decoratie

Als de cheesecake helemaal klaar en afgekoeld is kan je hem decoreren. Ik heb dit gedaan door 125 ml slagroom stijf te kloppen met 2 eetlepels suiker. Dit heb ik verdeeld over de bovenkant van de cheesecake. Daarna heb ik wat rood fruit verdeeld over de slagroom en tenslotte wat geraspte chocolade om het helemaal af te maken.

Eindoordeel

Het is een hele lap tekst geworden, maar ik heb nog nooit zo’n lekkere cheesecake op. Een heerlijke bodem, een rijke cheesecakevulling en een frisse decoratie. Zeker een aanrader!

Is deze perfecte cheesecake met boterkoekbodem je te veel werk en kost het je te veel tijd of houd je er gewoon niet van? Maak dan een lekkere boterkoek!

Ben jij een cheesecake fan, laat het mij weten in de reacties!

Ps. Wat vinden jullie van mijn buitenfoto’s? 😉 En in het algemeen: wat vinden jullie van de foto’s op mijn blog en wat kan ik nog verbeteren?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

11 gedachte over “Perfecte cheesecake met boterkoekbodem”
 1. Wat mooi de taart, en het recept is goed te lezen op deze manier. Twijfelachtig vind ik fotograferen op straat, combineert niet met eten. Ik flits alle foodfoto’s, zo kan je 24 uur per dag onder dezelfde omstandigheden fotograferen.

  1. Hoi Annemiek! Leuk dat je, je feedback achter hebt gelaten op mijn blog. Ik ben niet zo van de flits, ik houd wel van het buitenlicht. De straat vond ik wel ‘stoer’ om op te fotograferen voor deze keer. Mooi dat het recept goed te lezen en duidelijk te volgen is. Want daar draait het allemaal om. 🙂

 2. Dag Lianne,

  Ik weet niet meer of ik boterkoek nu wel of niet lekker vond, maar deze taart ziet er goed genoeg uit om de boterkoek het voordeel van de twijfel te geven.
  Wat betreft de foto: omdat de taart al vrij druk is – verschillende stukken fruit en chocoladeschaafsel – past een rustige, egale achtergrond daar het beter bij. De bestrating pastte in dit geval niet bij de taart. Misschien bij een ander type taart wel (een taart in een kleur).
  Buitenfoto’s lijken me niet per definitie slecht. Deze taart op een stuk gras of met frisgroene begroeiing lijkt me juist een heel mooie combinatie. Dan legt het groen nog wat extra nadruk op de bosvruchten op de taart.

  1. Hoi! Ik ben meestal niet zo’n fan van boterkoek, maar i.c.m. de taart vond ik het heerlijk! Hartelijk bedankt voor de feedback. Inderdaad heb je wel een punt dat het een drukke taart en drukke achtergrond is, ga ik op letten. 🙂

 3. Hoi!
  Ik leed graag je recepten en vind je foto’s prima. Soms zou ik willen dat er voor de duidelijkheid een foto van de ingrediënten bij zit.
  Ga zo door, ik geniet van je recepten!

 4. De taart ziet er heerlijk uit. Heb je nog iets van versteviger gedaan door de slagroom (klopfix)? Ga deze zeker een keer maken!

  1. Dankje! Nee, alleen wat suiker en dan goed opkloppen. Als je de taart langer wil bewaren is het wel handig om er klopfix in te doen, dan blijft de slagroom lekker stevig.

 5. Alweer een topper! Ik vind je site zo leuk, en de recepten zijn niet ingewikkeld maar wel uitdagend. Alles wat ik tot nu toe gemaakt heb is heerlijk gelukt.
  Ook deze cheesecake, ik heb geen slagroom bovenop gedaan maar de vructencompotte van de Aldi, ook erg lekker. Tijdens het bakken werd de taart 2x zo hoog! Ik ben er over naar bed gegaan, zelf nog over gedroomd! Maar s’morgens stond er een perfecte cheesecake op me te wachten. Daar wordt je toch blij van?

  1. Wat leuk om te horen! Fijn dat die zo gesmaakt heeft, lekker idee met die vruchtencompote bovenop. Dat ga ik ook een keer proberen.

 6. Het is een lekkere taart, vooral met fruit. Ik moet wel eerlijk zijn dat bij mij de taart wat meer smaakte naar rijstevlaai, en wat minder naar cheesecake. Misschien is er gewoon iets bij mij fout gegaan, maar ondanks dat is het echt een lekkere taart geworden en ik zou hem zo met alle plezier opnieuw maken. Frambozen zijn er ook lekker op!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *