Sinaasappelcurd, laatst op het werk at ik een brownie met sinaasappelcurd. Ik vond het zo lekker dat ik besloot aan de gang te gaan om hier een heerlijk recept voor te maken. Daarom deel ik nu alvast met jullie het recept voor de sinaasappelcurd. Op het recept van de brownies moet jullie nog even wachten, maar die komt er zeker aan. Staat online!

Sinaasappelcurd

In Het Basisbakboek van Laura (lees hier de review) staat het basisrecept voor lemoncurd en verschillende recepten hiermee. Dit recept voor sinaasappelcurd is daarop gebaseerd. Alleen heb ik de citroen vervangen door een sinaasappel.

Ingrediënten sinaasappelcurd

  • rasp van 2 sinaasappels
  • sap van 2 sinaasappels (130 ml)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 2 eieren

Bereiding

Rasp de sinaasappels, rasp alleen het oranje gedeelte eraf. Het witte gedeelte smaakt niet lekker. Pers de sinaasappels daarna uit. Zorg ervoor dat er geen velletjes en pitjes in het sap zitten.

De curd maken we au-bain-marie. Dat houd in dat we gebruik maken van het fornuis. Zet een (steel)pan op het fornuis met een laag water. Zet hierop een hittebestendige kom (bijvoorbeeld van glas). Zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Het water wordt dan warm waardoor het mengsel in de kom ook verwarmt wordt.

Doe de suiker, boter en het sinaasappelrasp in de hittebestendige kom. Verwarm dit totdat de suiker opgelost is in de boter. Voeg daarna het sinaasappelsap en het scheutje citroensap toe. Roer door elkaar en voeg de eieren toe. Blijf nu rustig roeren anders stollen de eieren en dat wil je niet. Blijf roeren totdat de sinaasapplcurd steeds wat dikker wordt.

Als de sinaasappel curd de dikte heeft van vla is het goed, dit duurt ongeveer 20 minuten. Laat de sinaasappelcurd daarna afkoelen in een potje en bewaar in de koelkast. De curd blijft ongeveer 2 weken goed in de koelkast.

Sinaasappelcurd


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

9 gedachte over “Sinaasappelcurd”
    1. Graag gedaan! Ja, het recept daarvan komt binnenkort online, maar dat was echt een toppertje. Ze waren binnen hele korte tijd allemaal op. 🙂

    1. Mooi dat je dan vandaag weer wat geleerd hebt! Smaakt heerlijk in taarten etc, maar ook op een beschuitje is het niet verkeerd. Ik vind het een beetje te vergelijken met erg zoete jam.

  1. Misschien handig om er bij te vermelden dat je de eieren geklutst toe moet voegen? 🙂 Helaas kom ik er na afloop achter… Oepsie.

    1. Nou, dat doe ik dus niet. Ik doe het ei erbij en blijf daarna roeren, dan wordt die vanzelf geklutst. 🙂 Was die nog gelukt?

  2. Ik heb het ook met passievrucht gemaakt ( uit diepvries ). Recept van Laura. Heerlijk. Als je de pot eerst uitkookt blijft het nog langer goed

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *