Scones wie kent ze niet, overgewaaid vanuit Engeland zijn ze al best wel ingeburgerd in ons koude kikkerlandje. Heerlijk met een dot ‘clotted cream’ – wat in Nederland dan niet verkocht wordt en een dot jam. Aangezien ‘clotted cream’ niet wordt verkocht heb ik een soort ‘dikke slagroom’ gemaakt met slagroom en roomkaas.

Deze scones komen uit het boek Heel Holland Bakt Kerst. Ik heb alleen wat minder boter in het beslag gedaan en in plaats van bloem, zelfrijzend bakmeel gebruikt. Zo worden het echte broodjes en rijzen ze nog wat na in de oven. Het bakboek staat vol met heerlijke baksels die perfect zijn voor deze tijd van het jaar, gericht op Kerst en Oud & Nieuw. Naast heel veel zoete baksels komen er ook heel wat hartige baksels aan bod. Niet alleen voor tijdens het Kerstdiner, maar ook voor de brunch of bij de borrel.

scones met cranberry jam uit heel holland bakt kerst

Het is een erg vrolijk bakboek met allerlei toffe recepten, ook uit diverse landen. Bijvoorbeeld een traditioneel recept uit Scandinavië: kransekake. Dat is een spectakelstuk met soms wel 18 of meer ringen van amandelcake, opgeleukt met glazuur. Wat ik ook tof vind is dat er leuke cadeau-baksels in staan zoals: florentines, sneeuwpop macarons of pretzels. En uitpakken lukt sowies met de pavlova van de voorkant (foto via Kosmos Uitgevers) of de bûche de noël.

Al met al een erg leuk boek waar je weer genoeg inspiratie uit kan halen voor de komende jaren. Om één recept uit te kiezen was nog best erg lastig. Uiteindelijk koos ik voor de cranberry scones. Heerlijk voor bij het ontbijt/brunch/lunch – of als leftover in je broodtrommel.

Scones met cranberryjam

Nadat ik ze drie keer had gemaakt, telkens met een andere bereidingswijze, vond ik toch het idee van Laura – van Laura’s Bakery fijn, om wat minder boter in de scones te doen, zodat ze wat steviger worden. Dan kun je ze namelijk ook beter doormidden snijden en vullen met allerlei lekkers.

Ingrediënten scones met cranberryjam

Scones (6 stuks)

  • 110 gram zelfrijzend bakmeel
  • 30 gram volkoren bloem
  • 125 gram walnoten
  • snuf zout
  • 15 gram rietsuiker
  • 40 gram boter
  • 1 ei
  • 60 ml melk
  • 50 gram cranberries
  • 1 appel

Cranberryjam

  • 110 gram cranberries
  • 110 gram suiker
  • 1 tl citroensap

Dikke slagroom

  • 80 gram roomkaas
  • 80 ml slagroom
  • 1 el suiker
Bereiding

Scones

Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Hak de walnoten in stukken.

Doe het zelfrijzend bakmeel, bloem, walnoten, zout en rietsuiker in een kom. Voeg hierbij de boter en meng dit met de hand tot een kruimelig deeg. Voeg dan het ei en de melk toe en kneed dit tot een deegbal.

Snijd de appel in stukjes en voeg dit samen met de cranberries toe aan het deeg. Kneed alles door elkaar totdat er een samenhangend geheel ontstaat.

Maak een cirkel van 3 cm dik van de deeg bal en snijd deze in 6 stukken. Zie hieronder hoe. 😉

Afbeeldingsresultaat voor cirkel in 6 delen

Leg de 6 stukken op de bakplaat en smeer in met melk of ei voor een mooie goudbruine glans. Zet voor zo’n 20 – 30 minuten in de oven. Bak ze goudbruin.

Cranberryjam

Maak de jam met de ingrediënten zoals aangegeven bij de aardbeienjam. Prak de cranberries fijn met een vork. Doe dit in een potje en zet in de koelkast tot gebruik.

Dikke slagroom

Klop de slagroom stijf met de suiker. Spatel de roomkaas hierdoor heen. Zorg ervoor dat er een egaal mengsel ontstaat. Bewaar in de koelkast tot gebruik.

Scones met cranberryjam

Snijd de scones doormidden en vul met de ‘dikke slagroom’ en de cranberryjam. Geniet daarvan van je heerlijke hapje!

Boekinformatie

Uitgeverij: Kosmos Uitgevers

Auteur: diverse auteurs

Prijs: 20,00

Te koop: diverse boekhandels (op Bol.com is die volgens mij uitverkocht….)

Dit boek is mij toegestuurd door Kosmos Uitgevers en deze review bevat mijn eerlijke mening. Dit artikel bevat affiliate links (kost jou niets, ik krijg wat), lees hiervoor mijn disclaimer


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Scones met cranberryjam”
  1. Beste Lianne, heerlijk je recepten.alles wat ik van je maak smaakt super lekker. Je walnotenkoek staat op nummer 1 wat is die lekker. Ik heb een vraagje kun je mij jouw recept van lemom curd geven. Ik wil graag je citroen kwarktaart maken. Maar het lukt niet om bij het recept van de lemon curd te komen. Als het lukt hartelijk bedankt. En wij blijven genieten van je heerlijke recepten. Fijne feestdagen. Groetjes Karin

  2. Hallo Lianne, bij AH heb ik clotted cream gevonden van het merk: the devon cream company. Ga zeker jouw recept van de scones bakken en beide creams proeven. Goede feestdagen, Anne

    1. Ha Anne, bedankt voor de tip! De volgende keer als ik scones maak ga ik die zeker proberen. Leuk, ik hoor graag wat je ervan vond. Fijne feestdagen. Groetjes, Lianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *