Pancakes met kaneel

Er zijn zoveel leuke bakboeken gekomen de laatste tijd dat ik vandaag weer een ‘Bakken uit Boeken’ voor jullie heb. Dit keer pancakes met kaneel uit het boek: ‘New York Kerstmis Bakboek’. In dit bakboek staan recepten voor koekjes, taarten en ontbijtjes.

Cover boek via Uitgeverij Snor

New York Kersmis Bakboek

De auteurs geven het volgende over het boek aan: ‘in het bakboek laten we ons meenemen langs de zoete verleidingen die de stad [New York] en het land te bieden hebben’. Het is een heel pallet aan recepten geworden, gericht op Kerst, maar ik denk dat ze daarvoor en daarna ook heerlijk zijn.

Verschillende recepten spraken mij erg aan, zoals de ‘chocolate sticky buns’ of de ‘gingerbread-perencake’ (psst.. zoiets staat op mijn blog: check dit recept van de speculaas peer cake  maar eens.)  Maar ook de heerlijke ‘cheesecake cookies’ of de ‘cookie cups’. De foto’s zijn allemaal om van te watertanden: je krijgt direct zin in wat lekkers en om te gaan bakken. Dat alle namen van de recepten vaak Engelstalig zijn, vind ik niet perse een probleem. Het klinkt vaak ook net wat lekkerder of chiquer in het Engels, maar voor mij hoeft het niet. Julia en Lisa hebben ook een leuke blog, namelijk: Liz and Jewels. Samen met Lars hebben ze gezorgd voor de prachtige afwerking van het boek.

Het recept wat ik uiteindelijk gekozen heb om met jullie te delen zijn de ‘cinnamon roll pancakes’ of lekker op z’n Nederlands: pannenkoeken met kaneel. Ik heb er toch maar ‘pancakes’ van gemaakt, omdat in mijn beeld pannenkoeken lekker dun zijn en pancakes een dikke variant zijn. Het is een aangepaste versie, op aanraden van het boek gebruik ik appelmoes in plaats van pompoen en de verschillende kruiden heb ik vervangen door koek- en speculaaskruiden.

Ingredienten pancakes met kaneel

Pancakes

  • 300 gram appelmoes (zonder toegevoegd suiker)
  • 400 gram bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • snufje zout
  • 2 eieren
  • 400 ml karnemelk
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • olie om in te bakken

Kaneelboter

  • 90 gram zachte boter
  • 60 gram bruine suiker
  • 1,5 eetlepels bloem
  • 2 theelepels kaneel
  • snuf zout

Roomkaasglazuur

  • 80 gram roomkaas
  • 1,5 theelepel poedersuiker
  • 1 theelepel ahornsiroop
  • 2 theelepels melk
Bereiding

Kaneelboter

Meng alle ingrediënten in een kom tot een romig geheel. Doe de kaneelboter daarna in een spuitzak en knip er een puntje af. Leg opzij totdat de pancakes worden gebakken.

Roomkaasglazuur

Roer de roomkaas, de poedersuiker en ahornsiroop door elkaar. Voeg eventueel melk toe, tot het glazuur de juiste dikte heeft. Zet opzij.

Pancakes bakken!

Splits de eieren. Bewaar het eigeel en het eiwit in aparte bakjes.

Meng de bloem met het bakpoeder, kaneel en de koek- en speculaaskruiden in een kom. Roer in een andere kom de appelmoes, eidooiers en karnemelk door elkaar. Voeg dit bij de droge ingrediënten. Meng het tot een mooi egaal beslag.

Klop het eiwit stijf. Spatel dit door het mengsel.

Zet een pan op middelhoog vuur. Verhit de olie. Doe voor 1 pancake 2 eetlepels beslag in de kom. Bak 1 – 2 minuten. Spuit dan de kaneelboter in spiraalvorm op de pancake en bak nogmaals 1 – 2 minuten. Keer de pancake om en bak de onderkant goudbruin.

Maak porties van 4 à 5 pancakes en besprenkel de bovenste met het roomkaasglazuur. Je maakt in totaal zo’n 8 porties met bovenstaande ingrediënten.

pancakes met kaneel

Zoals je ziet, mijn roomkaasglazuur is wat mislukt! Toch wilde iedereen het recept, dus bij deze. 🙂

Geniet van deze heerlijke pancakes met kaneel! Heerlijk als ontbijt, brunch of in de broodtrommel voor als je gewoon moet werken.

Boekinformatie

Titel: New York Kerstmis Bakboek
Auteur: Lars Wentrup, Lisa Nieschlag, Lars Wentrup, Agnes Prus
Prijs: €19,99
Te koop: diverse boekhandels, Bol.com
Uitgeverij: Snor

Dit artikel bevat producten die ik heb ontvangen en affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer


***** Hier vind je alle Paasrecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 Comments

  • Donald 22 december 2017 at 22:37

    Beste Lianne,

    Omdat een van mijn, te (vele) hobby’s koken is, heb ik me opgegeven.
    Heb 200 kookboeken, mag er niet meer bij kopen van mijn vrouw.
    Maar haal de meeste recepten van internet.
    Er staat prachtige recepten in die ik zeker ga proberen.
    Het leukste zijn de reacties van mijn vrouw, (het lijkt hier wel een restaurant).\, al ik de borden op tafel zet!
    Zo maak ik m’n eigen brood, diverse soorten.
    Ook maak ik al 40 jaar m’n eigen wijn, bier, likeur een ook ijs.
    Een keer Nederlands kampioen geweest met limoncello likeur maken.
    En, maar dat heeft niets met koken van doen. rij ik ook motor en dat een halve eeuw schadevrij!!!
    Ben wel pas, ruim 73 jaar jong 🙂

    Ga vooral zo door met je prachtige recepten!!!!

    Reply
    • Lianne 30 december 2017 at 15:38

      Bedankt. Veel bak plezier.

      Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!