Gezondere monchoutaart

Het is een andere monchoutaart dan normaal, want deze kan zelfs bij het ontbijt. Wel met dezelfde opzet, de harde en krokante bodem, een witte, romige laag en daarbovenop je lievelingsfruit.

Mia stuurde mij de vraag of ik iets kon maken zonder geraffineerde suikers en gluten. Daarnaast wilde ze liever ook iets anders dan chocoladetaart, want daarvan had ze al een recept. Heb jij nou ook een brandende bakvraag, stel hem hier!

Ik ben daarom aan de slag gegaan met een gezondere versie van monchoutaart. In plaats van bastognekoekjes gebruik ik havermout, de monchou door yoghurt en het fruit uit blik, (waar is dat fruit?) vervang ik door diepvriesfruit. Liever ongezonde versie: klik hier voor monchoutaart met bastognekoekjes en vlaaifruit.

gezondere monchoutaart

Edit: dit recept heb ik wat aangepast, zodat die nog lekkerder wordt, maar misschien wel iets ongezonder. De keuze is aan jou!

Ingrediënten gezondere monchoutaart

Bodem

  • 300 gram havermout
  • 50 gram kokosolie/boter
  • 60 gram honing
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden

Vulling

  • 500 gram kwark
  • 1 scheutje vanille aroma
  • 100 ml slagroom
  • 5 blaadjes gelatine

Fruitlaag

  • 300 gram aardbeien (diepvries)
  • 3 blaadjes gelatine

Bereiding

Bodem
Verwarm de oven voor op 150 graden en bekleed je springvorm met bakpapier. Maak de havermout fijn met het keukenmachine, of koop havermeel.

Smelt de kokosolie/boter. Giet de kokosolie/boter bij de fijngemalen havermout, samen met de honing en de koek- en speculaaskruiden. Doe het mengsel in de springvorm en zet in de oven voor 15 – 20 minuten.

Vulling
Week de gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water. Meng de kwark met de vanillearoma. Klop de slagroom stijf en spatel dit door de yoghurt.

Doe de gelatineblaadjes samen met een eetlepel water in een pannetje, verwarm dit totdat de gelatine is opgelost. Giet de gelatine bij het kwarkmengsel.

Doe dit in de springvorm, let op: de bodem moet afgekoeld zijn! Laat 3 – 4 uur opstijven in de koelkast.

Fruitlaag
Week de gelatine in koud water. Doe het diepvriesfruit in een bakje en laat het ontdooien in de magnetron of op het vuur. Voeg de gelatine toe en roer goed door. Schep het fruit op de ‘monchoulaag’ en zet in de koelkast voor een half uur.

gezondere monchoutaart

Geniet van je gezondere taart!

 


***** Hier vind je alle Valentijn recepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

23 Comments

  • Ma 22 januari 2016 at 10:31

    Prachtig verhaal, wat zal dat lekker smaken! Hmmm! 🙂

    Reply
  • Babs 1 februari 2016 at 21:46

    Ow..wat heerlijk! Ik ben ook zo een zoetekauw en dit ga ik een keertje maken. Wat een goed alternatief qua ingrediënten!

    Reply
    • Lianne 1 februari 2016 at 21:49

      Dankjewel voor je berichtje! Ja, hij het is echt een goed alternatief als je een keer wat gezonder wilt doen. 🙂

      Reply
  • Mariska 4 april 2016 at 09:30

    Dat is een gezond alternatief, klinkt lekker maar ik ben ook niet vies van wat echte monchou vol vet en suiker 😛

    Reply
    • Lianne 4 april 2016 at 10:09

      Haha, inderdaad ik ook niet hoor! Daarom ga ik die ook maken en verschijnt die binnenkort op mijn blog.

      Reply
  • Lida 21 mei 2016 at 20:17

    Ziet er heerlijk uit ! Ik dacht : yes, m’n lievelingstaart ( van die dieetloze tijd )zonder gluten ….., maar k mag ook geen melkproducten meer . Wat kan ik dan als alternatief gebruiken ??

    Reply
    • Lianne 27 mei 2016 at 10:11

      Kan bijvoorbeeld met cashewnoten, zie de reactie hieronder.

      Reply
  • Ina 22 mei 2016 at 13:34

    Hoi lianne,

    Ik mag geen lactose/zuivel…helaas!
    Wat zou ik inplaatst van yugurt en zuivelspread kunnen gebruiken?

    Groetjes Ina

    Reply
    • Lianne 23 mei 2016 at 07:59

      Hoi Lida en Ina,
      Bedankt voor jullie reactie. Ik heb even gezocht op het internet en vond de mogelijkheid om met cashewnoten de ‘monchoulaag’ te maken. Kijk voor het precieze recept op: http://voedzo.nl/recepten/rauwe-monchou-taart-suikervrij-zuivelvrij-glutenvrij/

      Je kunt dan natuurlijk gewoon mijn recept aanhouden en de middelste laag vervangen door het recept van Voedzo.

      Ik hoop dat jullie voldoende heb geïnformeerd.

      Groetjes, Lianne

      Reply
      • Ina 23 mei 2016 at 08:53

        Thanks voor je reactie Lianne

        Ga het zeker een keertje uitproberen met cashewnoten laagje.
        Nog een vraagje wat bedoel je met naturel zuivelspread?

        Groetjes,
        Ina

        Reply
        • Lianne 23 mei 2016 at 09:01

          Hoi Ina,
          Daarmee bedoel ik zuivelspread (=roomkaas) zonder smaakje.
          Groetjes, Lianne

          Reply
          • Ina 23 mei 2016 at 09:18

            Hoi Lianne,

            Dat is mooi er n.l. lactose vrije room en yogurt dus ik ga zeker beide recepten een keer uitproberen…thanks.

            Groet,
            Ina

          • Lianne 23 mei 2016 at 09:25

            Leuk Ina! Laat je weten wat je ervan vond en of het gelukt is? Dat vind ik namelijk erg leuk. 😀

  • mieke kramer 22 mei 2016 at 18:57

    Kan het niet met een ander bindmiddel, want ik wil geen gelatine eten/gebruiken.

    Reply
    • Lianne 23 mei 2016 at 07:52

      Hoi Mieke,
      Ja dat kan, je kunt eventueel agar agar gebruiken. Dat kan je kopen bij de toko. Hoeveel je daarvan dan precies moet gebruiken weet ik niet. Dat zou ik even voor je na kunnen kijken.
      Groetjes, Lianne

      Reply
  • Ina 23 mei 2016 at 09:40

    Kan wel even duren, maar ga ik zeker doen ?

    Groet,
    Ina

    Reply
    • Lianne 27 mei 2016 at 10:10

      Leuk!

      Reply
  • Philippe 8 april 2018 at 20:39

    op hoeveel graden moet de oven?

    Reply
    • Lianne 9 april 2018 at 15:35

      Zoals het er staat: 150 graden. Veel bakplezier!

      Reply
  • Lia 12 mei 2018 at 10:00

    Leuk alternatief van die óverheerlijke taart! Alleen verdraag ik geen koek en speculaaskruiden en heb ook een noten en zadenallergie ☹️ Weet jij een alternatief daarvoor?

    Reply
    • Lianne 30 mei 2018 at 13:36

      De koek- en speculaaskruiden kan je weglaten of eventueel vervangen door kaneel als je dat wel mag. Ik gebruik verder geen noten of zaden – of is havermout een zaad? – dus dat moet geen probleem zijn. 🙂

      Reply
  • Margo 6 oktober 2018 at 17:09

    Je zou ook sojayoghurt kunnen gebruiken en soyaroom. Dat gaat ook heel goed. Mijn dochter heeft ook een koemelk allergie. Succes groet margo

    Reply
    • Lianne 9 oktober 2018 at 21:24

      Heb je dat geprobeerd? Leuk, fijn dat het goed is uitgepakt. Bedankt! Groet, Lianne

      Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!