Het is een andere monchoutaart dan normaal, want deze kan zelfs bij het ontbijt. Wel met dezelfde opzet, de harde en krokante bodem, een witte, romige laag en daarbovenop je lievelingsfruit.
Mia stuurde mij de vraag of ik iets kon maken zonder geraffineerde suikers en gluten. Daarnaast wilde ze liever ook iets anders dan chocoladetaart, want daarvan had ze al een recept. Heb jij nou ook een brandende bakvraag, stel hem hier!
Ik ben daarom aan de slag gegaan met een gezondere versie van monchoutaart. In plaats van bastognekoekjes gebruik ik havermout, de monchou door yoghurt en het fruit uit blik, (waar is dat fruit?) vervang ik door diepvriesfruit. Liever ongezonde versie: klik hier voor monchoutaart met bastognekoekjes en vlaaifruit.
Edit: dit recept heb ik wat aangepast, zodat die nog lekkerder wordt, maar misschien wel iets ongezonder. De keuze is aan jou!
Ingrediënten gezondere monchoutaart
Bodem (Via Optima Vita)
- 80 gram havermout
- 120 gram dadels
- 50 gram noten
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 30 gram boter
Vulling
- 500 gram kwark
- 1 scheutje vanille aroma
- 100 ml slagroom
- 5 blaadjes gelatine
Fruitlaag
- 300 gram aardbeien (diepvries)
- 3 blaadjes gelatine
Bereiding
Bodem
Bekleed de springvorm (24 cm) met bakpapier.
Doe alle ingrediënten voor de bodem in een hakmolen en maal fijn.
Doe het mengsel in de springvorm en druk stevig aan. Zet in koelkast tot de boter gestold is.
Vulling
Week de gelatineblaadjes voor 5 minuten in koud water. Meng de kwark met de vanillearoma. Klop de slagroom stijf en spatel dit door de yoghurt.
Doe de gelatineblaadjes samen met een eetlepel water in een pannetje, verwarm dit totdat de gelatine is opgelost. Giet de gelatine bij het kwarkmengsel.
Doe dit in de springvorm, let op: de bodem moet afgekoeld zijn! Laat 3 – 4 uur opstijven in de koelkast.
Fruitlaag
Week de gelatine in koud water. Doe het diepvriesfruit in een bakje en laat het ontdooien in de magnetron of op het vuur. Voeg de gelatine toe en roer goed door. Schep het fruit op de ‘monchoulaag’ en zet in de koelkast voor een half uur.
Geniet van je gezondere taart!
***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****
Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.
Prachtig verhaal, wat zal dat lekker smaken! Hmmm! 🙂
Ow..wat heerlijk! Ik ben ook zo een zoetekauw en dit ga ik een keertje maken. Wat een goed alternatief qua ingrediënten!
Dankjewel voor je berichtje! Ja, hij het is echt een goed alternatief als je een keer wat gezonder wilt doen. 🙂
Dat is een gezond alternatief, klinkt lekker maar ik ben ook niet vies van wat echte monchou vol vet en suiker 😛
Haha, inderdaad ik ook niet hoor! Daarom ga ik die ook maken en verschijnt die binnenkort op mijn blog.
Ziet er heerlijk uit ! Ik dacht : yes, m’n lievelingstaart ( van die dieetloze tijd )zonder gluten ….., maar k mag ook geen melkproducten meer . Wat kan ik dan als alternatief gebruiken ??
Kan bijvoorbeeld met cashewnoten, zie de reactie hieronder.
Hoi lianne,
Ik mag geen lactose/zuivel…helaas!
Wat zou ik inplaatst van yugurt en zuivelspread kunnen gebruiken?
Groetjes Ina
Hoi Lida en Ina,
Bedankt voor jullie reactie. Ik heb even gezocht op het internet en vond de mogelijkheid om met cashewnoten de ‘monchoulaag’ te maken. Kijk voor het precieze recept op: http://voedzo.nl/recepten/rauwe-monchou-taart-suikervrij-zuivelvrij-glutenvrij/
Je kunt dan natuurlijk gewoon mijn recept aanhouden en de middelste laag vervangen door het recept van Voedzo.
Ik hoop dat jullie voldoende heb geïnformeerd.
Groetjes, Lianne
Thanks voor je reactie Lianne
Ga het zeker een keertje uitproberen met cashewnoten laagje.
Nog een vraagje wat bedoel je met naturel zuivelspread?
Groetjes,
Ina
Hoi Ina,
Daarmee bedoel ik zuivelspread (=roomkaas) zonder smaakje.
Groetjes, Lianne
Hoi Lianne,
Dat is mooi er n.l. lactose vrije room en yogurt dus ik ga zeker beide recepten een keer uitproberen…thanks.
Groet,
Ina
Leuk Ina! Laat je weten wat je ervan vond en of het gelukt is? Dat vind ik namelijk erg leuk. 😀
Kan het niet met een ander bindmiddel, want ik wil geen gelatine eten/gebruiken.
Hoi Mieke,
Ja dat kan, je kunt eventueel agar agar gebruiken. Dat kan je kopen bij de toko. Hoeveel je daarvan dan precies moet gebruiken weet ik niet. Dat zou ik even voor je na kunnen kijken.
Groetjes, Lianne
Kan wel even duren, maar ga ik zeker doen ?
Groet,
Ina
Leuk!
op hoeveel graden moet de oven?
Zoals het er staat: 150 graden. Veel bakplezier!
Leuk alternatief van die óverheerlijke taart! Alleen verdraag ik geen koek en speculaaskruiden en heb ook een noten en zadenallergie ☹️ Weet jij een alternatief daarvoor?
De koek- en speculaaskruiden kan je weglaten of eventueel vervangen door kaneel als je dat wel mag. Ik gebruik verder geen noten of zaden – of is havermout een zaad? – dus dat moet geen probleem zijn. 🙂
Je zou ook sojayoghurt kunnen gebruiken en soyaroom. Dat gaat ook heel goed. Mijn dochter heeft ook een koemelk allergie. Succes groet margo
Heb je dat geprobeerd? Leuk, fijn dat het goed is uitgepakt. Bedankt! Groet, Lianne
Ik vind hem in ieder geval leuk bedacht!
Lijkt mij dat het ook kan zonder de havermout fijn te maken. Heeft iemand dit geprobeerd?
In het voor berichtje staat monchou vervang je door yoghur. In recept staat kwark.
Hebben ze allebei evenveel gelatine nodig??
Hoi Lianne.
Welke kwark gebruik je hiervoor en weet je hoeveel koolhydraten een stukje taart bevat?
Groetjes suzan
Hoi Suzan, ik gebruik magere kwark. Op je andere vraag kan ik geen antwoord geven. Eventueel kan je dat zelf berekenen. Maar je mag altijd genieten van een stukje taart hoor. 🙂 Groetjes, Lianne