Al heel wat keren hebben jullie op mijn blog een recept voor fudge voorbij zien komen. Ik maak het dan ook erg graag. Het is namelijk lekker, leuk om weg te geven of te verkopen voor de kerkmarkt. Die fudge heb ik altijd gemaakt met gecondenseerde melk en chocolade. Als je dat smelt en weer hard laat worden heb je een verrukkelijke fudge.

Foto via Kosmos Uitgevers
Inhoud bakboek ‘Leer Bakken met Hans’

Toch smaakt die anders dan uit de winkel en dat vond ik niet alleen. Hans Spitsbaard – je kent hem misschien van Heel Holland Bakt – is het met mij eens. In zijn winnaarsboek: ‘Leer Bakken met Hans‘ deelt hij 19 recepten, waaronder dit recept voor chocoladefudge. 19 recepten is natuurlijk niet veel zul je misschien denken. Klopt, aan de andere kant leert Hans ons in zijn boek enorm veel technieken en recepten die onderdeel zijn van het grote geheel, zodat het boek veel meer in zich heeft dan ‘alleen maar’ 19 recepten.

Het boek is verdeeld in 4 hoofdstukken, daarvoor staat er een voorwoord van Robèrt van Beckhoven en Hans en een lijstje met handige baktips. De hoofdstukken zijn als volgt:

  1. Patisserie: dat schoonheid ook vanbuiten zit bewijst Hans met dit hoofdstuk, al schitteren de gebakjes ook qua smaken. De macaron moet ook nog altijd een keer gemaakt worden, maar ik heb weinig geduld…
  2. Chocolade: niet alleen vrouwen houden van chocolade. Hans ook. Dat dit een lekker hoofdstuk is begrijpen jullie ook wel toch?
  3. Friandises: heerlijke traktaties voor bij de koffie – of zonder koffie. In dit hoofdstuk vind koffiebroodjes, die staan sowieso nog op mijn baklijstje.
  4. Taarten: allerlei prachtige taarten, die er herkenbaar uitzien, maar dan wel extra mooi en smaakvol! De ene wat gemakkelijker dan de ander, voor de beginners onder ons is de Tarte Tatin goed te doen.

Mijn poging van de ‘Beer & Brownies’ – bekt wel lekker – was helaas mislukt en vond ik niet naar brownie smaken, maar de chocoladefudge is perfect en ik deel graag het recept met jullie.

chocoladefudge

Ingredienten chocoladefudge
  • 150 gram volle melk
  • 215 gram kristalsuiker
  • 215 gram lichte basterdsuiker
  • 80 gram boter
  • snuf zout
  • 90 gram pure chocolade
  • je hebt voor dit recept wel een keukenthermometer nodig, heb je die niet? Maak dat dit recept.
Bereiding

Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Hak de chocolade in stukken.

Verwarm in een pan de melk met de suikers, boter en het zout tot 116 graden. Giet de massa dan in een mengkom en mix 3 minuten op middelhoge snelheid door. Hierdoor wordt het mengsel steviger. Voeg daarna de chocolade toe. Mix kort, zodat niet alle chocolade smelt.

Giet de fudge daarna in het bakblik en druk goed aan. Laat hem volledig afkoelen en snijd daarna in stukken. Geniet ervan en ik hoor het wel wat je ervan vond.

Boekinformatie

Titel: Heel Holland Bakt – Leer bakken met Hans
Auteur: Hans Spitsbaard
ISBN: 9789021568683
Prijs: €20,00
Kosmos Uitgevers

Dit boek kan je natuurlijk ook gewoon kopen. Dat kan bij de lokale boekhandel of bij Bol.com. Hij kost €20, dus verzenden is gratis. Hierbij de link naar het boek: Koop hier het boek van Hans.

Mijn dank gaat uit naar Kosmos Uitgevers die het boek beschikbaar hebben gesteld. Dit artikel bevat affiliate links. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 gedachte over “Echte chocoladefudge”
  1. Ahh super! ik was al een tijd op zoek naar een traditioneel fudge recept, met gecondenseerde melk vind ik het persoonlijk niet zo lekker. Deze ga ik eens proberen 😀 Ziet er heerlijk uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *