Chocolade Brood

Hoe verder in de tijd, hoe meer bakboeken ik verzamel. Ik vind het tijd geworden om daar wat mee te gaan doen. Dus ik heb ‘Bakken met Boeken’ in het leven geroepen. Hierin deel ik niet alleen een recept met jullie uit het desbetreffende bakboek, maar vertel ik ook meer achtergrondinformatie over het boek.

Heel Holland Bakt Brood

Inhoud

Een nieuw familielid in de Heel Holland Bakt familie is het boek van broodbakker Robèrt van Beckhoven. Zelf ben ik meer een koekebakker, dan een broodbakker dus voor mij een hele uitdaging. Maar ook erg leuk, omdat het boek naast een heel aantal recepten ook enorm veel informatie bevat over alles rondom broodbakken.

Je vind in dit boek informatie over de bestandsdelen van brood: welke meelsoorten je kunt gebruiken, over de werking van gist. Het belang van zout in het brood. Daarnaast is er informatie te vinden over de vaardigheden die van te pas komen bij het brood bakken. Voordat het brood de oven in gaat heeft er namelijk al een heel proces plaatsgevonden: het kneden, rijzen en vormen van het brood. Over al deze zaken vind je in dit boek een antwoord.

Alhoewel, als niet-broodbakker, moest ik soms best even zoeken hoe het zat. Voorin het boek staat namelijk alles goed uitgelegd, maar dit is bij het recept niet het geval. Het is dus van belang om het boek erbij te houden tijdens het bakken en alles van te voren opzoeken wat je niet snapt.

Vormgeving

Qua vormgeving past het boek goed in zijn familie. Zelf vind ik het boek ruim opgezet met veel foto’s die verduidelijking geven bij het recept. Voor professionele broodbakkers, zal het soms wat overdreven zijn, maar als beginner kan ik het goed waarderen. Bij het zien van de verschillende foto’s wil je gelijk beginnen met het bakken van brood, want ze zien er heerlijk uit. Ook de tips van Robèrt tussendoor maken het echt een boek wat je in je keuken wilt hebben.

Recepten

Wat ik erg leuk vind is dat de recepten variëren van: ‘Best makkelijk’ tot ‘Wow! Wel moeilijk’, op deze manier is er voor ieder wel wat wils. Daarnaast vind ik de balans tussen hartige, neutrale en zoete broden in evenwicht. Recepten die mij meteen aanspraken was het chocoladebrood (chocoholic hier!), het appel-suikerbrood en de tarwe crackers. Hoe je het chocoladebrood maakt mag ik met jullie delen. Dus lees snel verder!

Chocoladebrood uit Heel Holland Bakt Brood

Chocoladebrood

Ingrediënten (voor 2 broden van 500 gram)

 • 35 gram cacao
 • 15 gram suiker
 • 50 ml + 280 ml water
 • 500 gram tarwebloem (+ extra om te bestuiven)
 • 7 gram instant gist
 • 10 gram zout
 • 15 gram boter
 • 150 gram chocolade
 • maïzena (om te bestuiven)

Bereiding

Meng de cacao, suiker en 50 ml water tot een gladde massa. Doe daarna de cacaomassa, zout, tarwebloem, de boter, de rest van het water (280 ml) en gist (gebruik deze volgorde, zodat het zout en de gist zo laat mogelijk met elkaar in aanraking komen) in een mengkom en mix dit voor 3 minuten. Kijk daarna of het deeg soepel is en voldoende gluten heeft ontwikkeld. Dit check je door het deeg uit elkaar te trekken, zoals kauwgom. Is dat nog niet het geval, mix dan nog een paar minuten. Ik heb 5 minuten gemixt en daarna nog zo’n 3 minuten het deeg met mijn handen gekneed. 

Snijd de chocolade in stukken en kneed die door het deeg. Verdeel het deeg in twee gelijke stukken. Maak er daarna twee mooie, gladde bollen van. Laat de twee deegballen daarna in afzonderlijke kommen rijzen. Neem hiervoor een kom die je lichtjes invet met olie, leg het deeg erin, leg er een theedoek overheen en laat 30 minuten rijzen.

Kneed het deeg daarna nog een keer kort door en maak er weer een bol van. Leg de bollen op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek ze af met een theedoek en laat 1 uur rijzen.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bestuif de broden met maïzena. Schuif de bakplaat als de oven de juiste temperatuur heeft de oven in en verlaag de temperatuur naar 180 graden. Bak het chocoladebrood in 25 minuten bruin en knapperig.

Serveer met heerlijke chocoladepasta of roomboter.

chocoladebrood

Chocoladebrood

Disclamer: ik leg het niet helemaal uit hoe Robèrt het in zijn boek doet. Dit komt omdat ik geen gevorderde broodbakker ben. Ik deel de bereidingswijze die ik heb gevolgd, met goed resultaat. Voor de precieze bereidingswijze en als je meer wilt leren over broodbakken op een leuke manier, dan raad ik je aan het boek te kopen.

Kosmos, hartelijk bedankt voor het boek wat ik mocht reviewen! Voor iedereen die interesse heeft: het boek is te koop in de boekhandel voor €19,99. Morgen al in huis hebben? Bestel hem dan bij bol.com!

Dit boek heb ik gewonnen bij Kosmos Uitgevers. 


***** Hier vind je alle Paasrecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

6 Comments

 • TessaC 22 maart 2017 at 13:31

  Zo, voor een koekebakker vind ik dit brood toch wel heel lekker geslaagd! Nu vaker broodbakken?

  Reply
  • Lianne 22 maart 2017 at 22:21

   Nou Tessa, bedankt voor het compliment! Nou, ik moet eerlijk zeggen: ik vind het wel heel erg leuk! Dus ik ga op zoek naar nog een brood-bakboek en ik ga nog wat recepten van Robèrt en bloggers proberen. 🙂

   Reply
   • TessaC 23 maart 2017 at 08:28

    Brood bakken is echt heel leuk, maar vergt wel enige oefening. Dus gewoon lekker vaak doen ;-). Als je een goed boek wil om te starten dan zijn de boeken van Levine van Doorne ook erg goed. Ik heb beide boeken (zie reviews op mijn blog) en de filmpjes van Robèrt zijn ook erg handig.

    Reply
    • Lianne 27 maart 2017 at 22:39

     O, leuk ik ga eens even kijken! Ga ook de filmpjes van Robèrt even opzoeken, want hier thuis zijn ze ook heel erg blij met zelf gebakken brood! 🙂

     Reply
 • Danella 22 maart 2017 at 22:48

  Dit boek lijkt me echt fantastisch. Ik vond de BROOD aflevering van Robert al zo interessant en kan nog heel veel van hem leren op het gebied van brood bakken. Dit recept lijkt me ook erg lekker!

  Reply
  • Lianne 22 maart 2017 at 22:59

   Ja, eerlijk is eerlijk, ik wist eerst niet goed wat ik ermee moest als koek- en taartenbakker, maar het boek is enorm fijn! Ik heb die niet gezien, maar ik kan mij zeker voorstellen dat ze zeker informatief waren, ik ga proberen of ik ze nog ergens kan vinden. Ja, het brood is echt heerlijk. En het heeft helemaal niet veel nodig, een likje boter, of helemaal niets, is eigenlijk al voldoende. 🙂

   Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!