Ik weet het, ik weet het, het zijn eigenlijk kruidnoten in plaats van pepernoten. Maar ik zeg tegen kruidnoten ook pepernoten, dus vandaar. Deze cakerol met chocolade pepernoten is heerlijk. Ik had een groot proefpanel, want ik heb de cake maar liefst drie keer gemaakt. Maar dat vond ik niet erg hoor, want hij is lekker.

Het biscuit is op smaak gebracht met koek- en speculaaskruiden en gevuld met monchouvulling. Ook zit er chocoladepasta in en op de cakerol en natuurlijk een mooie chocolade ganache laag. Hieronder heb ik het recept voor jullie uitgeschreven, veel bak plezier! Een ander lekker cakerol recept is deze geboorte cakerol en hier vind je nog meer Sinterklaas recepten.

Pepernoten cakerol met ganache

Ingrediënten Pepernoten cakerol met ganache

Cakerol

 • 3 eieren
 • 75 gram suiker
 • 80 gram bloem
 • 1,5 eetlepel maizena
 • 1 tl vanille extract
 • 1/2 el koek- en speculaaskruiden

Vulling

 • 250 ml slagroom (+ 1 el suiker)
 • 100 gram monchou
 • 50 gram basterdsuiker
 • 50 gram chocolade kruidnoten
 • 60 gram chocoladepasta

Crème

 • 80 gram roomkaas (Philadelphia of Zuivelspread)
 • 80 gram chocoladepasta

Ganache

 • 100 ml slagroom
 • 100 gram pure chocolade
 • decoratie: 12 chocolade kruidnoten

Bereiding

Cakerol

Verwarm de oven voor op 175 graden. Leg een vel bakpapier op een bakplaat.

Splits de eieren. Mix het eiwit met 50 gram van de suiker stijf. Zodat je de kom op zijn kop kunt houden. Zorg ervoor dat de kom schoon is! Mix het eigeel in een andere kom met 25 gram van de suiker en het vanille extract. Schep het eigeelmengsel bij het eiwitmengsel en spatel voorzichtig door elkaar.

Zeef de maizena, de bloem en de koek- en speculaaskruiden boven het mengsel en spatel dit voorzichtig door elkaar. Neem een bakplaat en giet hier het mengsel op. Zorg dat het een rechthoek wordt van ongeveer 2 à 3 cm dik. Bak af in 15 minuten. Als de cake uit de oven komt haal je hem voorzichtig los uit de vorm. Leg de cake dan met het bakpapier op een vochtige theedoek en rol hem op.

Vulling

Mix de slagroom met de eetlepel suiker stijf. Meng in een andere kom de MonChou met de basterdsuiker tot een romig geheel. Voeg hierbij de stijfgeklopte slagroom en meng door elkaar.

Hak de chocolade kruidnoten in stukken en voeg dit toe aan het MonChou mengsel. Meng dit door elkaar.

Als de cakerol is afgekoeld rol hem dan uit. Verwarm 60 gram chocoladepasta en smeer dit over de cakerol. Verdeel daarna de vullling over de cakerol en rol hem op. Haal het bakpapier eraf.

Crème

Meng de roomkaas en de chocoladepasta door elkaar tot een egaal mengsel. Smeer dit over de buitenkant van de cakerol. Dit zorgt ervoor dan alle kruimels goed vast blijven zitten en er een mooie laag chocolade ganache overheen kan.

Zet daarna 15 minuten in de koelkast, zodat de crème op kan stijven.

Ganache

Maak daarna de ganache. Hak de pure chocolade in stukjes. Doe de chocoladestukjes in een kom. Verwarm de slagroom en doe deze bij de chocolade. Roer totdat er een egaal mengsel ontstaat. Laat daarna afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de cakerol op een rek, zodat de overtollige chocolade eraf kan lopen. Schenk de chocolade ganache over de cakerol. Leg de chocolade kruidnoten op de cakerol ter decoratie. Laat daarna helemaal opstijven in de koelkast.

Pepernoten cakerol met ganache

Eet smakelijk! ♥ Wat is jouw favoriete cakerol vulling?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

8 gedachte over “Pepernoten cakerol met ganache”
  1. Is ook erg lekker Babs, een echte aanrader voor pakjesavond. Veel plezier met bakken en gezelligheid toegewenst met Sinterklaas.

 1. Ik vraag me het volgende af: als je de biscuit omkeert op een theedoek, zit het bakpapier toch bovenop en rol je hem met bakpapier en al op. Na het uitrollen moet je dan toch eerst het bakpapier verwijderen voordat je hem bestrijkt met de vulling?

  1. Hoi Lidwien, ik vind het altijd lastig om het uit te leggen, maar hier nog een keer.
   1. Als plak cake gaar is en uit de oven komt haal hem van de bakplaat.
   2. Leg de plak cake met het bakpapier naar onderen op een vochtige theedoek.
   3. Rol op met theedoek en al. Laat afkoelen.
   4. Als je de plak cake gaat vullen: eerst vulling erop smeren.
   5. Dan oprollen en ondertussen het bakpapier eraf halen.

   De reden dat ik hem de eerste keer met vochtige theedoek en bakpapier oprol is omdat de theedoek ervoor zorgt dat de plak cake minder snel breekt en het bakpapier zorgt ervoor dat het niet aan de theedoek blijft kleven. De tweede keer haal ik het bakpapier weg. Want als de vulling ertussen zit kan je hem niet oprollen met het bakpapier. Anders zit er bakpapier tussen je cakerol in. Dat is niet zo lekker.

   Ik hoop dat ik het goed heb uitgelegd. Als je nog iets niet begrijpt gewoon vragen.

 2. Dank je wel voor de uitleg. Ik ging ervan uit dat je de bakplaat omkeert op een theedoek, zodat het papier bovenop zit. De reden waarom je hem oprolt en dan laat afkoelen wist ik wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *