Deze taart is puur genieten voor elke chocoholic. Dus hou jij van chocolade lees dan vooral verder. Is de weegschaal niet aardig voor je? Toch doorlezen er komt vast een moment wanneer jij deze taart wil maken.

Als fervent thuisbakker vind ik het altijd leuk om Heel Holland Bakt te bekijken. In de eerste aflevering moesten de kandidaten een truffeltaart maken. Die van Gwenn vond ik er echt enorm lekker uitzien, dus ik ging aan de slag met zijn recept. Ik besloot wel om het recept wat te vereenvoudigen. Op deze manier blijft het voor iedereen toegankelijk. Ben je toch toe aan een uitdaging, dan zou ik zeggen ga eens aan de slag met het recept van Gwenn.

Leuk nieuwtje! Gwenn heeft ook een eigen blog, waarop hij heerlijke recepten deelt. Kijk snel op Gwenn’s Bakery voor de lekkerste recepten van deze Franse Heel Holland Bakt – kandidaat.

Truffeltaart

Truffeltaart

Truffels zijn paddenstoelen, maar die bedoel ik in dit geval niet. In dit recept gaat het om de chocoladevariant. Ik heb al eerder truffels gemaakt, het recept daarvan vind je hier.

Bereiding truffeltaart met bastogne

Bodem

 • 1 pak bastognekoeken
 • 125 gram boter

Truffellaag

 • 150 ml slagroom
 • 250 gram pure chocolade
 • 40 gram boter
 • 50 gram cacao (decoratie)

Mascarpone slagroom met witte chocolade

 • 300 ml slagroom
 • 50 gram mascarpone
 • 150 gram witte chocolade
 • eventueel ter decoratie: koffiebonen

Bereiding

Maak als eerste de bodem. Vet een vierkant (20 x 20 cm) bakblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Verkruimel de koeken. Smelt de boter. Voeg de koekkruimels bij de boter en meng dit goed door elkaar. Verdeel dit over de onderkant van de bakvorm en druk goed aan met de bolle kant van een lepel. Laat de bodem hard worden in de koelkast.

Zet een pannetje met wat water op het vuur. Zet  er een hittebestendige kom op. Deze mag het water niet raken. Doe de chocolade, de slagroom en de boter in de kom en laat dit smelten. Zet het vuur niet te hoog, zodat het niet te snel gaat. Roer totdat alles is gesmolten. Schenk dit daarna over de bodem, als die afgekoeld is. Laat de truffeltaart afkoelen in de koelkast.

Als de truffeltaart hard is geworden verdeel dan met een zeefje wat cacao eroverheen.

Maak nu de mascarpone slagroom. Hak de chocolade in stukjes en doe deze in een kom. Verwarm de slagroom en giet deze over de chocolade. Roer het goed door elkaar, totdat al de chocolade helemaal opgenomen is in de room. Zet daarna in de koelkast en laat wat hard worden.

Klop daarna de mascarpone los en doe deze bij de chocolade ganache. Klop daarna op, totdat hij romig is. Doe de mascarpone slagroom in een spuitzak met spuitmondje (ik had Wilton M1) en spuit 16 toeven op de taart. Zet ter decoratie een koffieboon op elke toef.

Ik heb 16 toeven op de taart gemaakt voor 16 stukken. Aangezien de taart best machtig is kan je ook meer toefjes maken, zodat er meer stukken taart uit kunnen. Geniet ervan met een lekker bakkie koffie! 

truffeltaart


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

10 gedachte over “Truffeltaart met bastogne”
 1. Jouw variant van de truffeltaart ziet er heerlijk uit! Vooral de smaak van de Bastogne bodem lijkt me lekker samen met de truffellaag en witte chocoladeroom.

 2. Wat een heerlijke taart lijkt me dat en hij ziet er ook nog eens prachtig uit! En Bastogne in de bodem vind ik ook altijd wat hebben 🙂

  1. Hoi Daphne, Goede vraag. Ik hou nooit zoveel rekening met de tijd. Maar ik denk dat je er zo’n 2 uur voor moet uit trekken incl. het hard worden in de koelkast. Ik hoop dat je er wat mee kunt. Groetjes, Lianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *