Vorig jaar won Anna Heel Holland Bakt. In haar bakboek mengt ze in één recept twee culturen: de Turkse en Nederlandse cultuur. Ze maakt een dadeltaart met boterkoekbodem. Hollandser dan de boterkoek kan bijna niet. Dadels hebben hun herkomst in het Midden Oosten. Ook in Turkije vind je voldoende dadelpalmen om deze heerlijke dadelkoek mee te maken.

De dadels die ik in deze taart heb gebruikt zijn de dadels van Yogi & Yousef. Deze heerlijk zachte dadels zaten in de goodiebag van hét foodblogevent van 2020: Business Ingrediënts. Yogi en Yousef zijn twee vrienden uit verschillende windstreken, die laten zien dat het openstaan voor elkaars cultuur vruchten afwerpt. In dit geval niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk! De dadels komt uit Saudi Arabië en zijn heerlijk als tussendoortje of in een heerlijke taart.

dadeltaart met boterkoekbodem

Ingrediënten Dadeltaart met boterkoekbodem

Bodem

  • 150 gram boter
  • 250 gram bloem
  • 110 witte basterdsuiker
  • snuf zout
  • 1 eidooier
  • melk om te bestrijken
  • 1 el lemoncurd

Vulling

  • 50 gram hazelnoten
  • 20 medjooldadels (480 gram)
  • 75 ml water

Bereiding

Mix met een mixer met deeghaken de boter met de bloem, suiker en het zout. Als het kruimelig wordt voeg je de eidooier toe. Kneed daarna tot een deegbal. Wikkel de deegbal in plasticfolie en laat 20 minuten rusten in de koelkast.

Kook het water. Doe de dadels samen met het kokende water in een keukenmachine en mix kort, zodat de dadels fijner worden.

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm van 20 cm in met boter. Leg op de bodem van de springvorm een stukje bakpapier.

Rol het deeg uit. Maak twee cirkels: een met een doorsnede van ongeveer 26 cm en een van 20 cm. Leg de grootste cirkel in de springvorm en maak een opstaande rand. Verdeel de dadelcrème over de bodem en druk de hazelnoten erin. Leg hierop de kleine cirkel. Druk lichtjes aan. Smeer het deeg in met de melk voor een goudbruin kleurtje en maak met behulp van een vork een motiefje in het deeg.

Zet daarna 40 minuten in de oven. Bestrijk zodra de taart uit de oven komt deze met lemoncurd voor een mooie kleur en frisse smaak.

Het boek van Anna kopen? Klik op onderstaande link. Dit is een affiliate link, dat betekend dat ik een paar cent ontvang als jij een aankoop doet. Jou kost het niets extra’s.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *