Deze cake vol met lekkernijen is het perfecte baksel rondom deze tijd. Eten en gezelligheid is niet het belangrijkste aspect van Kerst, maar mag er denk ik zeker bij horen. Om je familieleden en vrienden te verrassen zou ik ze deze heerlijke tulband voorschotelen.

Wat zit er allemaal in? Nou, chocolade, cranberry’s, schuimpjes, karamel en pretzels. Om er een extra feestelijk tintje aan te geven heb ik de cake gebakken in mijn Nordic Ware Hertiage Bundt vorm. Deze vorm heeft dik een jaar ongebruikt in de kast gelegen, maar nu is het moment dan eindelijk daar. Heb je nou niet zo’n vorm? Dat kan. Gebruik dan een ‘normale’ tulband vorm en neem 3/4 van het totale recept. Of bak van de rest van het beslag een klein cakeje.

Het recept voor deze kerst tulband heb ik overgenomen uit het tijdschrift ‘Foodies’. Met Kerst heb ik een exemplaar ontvangen en deze cake stond op de voorkant en ik vond het leuk om hem te maken. Hier en daar heb ik een kleine aanpassing gemaakt en de schuimpjes heb ik niet zelfgemaakt, dus iets minder werk, maar de smaak is er zeker niet minder om. Vooral de chocolade karamelsaus is heerlijk!

Chocolade Tulband Kerst

De chocolade pretzels en gesuikerde cranberry’s kan je eventueel een dag van tevoren maken.

Ingrediënten Kerstcake met chocolade, cranberry en pretzels

Tulband

 • 250 gram boter
 • 125 gram pure chocolade
 • 250 gram suiker
 • snuf zout
 • scheutje vanille aroma
 • 5 eieren
 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 50 gram cranberry’s
 • 50 gram mokkaschuimpjes
 • 6 el koffielikeur
 • 3 el cacaopoeder

Gesuikerde cranberry’s

 • 50 gram cranberry’s
 • 50 gram fijne kristalsuiker

Chocolade pretzels

 • 50 gram chocolade
 • 75 gram pretzels

Chocolade karamelsaus

 • 200 gram suiker
 • 125 ml water
 • snuf zout
 • 200 ml slagroom
 • 50 gram pure chocolade

Extra decoratie: salted caramel sprinkles van Dr. Oetker

Bereiding
Tulband

Verwarm de oven voor 180 graden (elektrisch) of 150 graden (hetelucht)

Vet de tulband in met boter of spray de tulband in met een bakspray.

Smelt de chocolade au-bain-marie. Mix de boter, suiker, zout en vanille aroma tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Blijf ondertussen mixen. Mix dan de gesmolten chocolade er doorheen. Zeef het zelfrijzend bakmeel en de cacao boven het mengsel en spatel tot een egaal mengsel. Voeg hier 50 gram cranberry’s, 30 gram mokkaschuimpjes en 3 el koffielikeur aan toe. Meng dit kort door elkaar. Giet het beslag in de tulbandvorm. Bak de tulband in 45 minuten gaar in de oven.

Doe dan de satéprikkercheck. Satéprikker schoon? Cake eruit. Laat dan 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort daarna tulband voorzichtig op een rooster om verder af te koelen. Besprenkel de tulband met de rest van de koffielikeur.

Gesuikerde cranberry’s

Was de cranberry’s, laat ze uitlekken. Wentel de vochtige cranberry’s door de suiker en laat dit 1 uur drogen op keukenpapier.

Chocolade pretzels

Leg een vel bakpapier op een bord. Smelt de chocolade. Dip de pretzels hierin, leg op het bakpapier.

Chocolade karamelsaus

Doe de suiker met het water in een pan. Zet dit op middelhoog vuur. Laat de suiker karameliseren (bruin kleuren). Roer niet in de pan, beweeg de pan af en toe heen en weer. Als de suiker karamelkleurig is zet dan het vuur laag. Voeg dan de slagroom toe, doe dit in delen, want dit gaat ontzettend spetteren. Let dus goed op, haal eventueel de pan van het vuur. Zet de pan daarna weer op middelhoog vuur en roer dit voor 1 – 2 minuten goed door. Haal daarna de pan van het vuur. Hak de chocolade in stukken en voeg deze toe aan de karamel. Roer door totdat de chocolade volledig is opgelost. Laat daarna afkoelen. Schenk de chocolade karamelsaus daarna over de tulband.

Decoreer de tulband daarna met de overgebleven merengue, gesuikerde cranberry’s, chocolade pretzels en salted caramel sprinkles.

Kerstcake met chocolade, cranberry en pretzels

Op zoek naar een lekker kerstdessert? Probeer deze mokka ijstaart of frambozen pistache ijstaart eens.

PS. Doe jij al mee met de winactie op mijn Facebookpagina? Je kunt een heerlijk baksel van mijn blog winnen.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 gedachte over “Kerstcake met chocolade, cranberry en pretzels”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *