De tweede ‘Bakken uit Boeken‘ staat voor jullie klaar! Dit keer mag ik het bakboek Honey & Co – Ons Bakboek. reviewen. Zoals ik de vorige keer ook gedaan heb geef ik jullie eerst een korte review op het gebied van inhoud, vormgeving en recepten van het bakboek en daarna deel ik een waanzinnig lekker recept uit het desbetreffende bakboek met jullie.

Honey & Co. – Ons Bakboek

Inhoud

Een – ietwat – duffe titel voor een bakboek met enorm veel inhoud. Niet alleen, maar recepten, maar ook leuke achtergrondinformatie en diepzinnige gedachten over recepten. Je zult je vast afvragen wat ik met het laatste bedoel, maar het zit zo. De vraag wanneer is een recept van mij kan in de foodbloggers wereld soms best opspelen. Sarit heeft doet daar een mooie uitspraak over die ik jullie niet wil onthouden:

“Ze [recepten] zijn altijd ergens op gebaseerd. Ze zijn geïnspireerd door een ander recept of een andere methode, of misschien door een combinatie die ik enorm lekker vind. In essentie is bakken het combineren van een paar basiselementen. (..) Het gaat erom hoe je ze combineert en om de verhoudingen waarin je ze gebruikt. De mogelijkheden zijn eindeloos.” – Sarit Packer.

Hiermee wil ik niet zeggen dat je klakkeloos recepten van elkaar moet overnemen. Maar appeltaart is al door honderden mensen gemaakt, van wie is dat recept nu? Zelf vind ik het vooral belangrijk dat je een recept eigen maakt. En niet geheel onbelangrijk: liefde is het beste ingrediënt, haha.

In dit boek ‘proef’ je het Midden – Oosten. Dit komt door de namen van de recepten, door ingrediënten en door de waanzinnig gezellige sfeerbeelden.

Vormgeving

Dat brengt mij bij de vormgeving van het boek. Ja, dat is gewoon prettig. Het boek leest prettig, daarnaast staat er bij elk recept wel een foto (van halverwege of van het eindresultaat) en de recepten zijn goed te volgen. Heel soms mis ik een foto van het eindresultaat, maar omdat het recept goed te volgen is komt het meestal wel goed.

Recepten

Het boek is verdeeld in zeven hoofdstukken: Hoe wordt je een goede bakker (met allerlei tips en tricks), In het holst van de nacht: wat moet je in je voorraadkast hebben staan, Ochtendgloren: zoete en hartige ontbijtjes, Bij de koffie: wat drink jij rond elven, Het middaguur: lekker lunchen, In de namiddag: aan de thee en Na zonsondergang: traditionele desserts.

Het recept – Chocolade Cheesecake

Het is een echte chocolade cheese‘cake’ geworden. Ik heb namelijk het recept gehalveerd van en het in een cakeblik gebakken. Een taart is namelijk soms echt te veel voor mijn gezin (3 personen), dus dan is halveren en een diepvries een uitkomst. De hoeveelheden hieronder zijn wel voor een springvorm van 23 centimeter.

chocolade cheesecake

Ingrediënten Chocolade Cheesecake

Bodem

 • 200 gram (Maria) biscuitjes
 • 1 eetlepel suiker
 • 1 eetlepel cacaopoeder
 • 35 gram gesmolten boter

Vulling

 • 500 gram roomkaas (bijv. Lidl)
 • 120 gram suiker
 • 120 ml slagroom
 • 4 eieren
 • 200 gram gesmolten witte chocolade

Decoratie

 • 300 ml zure room
 • 100 gram gesmolten pure chocolade

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een springvorm van 23 cm met bakpapier.

Hak de koekjes tot kruimels. Doe de koekkruimels, suiker en cacaopoeder in een kom, giet de gesmolten boter erover en roer goed door. Schep het mengsel in de taartvorm en verdeel over de bodem. Strijk een beetje glad, maar niet te hard; anders snijd het straks zo moeilijk. Bak de bodem 10 minuten in de oven, haal hem eruit en laat afkoelen.

Doe de roomkaas, suiker en slagroom in een kom en meng met een spatel of lepel dit goed door elkaar. Gebruik geen mixer, anders is het té luchtig. Voeg daarna de eieren één voor één toe. Voeg dan de gesmolten witte chocolade toe aan het mengsel en meng goed door elkaar. Giet dit op de gebakken bodem. Zet in de oven voor 25 – 30 minuten. Haal daarna uit de oven en laat de chocolade cheesecake 30 minuten rusten.

Meng de zure room met de gesmolten pure chocolade. Verdeel dit over de nog warme cheesecake. Smeer dit voorzichtig uit. Zet hem daarna nog 10 minuten in de oven. Strijk daarna de bovenkant nog een keer mooi egaal. Laat de cheesecake een nacht of minimaal 6 uur in de koelkast voordat je hem aansnijd.

chocolade cheesecake

chocolade cheesecake

Honey & Co – Ons bakboek kost 24,99 en dan heb je 1 kilo (!) aan heerlijke recepten en leuke weetjes. Je besteld het hier bij Bol.com (morgen in huis) of vraag ernaar bij de boekhandel.

Sarit en Itamar, jullie hebben een prachtboek geleverd en Kosmos Uitgevers, bedankt voor het opsturen van dit bakboek.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Chocolade Cheesecake”
  1. Ja het is zeker een erg leuk boek! Een echte aanrader om eens ‘buiten de Nederlandse deur’ te kijken. Dankje!

 1. Wauw, krijg echt elke keer weer trek als ik een post van je voorbij zie komen! Vroeg me al af wie de ‘klos’ zijn van al je baksel, maar je gezin dus!

  1. Ja inderdaad mijn ouders vinden het heus niet vervelend dat ik bak haha. Maar ik geef ook veel weg, bijvoorbeeld aan mijn broers of buren. En de diepvries zit ook vol lekkers. Zo heb je altijd wat in huis als er visite komt. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *