Miljonairskoek met pinda’s

Tijdens mijn afstudeerstage hebben mijn collega’s wat gevraagd om miljonairskoek. Eerst wist ik niet goed wat het was, maar dat hadden ze in korte tijd uitgelegd. Ze zagen maar al te graag dat ik dat voor hen maakte. Dat heb ik dan ook gedaan bij mijn afscheid, samen met een walnotenkoek en boterkoek.

Miljonairskoek kan je natuurlijk op twee manieren opvatten. Laten we met de positieve beginnen: het is een echte miljonairskoek zo lekker is het, haast koninklijk. De wat minder leuke benadering is de calorieën kant; een miljoen is misschien wat veel, maar deze koek is zeker te weten calorie-rijk.

Eef Kookt Zo

Voor de foodblogswap van juni mocht ik wat maken van de prachtige blog van Eef: Eef Kookt Zo. Deze blog is sowieso al een aanrader om de prachtige foto’s die Eef maakt, daar ga je gewoon al van watertanden. Eef deelt allerlei recepten: om te koken, om te bakken, om mee te ontbijten en om mee te borrelen. Je kunt er dus alle kanten mee op.

Mijn favoriete recepten van de blog van Eef zijn, die moet ik zeker nog een keer proberen: Chinese tomatensoepBroodje hete kip en als echte zoetekauw de chocolade lava cakejes!  Voor de foodblogswap koos ik een wat ‘ouder’ recept: Salted Millionaires Shortbread, waar ik mijn eigen draai aan heb gegeven.

miljonairskoek met pinda's

Ingrediënten Miljonairskoek met pinda’s

 • 80 gram biscuitjes
 • 50 gram + 30 gram boter
 • 25 gram lichtbruine basterdsuiker
 • half blikje gecondenseerde melk
 • handje pinda’s
 • 70 gram pure chocolade
 • 70 ml slagroom
 • gemalen zeezout

Bereiding

Neem een cakeblik. Vet een beetje in met boter en bedek met bakpapier.

Verkruimel de koekjes in een hakmolen of keukenmachine en doe in een kom. Smelt 50 gram boter en voeg dit toe aan de koekkruimels. Meng dit goed door elkaar. Verdeel dit over de bodem van het cakeblik en druk goed aan. Zet daarna in de koelkast om hard te worden.

Smelt 30 gram boter in een pannetje. Als de boter gesmolten is voeg de de suiker toe. Roer goed door elkaar. Voeg daarna de gecondenseerde melk toe. Roer tot een egaal mengsel en breng daarna aan de kook. Blijf continu roeren, anders brand het aan. Na 15 – 20 minuten heb je een dikke karamel. Haal de pan van het vuur en voeg de pinda’s eraan toe. Roer dit goed door elkaar. Verdeel daarna de karamel over de koekjesbodem. Laat dit afkoelen in de koelkast voor ongeveer 15 minuten.

Doe de chocolade en de slagroom in een kom en smelt dit au bain marie of in de magnetron. Roer dit goed door elkaar. Als het helemaal vermengt is giet het dan over het karamel mengsel, verdeel en bestrooi met een klein beetje gemalen zeezout en wat pinda’s. Laat daarna opstijven in de koelkast.miljonairskoek met pinda's

Zodra die afgekoeld is kan je de miljonairskoek met pinda’s in stukken snijden en uitdelen. Eén ding weet ik zeker: dit vind iedereen lekker! Ga jij hem ook maken? Let me know! 


***** Hier vind je alle recepten voor Kerst! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

8 Comments

 • My happy kitchen & lifestyle 1 juli 2017 at 08:16 Reply

  Mmm, is een van mijn favorieten! Lekkere variant zo met die pinda’s er in.

  • Lianne 1 juli 2017 at 13:34 Reply

   Ja, ik vind het inderdaad ook heerlijk! De pinda’s geven een lekkere bite aan de miljonairskoek en zo zijn het net Snickers. 🙂

 • Babs Ijkelenstam 1 juli 2017 at 11:01 Reply

  Heerlijk, ik heb echt zin om vandaag wat lekkers te maken, misschien wel deze smakelijke caloriebom 🙂

  • Lianne 1 juli 2017 at 13:34 Reply

   Dat is helemaal geen slecht idee, wat deze miljonairskoek is verrukkelijk! Ik ben benieuwd of het nog gelukt is. 🙂

 • beautybybabs 11 juli 2017 at 09:43 Reply

  Hij is zeker gelukt en wat was hij lekker! In de KeeK van afgelopen zondag staan de foto’s!

  • Lianne 15 juli 2017 at 15:21 Reply

   Ik heb hem inderdaad zien staan! Zag er heerlijk uit. 😀

 • Nicole 27 augustus 2017 at 11:03 Reply

  In het recept staat niet of de pinda’s gezouten of ongezouten zijn. Welke heb jij gebruikt?

  • Lianne 28 augustus 2017 at 07:22 Reply

   Ik heb ongezouten pinda’s gebruikt, maar gezouten kan ook, omdat ik er later toch zout over strooi. Voor de salted caramel smaak.

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

%d bloggers liken dit: