Ik weet niet of het jullie bekend voorkomt: lammetjesvlaai. Laat dus even weten in de reacties of je het kent. Even een korte toelichting, wat het nu precies is. Het is een vlaai met daarop banketbakkersroom, daarop een witte chocolade baverois en dan witte chocoladekrullen.
Trouwens, aan die witte chocolade baverois zit ook nog een leuk, nou ja voor mij niet zo, verhaal. Hij is namelijk pas de derde keer goed gegaan. De eerste twee keren dat ik hem ging maken ging die in de schift. Gelukkig bracht een eidooier uitkomst en is het recept nu schift-proof!
Bovendien ben ik lui geweest met het maken van de banketbakkersroom, ik heb namelijk een zakje gebruikt. Wees hierin natuurlijk vrij om elk recept te gebruiken wat je maar wilt. Zelf vind ik de recepten uit het Basisbakboek van Laura’s Bakery erg fijn. Daar staat ook het recept voor banketbakkersroom in.
Ingrediënten lammetjesvlaai
Vlaaibodem
- 190 gram bloem
- 7 gram gist
- 15 gram suiker
- snuf zout
- 1 ei
- 30 gram boter
- 75 ml melk
Banketbakkersroom
Witte chocolade baverois + decoratie
- 50 gram witte chocolade
- 200 ml slagroom
- 200 ml melk
- 1 eidooier
- 40 gram suiker
- 3 blaadjes gelatine
- decoratie: 100 gram geraspte witte chocolade
Bereiding
Vlaaibodem
Verwarm de oven voor op 190 graden.
Doe de bloem, gist, suiker en zout in een kom. Voeg het ei toe aan het bloemmengsel. Smelt de boter en doe deze in de kom. Voeg ook de melk toe. Kneed dit tot een soepel deeg, waarbij alles goed vermengt is.
Vet daarna een kom licht in met olijfolie en leg hierin het deeg. Doe er een theedoek overheen en laat het deeg daarna 1 uur rijzen.
Kneed daarna het deeg opnieuw, zo haal je de lucht uit het deeg. Rol hiervoor het deeg uit in een ronde cirkel, zodat de vorm helemaal bedekt is. Snijd de stukjes die over de rand hangen weg.
Prik met een vork gaatjes in de bodem. Neem een vel bakpapier. Verkreukel dit en maak dit een beetje nat. Leg het daarna in de vlaaivorm. Doe hier een blindbakvulling op, dit kan rijst zijn of bonen.
Bak voor 30 minuten in de oven.
Banketbakkersroom
Maak de banketbakkersroom volgens het recept of de stappen op het zakje. Verdeel dit over de bodem van de afgekoelde vlaai.
Witte chocolade baverois
Week de blaadjes gelatine 10 minuten in koud water.
Doe de melk, de witte chocolade en 20 gram suiker in een pannetje. Breng dit aan de kook en blijf goed roeren. Zodra het aan de kook is laat je het nog 7 minuten doorkoken (blijf goed roeren). Zet daarna het vuur uit.
Knijp de gelatine uit en doe dit erbij in het pannetje met het witte chocolade-melk mengsel. Zorg ervoor dat de gelatine helemaal is opgenomen in het mengsel.
Doe in een andere kom de eidooier met 10 gram suiker en roer goed door elkaar. Voeg hierbij al roerend het witte chocolade-melk mengsel. Doe dit in 3 keer, zo weet je zeker dat het ei niet gaat stollen.
Zet nu voor ongeveer 15 minuten in een bak met koud water, zodat het mengsel afkoelt. Als je nu de slagroom erbij zou doen, dan gaat het mengsel schiften en dat wil je voorkomen.
Klop de slagroom stijf met 10 gram (een eetlepel) suiker en spatel dit voorzichtig door het mengsel. Giet dit daarna op de banketbakkersroom en laat voor minimaal 3 uur opstijven in de koelkast.
Rasp witte chocolade (ongeveer 100 gram) en verdeel dit over de lammetjesvlaai.
Nou deze taart brengt echt het voorjaar in huis! Dat wordt echt genieten. 🙂
***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****
Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.
Zal ik zeker eens maken .
Had er nog nooit van gehoord .
dank u !
Leuk Yvette, ik ben benieuwd wat je ervan gaat bakken. 😉 Laat je weten wat je ervan vond als je hem gemaakt hebt?
Ik kende dit niet, maar het lijkt me heerlijk!
Zeker als je van witte chocolade houd is dit echt een aanrader!
Wat een leuke naam! Ik had geen idee dat er een vlaai was met die naam maar nu ben ik ook niet zo heel erg thuis in de “vlaaien”. Misschien maar eens veranderen want deze ziet er echt heerlijk uit, yum.
Nee, ik ook niet heel erg, maar ik wilde wel weten hoe lammetjesvlaai in elkaar zat. En na wat onderzoek is er dit uitgekomen. Zal eens aan een bakker in de buurt vragen of het ook klopt. 🙂
Ik kende het niet maar het klinkt verrukkelijk!
Nee, het is inderdaad niet heel bekend volgens mij. De Belgen noemen het smurfentaart. Dankje! 😉
Smurfentaart is eigenlijk taart met laag vanillepudding, abrikozencompote, met bloemsuiker opgeklopte slagroomroom en daarop witte chocoladekrullen.
Oké, dus wel een verschil dat ertussen zit. Vooral de abrikozencompote mist natuurlijk in deze lammetjesvlaai.
Hij ziet er echt super uit! Lijkt me heerlijk!! Ja lammetjesvlaai is bij ons gewoon in de bakkerij te koop. En… witte chocolade, mjammmm……!!
Ja, dat vind jij lekker he. 😉 Ja, ik kende het inderdaad ook alleen van de bakker, maar wilde het ook eens zelf proberen. Ik vond hem aardig gelukt. Probeer het eens zou ik zeggen. 🙂
Lammetjes pap….dat wel…..heeeel veel gegeten als kind, leuk dat je het noemt….
Het lijkt op wat hier in Belgie als “Bresilienne taart’ wordt verkocht. Maar ipv witte chocolade bavarois wordt de banketbakkersroom bedekt met slagroom en besprenkeld met van die zoete noot-krokantjes (weet de naam niet). Ook heerlijk!
Wat grappig, ik ken lammetjespap. Mijn moeder maakte dat altijd als we ziek waren. Heerlijk, dan was je weer snel opgeknapt.
Leuk recept! Ga ik zondag maken.
Mag ik vragen wat de diameter is van de vlaaivorm en hoelang je het deeg gekneed hebt?
Om het deeg te rijzen, is het dan ook nodig om een vochtige warme theedoek over de schaal met deeg te leggen ipv een droge?
Leuk recept.
Ik vroeg me af wat is de diameter van de vlaaivorm? Hoelang moet je het deeg kneden? En is het ook verstandig om een vochtige warme theedoek over de schaal met deeg te leggen ipv een droge voor het rijzen?
Hoi Ria, dankjewel! De vlaaivorm heeft een diameter van 22 cm. Ik heb het deeg denk ik zo’n 5 minuten gekneed, misschien iets langer. Totdat het echt een geheel is geworden en het een beetje soepel is als je het uit elkaar trekt. Ja, dat is zeker een goed idee, maar is niet per se nodig. Veel succes met bakken! 🙂 Ik ben benieuwd naar het eindresultaat!
Kan je deze taart ook met een quichevorm met losse bodem maken of een quichevorm van steen of een gewone springvorm van 24cm ?
Zou je deze vlaai ook in een quichevorm met losse bodem kunnen maken of in een stenen quichevorm of in een springvorm van 24 cm ?
Ja dat kan alle drie. Let goed op dat je de vorm goed invet en eventueel bekleed met bakpapier. Mijn vorm was 22 cm, dus de taart zal waarschijnlijk iets lager worden.
Oké bedankt voor je reactie 😀 ga hem deze Pasen maken hij lijkt ons heerlijk dus we zijn heel erg benieuwd 😊
Wat voor vlaaivorm heb je ? Een silliconevorm ?
Nee, gewoon een ronde vorm van 22 cm, geen officiële vlaaivorm.
In één keer gelukt, met agar-agar ipv gelatine. Heerlijk 😃
Goed bezig!
Hoi hoi,
Bedoel je met gist verse gist ?
Nee, gewoon gist uit een zakje.
Hoi! Hoeveel gram banketbakkersroom heb je gebruikt?
Ik heb destijds gewoon 1 pakje uit de supermarkt gebruikt, heb nu ook het recept erbij gezet wat ik op mijn blog heb staan. Dat is voldoende en als je iets overhoud kan dat op een puddingbroodje.