Lekkere toetjes zijn nooit verkeerd. Zo ook deze speculaas tiramisu. Voor de foodblogswap mocht ik dit keer koken van de blog van Pauline; Piens Keuken. Dus ik op zoek naar leuke bak recepten of lekkere toetjes en die zijn er zeker genoeg te vinden. Pien blogt vooral over gezond voedsel, maar dat is wel goed om te zetten naar baksels met suiker en een tikkie boter.

Favorieten waren van mij de tiramisu-recepten op haar blog. Ik wilde ze dan ook eerst combineren. Dus een volwassen tiramisu met een laagje chocolade-mascarpone. Dat heb ik uiteindelijk niet gedaan, omdat ik bang was dat het dan te heftig zou worden. Dus ik ging voor een ongezonde versie van de pepernoten tiramisu. En echt, dat was smullen geblazen! Dus ik zou zeggen, maken voor 5 december of Kerst of een andere mooie gelegenheid. Ik heb er trouwens een scheutje Amaretto doorgedaan, maar dit kan je ook weglaten of – doe eens gek -, vervang het door chocolademelk. In plaats van pepernoten – kruidnoten eigenlijk – heb ik gebruik gemaakt van speculaasjes, omdat ik dat praktischer vind voor een ovenschaal. Gebruik je glaasjes, dan zijn kruidnootjes een leuk alternatief.

speculaas-tiramisu-2

Ingrediënten speculaas tiramisu

  • 400 gram speculaasjes
  • 1 mok extra sterke koffie
  • 8 eetlepels Amaretto (3/4 van het flesje heb ik gebruikt)
  • 250 gram mascarpone
  • 250 gram slagroom
  • 50 gram witte basterdsuiker
  • ongeveer 50 gram chocolade

Bereiding

Zet eerst een mok hele sterke koffie en laat de koffie daarna afkoelen.

Mix in een grote kom de mascarpone, slagroom, witte basterdsuiker en 6 eetlepels Amaretto. Mix dit tot een stevig mengsel.

Doe daarna de koffie in een bord of bakje met opstaande rand. Voeg hierbij twee eetlepels Amaretto. Doop hierin om de beurt de speculaasjes en leg deze op de bodem van een ovenschaal. Ga net zo lang door totdat de hele bodem bedekt is. Verdeel daarna 1/3 van het mascarpone-slagroom mengsel over de speculaasjes. Doop daarna weer wat speculaasjes in de koffie en leg deze op de mascarpone-slagroom laag. Ga door totdat ook deze laag bedekt is. Verdeel daarna weer 1/3 van het mascarpone-slagroom mengsel over de speculaasjes en leg hierop weer speculaasjes die je in de koffie hebt gedoopt. Sluit af met een mascarpone-slagroom laag.

Zet de tiramisu daarna in de koelkast om op te stijven. Rasp voordat je de tiramisu serveert wat chocolade over de bovenkant. Je kunt ook kiezen voor cacao, verdeel dit over de tiramisu met behulp van een zeefje.

Eet Smakelijk!

speculaas-tiramisu

Ben jij een tiramisu liefhebber? Laat het weten in de reacties!


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Speculaas tiramisu”
    1. Dankjewel! Ja, inderdaad. Zelf vind ik het ook handig dat er geen eieren in zitten. Vind het met ei toch altijd een minder lekker klinken. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *