Persoonlijk vind ik deze tijd van het jaar heerlijk! Lekker fris weertje buiten, prachtige kleuren van de bladeren en de heerlijke smaken voor het gebak! Deze speculaas-appelgalette met spijs ruikt dan ook echt heerlijk. De frisse appel gecombineerd met de speculaasjes en de speculaaskruiden en het zoete spijs is echt een streling voor de tong.
Ik heb gebruik gemaakt van een pakje (oei, oei). Tsja, ik had deze bakmix ontvangen en weggooien is ook zowat. Ik geef je ook de ingrediënten voor als je het zonder pakje gaat maken.
Ingrediënten 1 speculaas-appelgalette met spijs
Deeg
- 1 pakje Koopmans mix voor havermout appeltaart
- Gebruik je liever geen pakje? Neem dan: 250 gram zelfrijzend bakmeel, 150 gram witte basterdsuiker, 50 gram havervlokken en een snuf zout
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 175 gram boter
- 1 ei
Vulling en decoratie
- 4 appels
- 50 gram witte basterdsuiker
- 1 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 3 speculaasjes
- 150 gram amandelspijs
- 2 eetlepels melk of een ei om te bestrijken
- 30 gram amandelschaafsel
Bereiding
Doe de ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed net zo lang totdat er een vast deeg ontstaat. Leg het deeg daarna voor ongeveer een half uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Schil de appels en snijd de appels in kleine blokjes. Doe de appelblokjes in een kom en doe hier de suiker, de koek- en speculaaskruiden bij. Verkruimel de speculaasjes boven de kom en roer dit alles door elkaar.
Rol daarna het deeg uit op een vel bakpapier tot een grote cirkel. Doe wat bloem aan de deegroller, zodat deze niet blijft plakken. Rol het spijs ook uit en verdeel dit in het midden van de cirkel. Verdeel de appelmix over het spijs. Zorg ervoor dat je aan de zijkant nog deeg overhoud, dit komt over de taart.
Vouw de randen van het deeg over de vulling, zo krijg je de echte galette vorm. Klop het ei los in een mok of giet wat melk in een kopje en smeer dit over het deeg. Verdeel daarna wat amandelschaafsel over de speculaas galette. Dit mag op de randen, maar ook over de vulling.
Zet de galette daarna voor ongeveer 40 – 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat de galette daarna afkoelen, zodat het deeg hard kan worden. Dan krijg je een lekker knapperige korst.
Eet smakelijk!
Ga jij nog aan de slag met een sinterklaas baksel? Deze recepten passen daar ook goed bij!
- Speculoostaart met chocoladekruidnoten
- Fudge, vervang de noten door pepernoten
- Worteltaart met glazuur
Inspiratie: Koopmans
***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****
Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.
Hoi Lianne,
De speculaas-appelgalette staat nu in de oven dus ik ben heel benieuwd. Alleen werd mijn deeg met de door jou genoemde ingrediënten geen vast deeg dus heb ik er zelf boter bijgevoegd. Ik ben even benieuwd of het jou wel gelukt is om zonder boter een vast deeg te maken.
Groetjes,
Anita
Ha Anita, Thanks voor je reactie en oplettendheid! Suf! Ik heb 175 gram boter toegevoegd, maar vergeten erbij te zetten! Hoop dat die lekker is! 🙂 Laat je dat nog even weten? Groetjes, Lianne
Oké, geeft niks! Hij smaakte in ieder geval heerlijk! Zelfs nog een beetje warm vanbinnen 🙂
Goed om te horen Anita! Ben blij dat die toch gelukt is! 🙂 Ohhh, dan is het helemaal smullen! 😀