“Vroegâh” stond er bij mij op de middelbare school zo’n automaat met allerlei koek en snoep. Is dat nu nog? Of is elke school nu “gezond”? Afijn, ik koos meestal de gangmaker of de appelkoek, maar er waren genoeg medescholieren die kozen voor de gevulde koek met amandelspijs.

Op vakantie halen mijn ouders in het bakkerijtje op de camping ook af en toe een gevulde koek, vooral als die dan nog warm is.. Dan gaan de koeken snel op! Zelf hou ik minder van het spijs, maar het knapperige randje dat lust ik wel.

gevulde koeken met amandelspijs

Dit keer doe ik mee met de koekjeswissel, geregeld door de blog van Laura. Ik mocht iets maken van de blog van Rik: Kookidee. Daar zag ik wel wat lekkere koeken, maar deze gevulde koeken sprong er voor mij wel uit. Dat wilde ik weleens proberen.

Ik heb het recept niet echt anders gemaakt, wel heb ik wat kleinere koeken gemaakt en wat citroenrasp toegevoegd aan het koekdeeg. Ik had ook wat citroensap toegevoegd aan het amandelspijs. Persoonlijk vind ik dat wel lekker, dat “neutraliseert” de enorm zoete smaak van het spijs, maar mijn ouders vonden dat een minder goed idee. 😉 Ik zou zeggen: probeer het eens uit.

gevulde koeken met amandelspijs

Ingrediënten gevulde koeken met amandelspijs

 • 160 gram bloem
 • 100 gram roomboter
 • 65 gram witte basterdsuiker
 • 1 eidooier
 • 1 ei
 • snuf zout
 • rasp van een halve citroen
 • 125 gram amandelspijs
 • halve amandelen ter decoratie

Bereiding

Mix met een mixer met deeghaken de roomboter, witte basterdsuiker, citroenrasp tot een mengsel. Voeg daarna de eidooier toe. Voeg daarna de bloem en het zout toe en kneed tot een egaal deeg. Verpak in plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Neem een bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Neem een steekring (eventueel met kartelrand) van 7 cm doorsnede. Heb je die niet gebruik een glas, beker of een kom van die doorsnede.

Rol het deeg uit tot een lap (2-3 mm) en steek hier 12 cirkels uit. Verdeel er zes over de bakplaat.

Klop het ei los. Kneed het amandelspijs met de helft van het losgeklopt ei tot een mengsel. Maak hier zes bolletjes van. Leg de bolletjes amandelspijs op de zes plakken deeg. Leg de andere zes deegcirkels eroverheen. Druk de randen goed aan. Druk een amandel in het midden van de koek. Bestrijk de koeken met de rest van het losgeklopt ei.

Bak de koeken in 15 minuten goudbruin en gaar. Laat ze daarna een beetje afkoelen. Maar wacht zeker niet te lang, want nog een beetje warm zijn ze het lekkerst!

gevulde koeken met amandelspijs


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 gedachte over “Gevulde koeken met amandelspijs”
  1. Hoi Roos, klopt bijna. 1 eidooier voor het deeg, een half ei voor het amandelspijs en een half ei over de koeken voor een lekker kleurtje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *