Arretjescake: de eerste keer dat ik het maakte vond ik het maar een vies prutje worden, maar de smaak was geweldig. Het klopt dat je het idee hebt dat je een half pakje boter eet, want er gaat nu eenmaal veel boter in en ook suiker kom je niet te kort. Maar af en toe moet dat kunnen toch?

Het principe is erg gemakkelijk: je doet vet, zoet en koekjes bij elkaar en ei om alles aan elkaar te plakken, wat cacao voor de chocoladesmaak en de bovenkant kan je naar hartelust versieren.

Waar de naam arretjescake vandaan komt, tsja, daar zijn de meningen over verdeeld. De Limburgers noemen deze cake ook wel pletskeskoek en zeggen dat de cake daarvandaan komt. Er gaan ook verhalen op over Arretje Nof, een stripfiguur uit een reclame van Calvé. Hierin maakten ze reclame voor hun vetsoorten en deelden daarmee recepten. Recept nummer 100 was arretjescake.

arretjescake

Helemaal leuk om zo wat meer van deze cake te weten, maar ik wil het recept denk je nu waarschijnlijk. Is goed, hier komtie dan:

Ingrediënten arretjescake

  • 200 gram biscuitjes
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 2 eieren
  • 50 gram cacao
  • strooisels bijv. hagelslag, smarties

Bereiding

Bekleed een cakevorm met plasticfolie.

Maak de biscuitjes klein. Doe dit gewoon met je handen, want het moeten geen kruimels worden, maar gewoon kleine stukjes. Smelt de boter in een pannetje. Voeg hier de suiker aan toe, laat dit oplossen in de hete boter. Voeg daarna de eieren en de cacao toe. Zorg ervoor dat je geen klontjes krijgt. Voeg hierbij de biscuitjes.

Stort het mengsel in het cakeblik, druk goed aan en zorg ervoor dat de bovenkant recht is afgestreken. Strooi hier de hagelslag of andere decoratie overheen. Zet daarna in de koelkast voor ongeveer vier uren of een hele nacht.

arretjescake

Ken jij arretjescake al? En heb je hem al weleens gemaakt?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

8 gedachte over “Arretjescake”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *