Dit kan met recht een restjestaart worden genoemd. Je kunt er namelijk alles in kwijt: oud brood, koekjes die zacht beginnen te worden, of koeken die juist wat taaier zijn. Ideaal dus om je kastjes, diepvries op te ruimen. Zoek vooral achterin de kastjes en onderin de diepvries of voorraadkast, want daar ligt meestal hetgeen oud aan het worden is.

We noemen dit alleen geen restjestaart. Dit zijn Utrechtse spoorpunten. Het idee om dit baksel te maken voor de provincie Utrecht komt van Babs. Bij het recept van de Twentse Kozak XXL liet ze een reactie achter waarin ze het over de spoorpunten had. Ik meteen opgezocht en aan de gang. Het is ook een waanzinnig simpel recept: je gooit alles bij elkaar in de hakmolen, maalt het tot kruimels, je doet er wat boter en honing bij en de taart is al bijna klaar.

De dieproze kleur die de bovenkant van de taart siert komt van bietensap. Bewaar dit als je kroten gaat klaar maken, koop het in de winkel en als dat beide niet gelukt is, gebruik dan frambozensap. Dat gaat ook prima natuurlijk. Utechtse spoorpunten

Ingrediënten Utrechtse Spoorpunten
  • 900 gram koek-/cake-/broodkruimels: deze taart is gemaakt met een mengsel van ontbijtkoek, bastognekoek, biscuitjes, stroopwafels en cakebiscuit.
  • 250 gram boter
  • 250 gram honing*
  • 250 gram poedersuiker
  • 3 eetlepels bietensap

*ik gebruikte honing met gember; geeft een lekkere smaak aan de taart. Deze ontving ik met de Foodybox Lente.

Bereiding

Bekleed een springvorm van 24 cm met bakpapier.

Doe al de koek-/cake- of broodkruimels in de hakmolen en maal dit tot kruimels.

Smelt daarna de boter en de honing tot een egaal mengsel.

Voeg het mengsel toe aan de kruimels en meng tot een egaal ‘ deeg’ . Stort het deeg in de springvorm en zet in de koelkast om op te stijven.

Als de koek hard is geworden maak dan het glazuur. Meng het bietensap en de poedersuiker tot een geheel. Verdeel dit over de bovenkant  van de taart. Zet in de koelkast, zodat het glazuur uit kan harden. Snijd de daarna in punten (12-20): zo krijg je echt Utrechtse Spoorpunten!

Ken jij dit baksel? En wat moet volgens jouw de volgende provincie zijn die ik langs ga?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

9 gedachte over “Utrechtse Spoorpunten”
  1. Wat leuk (en snel) dat je hem gemaakt hebt! Het water loopt mij al in de mond! Ik ga hem zeker maken en dan dagdromen over die goede oude tijd. Alleen maar mooie herinneringen, iedere keer als ik een spoorpunt mocht kopen was een bijzonder moment. Bedankt!

  2. Bij een bakker in Leiden verkopen ze dit als Haagse Punt. Ook van restjes koekkruimels etc. Wel grappig dat ik nu ook een recept hiervan zie. Bedankt.

    1. Leuk! Er worden inderdaad meerdere benamingen aan gegeven, maar deze ‘leerde’ ik als eerste. Nu kan je zelf lekker aan de slag. 🙂

  3. Leuk. Mijn vader kon er altijd zo naar smachten. Dat was het enige wat hij zich als student kon veroorloven, in de jaren 50. Tot een paar jaar geleden waren ze nog te koop op de Springweg. De gember is natuurlijk een veel te frivole toevoeging ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *