Laatst was ik een weekend bij een vriendin en die had toch een lekkere cake gebakken: een citroen maanzaad cake. Super lekker en hij ziet er zo gezellig uit met die spikkels erin. 😉 Eenmaal op mijn werk aangekomen, ben ik in de pauze meteen naar de supermarkt gerend om maanzaad te halen. De meeste ingrediënten voor een cake heb ik namelijk wel in huis, maar maanzaad is niet één van m’n ‘standaardvoorraad’. Dus hoppatee, maanzaad gekocht en ik kon gaan bakken.

In de koelkast vond ik naast een citroen, ook een potje lemoncurd en ik dacht: ’top voor deze cake’, wordt die nog lekkerder van! Heb je nu geen lemoncurd in huis, dan kan je het weglaten, maar ik hou wel van die citroensmaak. Bovendien geeft die een lekkere smeuïge toevoeging aan de cake, helemaal perfect dus! Genoeg gepraat, ik deel het recept met jullie, zodat jullie ook kunnen smullen van zo’n cake.

Citroen maanzaad cake

Ingrediënten citroen maanzaad cake

 • 200 gram suiker
 • 200 gram boter
 • 4 eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 3 eetlepels lemoncurd
 • rasp van 1 citroen
 • sap van 1 citroen
 • 2 eetlepels maanzaad

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Mix de boter met de suiker tot een romig geheel. Voeg één voor één de eieren toe, tot alles goed is opgenomen. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe en mix tot een egaal cakebeslag.

Aan het cakebeslag voeg je de lemoncurd, het sap en de rasp van de citroen toe. Mix dit nog eenmaal goed door elkaar. Voeg dan het maanzaad toe en spatel dit er doorheen. Giet het cakebeslag in het cakeblik en zet dit voor 60 minuten in de oven.

Daarna af laten koelen en serveren.

Serveer eventueel met een dot slagroom. Deze is het lekkerst als je hem opklopt met een beetje lemoncurd en aftopt met wat citroenrasp.

Wat ik ook zo leuk vind, het maanzaad knispert zo lekker als je deze cake eet. Bak jij weleens met maanzaad en wat maak je dan? Want ik heb nog een potje staan. 🙂

Citroen maanzaad cake


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 gedachte over “Citroen maanzaad cake”
 1. Hallo Lianne, ik bak niet zo heel veel, maar dit lijkt me een heerlijke frisse cake. Ik ga hem vanavond bakken. Jij hebt de oven op 175 graden. Is dat een hetelucht oven?

  1. Hetelucht zou ik wat minder doen, zo’n 150/160 graden. Mocht de bovenkant bruin worden en de cake nog niet gaar, dan kan je er een stukje aluminiumfolie overleggen.
   Veel bak plezier Joanna!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *