Aangezien we nog midden in de zomer zitten deel ik nog een fris recept met citroen. Dit keer lekker makkelijk: beide recepten staan namelijk al op mijn blog (hetzij in iets gewijzigde vorm). Deze lemon vierkanten zijn namelijk voortgekomen uit het huwelijk van de shortbread koekjes en de lemoncurd op mijn blog.

Ik kan er een lang of kort verhaal van maken, maar deze lemon vierkanten zijn snel te maken. Helemaal als je de lemoncurd in de supermarkt koopt. Naast snel klaar zijn ze ook vet lekker, dus dat komt goed uit. Perfect bij de thee of koffie, of wat je maar drinken wil. Geniet ervan!

lemon vierkanten

Lemon vierkanten klinkt wel wat dubbelhartig natuurlijk. Eigenlijk moet ik citroen vierkanten of lemon squares zeggen natuurlijk. Doe ik niet. Dus hierbij het recept.

Ingrediënten lemon vierkanten

Shortbread bodem

  • 50 gram poedersuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 200 gram boter
  • 300 gram bloem

Lemoncurd

  • rasp van 2 citroen
  • sap van 2 citroensap (130 ml)
  • 200 gram witte basterdsuiker
  • 125 gram boter
  • 2 eieren

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een vierkant bakblik (20×20) met bakpapier.

Mix in een kom de suikers en de boter luchtig en doe hier de bloem doorheen. Kneed totdat je een compact deeg hebt gekregen. Doe het deeg in het bakblik. Zorg ervoor dat het overal even dik is. Zet het bakblik in de oven voor ongeveer 20 minuten.

Maak in tussentijd de lemoncurd: zet  een steelpan op het fornuis met een laag water. Zet hierop een hittebestendige kom (bijvoorbeeld van glas). Zorg ervoor dat het water de kom niet raakt. Het water wordt dan warm waardoor het mengsel in de kom ook verwarmt wordt.

Doe de suiker, boter en het citroenrasp in de hittebestendige kom. Verwarm dit totdat de suiker opgelost is in de boter. Voeg daarna het citroensap toe. Roer door elkaar en voeg de eieren toe. Blijf nu rustig roeren anders stollen de eieren en dat wil je niet. Blijf roeren totdat de lemoncurd steeds wat dikker wordt. Als de lemoncurd de dikte heeft van vla is het goed, dit duurt ongeveer 20 minuten.

Dan is de koekbodem inmiddels klaar en iets afgekoeld. Giet dan de lemoncurd op de koekbodem. Bak dit nogmaals 20-25 minuten in de oven totdat de citroenlaag stevig is. Laat afkoelen, snijd in blokjes en verdeel er wat poedersuiker overheen.

lemon vierkanten

Eet smakelijk!


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

2 gedachte over “Lemon vierkanten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *