De inspiratie voor deze shortbread koekjes haalde ik van de blog van Elianne: ‘De wereld op je bord’. Deze bijna-naamgenoot heeft een blog waar ze recepten deelt van over de gehele wereld. Koekjes uit Israël, een lekkere ovenschotel uit Mexico en ook heerlijke hapjes uit Rusland.
Shortbread cookies +fbsl

Ook slaat ze ons kikkerlandje niet over en onze buren aan de andere kant van het water worden ook niet vergeten. Shortbread vindt zijn oorsprong namelijk in het Verenigd Koninkrijk en heeft een erg gemakkelijke receptuur. Elianne gebruikt in haar recept ongeveer wel dezelfde verhoudingen, maar met verschillende ingrediënten. Zelf wilde ik het zo basic en origineel mogelijk houden.

Waarom 3, 2, 1… Shortbread zou je zeggen. Traditioneel wordt het namelijk gemaakt van een deel suiker, twee delen boter en drie delen bloem. De suiker heb ik half-om-half gedaan, half kristalsuiker en de andere helft poedersuiker.

Om er een extra lekkere twist aan te geven heb ik de koekjes gedoopt in chocoladeganache, heerlijk! Elianne gebruikte hiervoor jam en oranjebloesem, ook een leuke variatie.

Ingredienten shortbread koekjes met chocolade

 • 25 gram poedersuiker
 • 25 gram kristalsuiker
 • 100 gram boter
 • 150 gram bloem

Dip

 • 50 gram pure chocolade
 • 1 eetlepel olie

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Deeg shortbread

Mix in een kom de suikers en de boter luchtig en doe hier de bloem doorheen. Kneed totdat je een compact deeg hebt gekregen. Maak de homp deeg platter en rechthoekig met je handen. Pak dit deeg in met plastic folie en leg dit voor een half uur in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat het deeg koud wordt en het de koekjes hun vorm in de oven behouden.

Shortbread verdelen

Rol daarna de plak deeg uit totdat het een halve centimeter dik is. Verdeel daarna met een mes in rechthoekjes (ik laat de koek verder wel aan elkaar zitten) en prik er met een vork gaatjes in.

Shortbread koekjes

Zet daarna in de oven voor ongeveer 15 minuten. Dan zijn je koekjes lichtbruin gekleurd. Snijd ze daarna nog een keer door. In de oven ‘plakken’ de koekjes namelijk weer aan elkaar. Laat daarna goed afkoelen. Iets andere kleur foto, want het was inmiddels donker geworden.

Maak de chocolade dip door de chocolade te smelten (au-bain-marie of in de magnetron) voeg hierbij de olie en meng goed door. Dip de koekjes in de chocolade en laat hard worden. Daarna kan je genieten van je lekkere, zelfgemaakte koekjes!

Shortbread 2

Shortbread


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

3 gedachte over “3, 2, 1… Shortbread koekjes”
 1. En ze zijn zo lekker !!!
  Onze buurvrouw zei ( toen ik er had gegeven ) dit xijn de lekkerste koekjes ooit.
  Maar de volgende x ga ik ze ook in de choco dopen.
  Hmmmm, lijkt me nig lekkerder.

  Gr Hilda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *