Deze bitterkoekjescake heb ik gemaakt voor de foodblogswap van de maand september. Eigenlijk ben ik dus iets te laat.. Ik mocht wat maken van de blog van Sandra: Sandra Kookt. Op haar blog zijn diverse recepten te vinden: ontbijt-, lunch- en dinerrecepten. Gelukkig is er ook veel zoets te vinden, voor de echte zoetekauw. Er is namelijk een categorie met desserts en met zoete baksels. Daar ging ik dan ook direct op zoek naar iets lekkers wat ik graag wilde maken.

bitterkoekjescake

Mijn oog viel als eerste op de caramelita, maar die was al gemaakt via een foodblogswap, dus ik zocht nog even verder. Daarna zag ik de bitterkoekjestaart voorbij komen en ik dacht: ‘dat gaat hem worden’. Mijn ouders zijn namelijk dol op bitterkoekjes en ik had nog wat amandellikeur, -extract en amaretto in het kastje staan. Dat is een perfecte match met de bitterkoekjes.

Ik ging aan de slag met de bitterkoekjescake en als extraatje deed ik daar wat toefjes amandelslagroom op. Het zijn dan toch net taartjes? De hoeveelheid slagroom is voldoende om 12 plakken cake te versieren, maar je kunt dit natuurlijk ook weglaten – niet zo lekker -, bovenop smeren – minder slagroom, dus eigenlijk ook minder lekker -. Dus ik zou gewoon deze hoeveelheid aanhouden. 😉

Deze bitterkoekjescake is echt puur Hollands. Andere Hollandse recepten die bij mij favoriet zijn: mergpijpjes, stroopwafelcake en kaaskoekjes – voor de echte kaaskop. Wat is jouw favoriete Hollandse baksel?

bitterkoekjescake

Ingrediënten bitterkoekjescake

Cake

 • 150 gram bitterkoekjes
 • 70 ml amaretto of amandellikeur
 • 200 gram boter
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 4 eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 30 gram amandelschaafsel

Slagroom

 • 500 ml slagroom
 • 2 eetlepels suiker
 • 2 eetlepels amandelextract
 • 1 eetlepel vanille extract
 • 1 snufje kaneel
 • 6 bitterkoekjes

Bereiding

Breek de bitterkoekjes in stukken en doe hierbij de amaretto of amandellikeur. Meng wat door elkaar en laat het vocht in de bitterkoekjes trekken. Laat ongeveer 15 minuten staan.

Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Mix de boter en de suiker zacht en romig. Voeg daarna één voor één de eieren toe en mix dit goed door elkaar. Voeg daarna het zelfrijzend bakmeel toe en mix tot een egaal en luchtig cakebeslag.

Spatel daarna de bitterkoekjes door het beslag en de helft van het amandelschaafsel.

Schep het beslag in het cakeblik en verdeel dit. Verdeel de rest van het amandelschaafsel over de cake. Zet daarna voor 60 minuten in de oven, totdat de cake goudbruin is. Check met een satéprikker of de cake gaar is. Deze moet er schoon uitkomen.

— Als je de cake wilt invriezen moet je de slagroom nog niet maken. Wil je de cake serveren, laat hem dan eerst afkoelen voordat je de slagroom erop doet. Anders smelt de slagroom. —

Klop de slagroom stijf met de suiker, kaneel, amandel- en vanille extract. Breek de bitterkoekjes in kleine stukjes en doe deze door de slagroom. Doe de slagroom in een spuitzak, zonder spuitmondje, en spuit toefjes op een plak bitterkoekjescake. Maak af met wat stukjes bitterkoekje.

Deze echte Hollandse cake vind ik een ware traktatie! Nog lekkerder dan het koekje zelf. De cake is niet droog en extra smeuïg door de in likeur gedrenkte bitterkoekjes. Eet smakelijk!

bitterkoekjescake

Benieuwd naar meer recepten voor cake? Bekijk ze hier! Mijn andere foodblogswap inzendingen? Die kan je hier vinden.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

12 gedachte over “Bitterkoekjescake”
 1. Heerlijk! Ik ben dol op bitterkoekjes! Wij hebben van de week een “echte”oven opgehaald, dus nu kunnen wij helemaal losgaan met bakken! (eerst hadden wij alleen zo een mini oven)

  1. Ja hoor, dat kan ook prima! Veel plezier met bakken en eet smakelijk. Je mag altijd laten weten wat je ervan vond of een foto plaatsen. 🙂

 2. Lijkt me echt smullen. I love bitterkoekjes of amarettokoekjes. Amarettokoekjes zijn wel hard en nemen sneller vocht op, worden sneller papperig. Ik ga het proberen met bitterkoekjes. Dank je wel weer voor het heerlijke recept!

  1. Ja, is misschien wel zo, maar je bakt het ook weer daarna dus ik denk dat het uiteindelijk meevalt. Ik ben benieuwd wat je ervan vind Nell, laat je me het eindresultaat nog zien? Vind ik leuk zoals je weet. 😉

 3. Hoi Lianne. Ik heb hem gemaakt in een tulbandvorm. Heerlijk. Ik ben er dol op. Mijn gezin houdt niet van bitterkoekjes dus heb ik hem helemaal voor mezelf. In 4-en gedeeld en 3 stukken in de vriezer gedaan. Ik wilde er een foto bij doen maar kan hem hier niet bijvoegen.

 4. Hoi Lianne,

  Moet je de koekstukjes werkelijk een uur laten staan in de likeur? Ik heb de hoeveelheden voor koek en likeur uit het recept gebruikt, maar ik hield na een uur een uiteengevallen koekbrij over ipv koekstukjes…het leek me niet dat ik dat door het beslag moet spatelen, dus ik heb maar even nieuwe koekstukjes gepakt en korter in de likeur laten staan. Of moet het wel echt een uur staan?

  1. Hoi Marjet, ik heb ze zelfs een nacht in de koelkast laten staan. Maar dan is natuurlijk het verschil dat ze in de koelkast staan. Ik zal de tijd even aanpassen. Bedankt! Was de cake lekker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *