De kruidcake van mijn blog is echt een succesnummertje. Logisch ook, want het is een heerlijk recept voor de koude wintermaanden. Vandaag deel ik met jullie een variatie erop met appel en rozijnen. Een soort appeltaart kruidcake dus.
De basis van het recept blijft hetzelfde, ik voeg enkel wat ingrediënten toe aan de cake en maak een heerlijke topping voor bovenop. Het lijkt mij ook erg lekker om er wat speculaasjes door te doen. Dat past ook perfect bij deze cake.
Edit: Dit recept stond al eerder online. Maar ik heb het wat aangepast, zodat het nog lekkerder is en ik heb nieuwe foto’s gemaakt. Vandaar dat het vandaag opnieuw online komt.
Ingredienten appeltaart kruidcake
- 375 gram bruine basterdsuiker
- 1 zakje (8 gram) vanillesuiker
- 125 gram boter
- 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
- 200 ml lauwwarme melk
- 2 eetlepels stroop
- snufje zout
- 2 eieren
- 375 gram zelfrijzend bakmeel
- 50 gram rozijnen
- 2 appels in blokjes
Topping
- 75 ml slagroom (+ 1 el suiker)
- 125 gram mascarpone
- 20 gram witte basterdsuiker
- halve appel
- 1 theelepel koek- en speculaaskruiden
- 20 gram rozijnen
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm (24 cm) in met boter en bekleed met bakpapier.
Wel de rozijnen in lauwwarm water.
Smelt de boter. Doe de bruine basterdsuiker, vanillesuiker, koek- en speculaaskruiden, melk, stroop en het zout in een kom en mix dit goed door.
Voeg daarna 1 voor 1 de eieren toe. Voeg het volgende ei pas toe totdat het andere is opgenomen.
Doe daarna het zelfrijzend bakmeel erbij. Mix totdat je een egaal beslag hebt.
Laat de rozijnen uitlekken en doe deze in een kom. Schil de appel en snijd deze in blokjes. Doe dit bij de rozijnen in de kom. Voeg hierbij 1 eetlepel bloem. Meng kort door elkaar. Zo heb je minder kans dat de vulling naar de bodem zakt. Voeg de vulling toe aan het beslag.
Giet het beslag daarna in de vorm en zet in de oven voor ongeveer 60 minuten. Laat daarna even afkoelen.
Topping
Maak nu de topping. Mix de slagroom met 1 eetlepel suiker stijf. Meng de mascarpone met de suiker en de koek- en speculaaskruiden en klop hem lobbig. Voeg hierbij de stijfgeklopte slagroom en meng goed door elkaar. Smeer de mascarpone-slagroom over de kruidcake.
Rasp de appel over de kruidcake. Verdeel er ook wat rozijnen overheen en wat koek- en speculaaskruiden.
Zet daarna een kwartier in de koelkast om op te stijven. Snijd daarna in stukken en geniet ervan!
Wat is jouw favoriete herfstrecept of -ingrediënt?
***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****
Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.
Ik zag ‘m ook al voorbij komen op Instagram en Facebook! Ziet er heerlijk uit! Dat betekent maar één ding: ook bakken! 😉
Ja, Annemiek, ik heb hem overal gedeeld, wat hij is te lekker om niet gemaakt te worden. Laat je mij nog weten wat je ervan vond? Ik hoop dat je hem goed vind smaken. Groetjes, Lianne
Dat ziet er erg lekker uit, ga deze van het weekend maar eens proberen.
Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind! 🙂 Veel bakplezier.
Waarom moet de melk lauw warm zijn?
Hoi Marieke, zelf vind ik dat fijner, omdat anders de melk zo koud is. Het kan ook wel met koude melk, maar handwarm werkt fijner, aangezien die voor mij gevoel beter opneemt in het kruidcake beslag.
Oké, ik snap het. Het lijkt me een heerlijk recept, maar had nog nooit eerder een recept gezien waarbij de melk verwarmt moest worden, met uitzondering van recepten met gist.
2 van mijn favorieten in 1! Zo lekker lijkt mij!
Er staat nergens welke springvorm je moet gebruiken. Voor een 28cm is 60min wel heel lang
Hoi Clarinda, ik heb een springvorm van 24 cm gebruikt. Groetjes, Lianne