Is het nou kruidkoek of kruidcake? Ik kies maar voor cake, want daar vind ik hem het meeste op lijken. Bij kruidcake is het voor mij belangrijk dat hij een beetje nattig is, dat er genoeg kruiden in zitten en mooi hoog gerezen.

kruidcake

Van mijn schoonzus kreeg ik het perfecte recept waarmee je geweldig smakelijke kruidcake kan maken. Lekker voor bij een kop koffie of, in mijn geval, een kop warme thee. Zelf voeg ik altijd veel kruiden toe, want daar houd ik nu eenmaal van. In het oorspronkelijke recept staan 4 theelepels, maar ik denk dat ik 3 eetlepels erin heb gedaan.

Ingrediënten (kruidcake)

 • 375 gram bruine basterdsuiker
 • 375 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram roomboter
 • 4 (of meer) tl koek- en speculaaskruiden
 • 2 eieren
 • 200 ml lauwwarme melk
 • 1 eetlepel stroop
 • snufje zout
 • 1 zakje (8 gram) vanillesuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Meng de roomboter samen met de bruine basterdsuiker, de vanillesuiker, het zout, de koek- en speculaaskruiden. Voeg hier de stroop en lauwwarme melk aan toe. Doe daarna één voor één de eieren erbij. Als laatste voeg je het bakmeel toe en meng je tot er een mooi glad mengsel ontstaat.

Daarna in de oven voor zo’n 60/65 minuten, af laten koelen en aansnijden!

Kruidcake

kruidcake

Vind jij kruidcake lekker en ga jij dit recept ook proberen?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

59 gedachte over “De perfecte kruidcake”
 1. Hé ik heb hem vanochtend gemaakt, ik ben benieuwd hoe hij smaakt! Hij is wel hoger dan vorige week, toen had ik ook kruidcake gemaakt met een pak van dr. Oetker waar alleen water en basterdsuiker bij moest, maar die was heel laag! Smaak was overigens wel lekker!

  1. Je bedoeld dat je de cake in een springvorm doet? Dat zou kunnen. Ik zou dan een springvorm van 22 cm nemen denk ik. Of het recept verdubbelen of 1,5x zo veel gebruiken.

  1. Leuk Sanne, binnenkort komt er ook nog zo’n soort variant op mijn blog: ik noem het appeltaart kruidcake. Ook erg lekker! Fijn dat het zo mocht smaken. 🙂

 2. Vandaag gemaakt, had er een beetje sinaasappelaroma aan toegevoegd. Heerlijk! Wat een goed recept. Deze gaat zeker vaker worden gemaakt. Bedankt!

 3. Wat een heerlijk recept! Ik had er een beetje sinaasappel aroma door gedaan. Hij is mooi hoog en totaal niet droog. Dank voor het delen!

 4. Hoi Lianne,
  Ik heb vandaag je kruidcake gemaakt, alleen lactoservij. De roomboter heb ik vervangen door Becel plantaardige roomboter en de melk door oatly Barista havermelk. Dit omdat mijn man een lactose allergie heeft. Zijn conclusie: zo hoort het te smaken! Wat een fijn recept, en prima aan te passen dus. Bedankt, deze houden we erin.

 5. Kruidcake met rozijnen voor het eerst gemaakt. Smaak was lekker, hij was toch nog aan de droge kant. Nu 60 minuten in de oven gehad op 165 graden. De volgende keer wat korter laten bakken, of de temperatuur wat lager zetten?

  1. Ah, dat is wel gek. Stond de temperatuur van de oven goed? Anders iets langer erin laten staan of iets hogere temperatuur. En dan goed in de gaten houden. Hopelijk lukt het de volgende keer wel. Elke oven is anders blijkt wel weer. 🙂

 6. Inmiddels al een paar keer gebakken en zeker 1 van mijn favorieten, zeker in deze tijd van het jaar! Lekker veel kruiden er doorheen doen ?. Vandaag met een appeltje er doorheen en extra kardemom toegevoegd… Ik ben benieuwd, maar weet bijna zeker dat ie weer heerlijk is.

 7. Heb deze cake gemaakt maar in de oven overstroomde het beslag. Waardoor de cake slecht gaar werdt en de hele keuken blauw stond van het aangebakken beslag. Heb toch een groot cakeblik. Wat heb ik verkeerd gedaan??

  1. Was de cake wel gaar in de oven. Dat moet je eerst checken, m.b.v. een sateprikker. Die moet er droog uitkomen wil de cake gaar zijn.

 8. Heerlijke cake! Ik heb hem al een aantal keer gemaakt en keer op keer lekker. Alleen soms wordt hij mooi bol en soms zit er toch gootje in net als op bovenstaande foto. Ik vraag me af waar dat aan ligt.

  1. Ja, klopt! Durf ik ook niet te zeggen, misschien wat langer af laten koelen in de oven, dat de temperatuur verschillen minder hoog zijn. Zelf heb ik niet zo’n moeite met een ‘gootje’, de smaak blijft toch hetzelfde. 🙂

 9. Gisteren deze cake gemaakt. Ook wat extra zelfgemaakte speculaas kruiden gemaakt, denk 6 flinke theelepels. De lekkerste kruidcake ooit. Mooi hoog gerezen ook. De kinderen vinden hem ook heerlijk.

 10. Echt complimenten voor dit recept! Ik denk denk dat ik hem al een keer of 10 gemaakt heb. Hij staat nu weer in de oven! Ik bak veel maar ik vind het lastig om goede cakerecepten te vinden omdat ik echt van kleffe cake hou. Deze is echt perfect. Ik gebruik dit recept zelfs als basis voor andere cakes (zonder de kruiden dan) dankjewel voor dit recept!!!

  1. O Jorinde, je maakt mijn dag extra leuk! Dank je wel voor je complimenten! Wel een leuk idee om er eens een andere variant cake mee te maken. Welke heb jij al gemaakt?

 11. Vandaag gemaakt, hij staat nu nog in de oven, hij word niet gaar .. heb het beslag in 1 keer 2x zoveel gemaakt misschien is dat een probleem? Nu de oven heter gezet in de hoop dat hij toch nog wil garen.. het ruikt hier zo lekker, zou zonde zijn als we hem niet kunnen opeten!

  1. O, dat zou inderdaad jammer zijn. Heb je het wel verdeeld over 2 cakeblikken? Ik zou gewoon wachten tot het gaar is. Dat moment komt vanzelf. Niet weggooien hoor. 🙂

 12. Beste Lianne, ik heb je recept voor kruidcake vandaag gemaakt. Echt super lekker geworden! Ik heb hem gebakken in de combimagnetron op 180 graden en dan zo’n 65 a 70 minuten. Toen was hij mooi gaar. En het huis ruikt heerlijk naar de cake 🙂

 13. Hoi hoi
  Ziet er heerlijk uit!
  Nu ga ik waarschijnlijk een hele domme vraag stellen; de oventemperatuur is dat hetelucht of onder/boven warmte?

  Groetjes Rianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *