De perfecte kruidcake

Is het nou kruidkoek of kruidcake? Ik kies maar voor cake, want daar vind ik hem het meeste op lijken. Bij kruidcake is het voor mij belangrijk dat hij een beetje nattig is, dat er genoeg kruiden in zitten en mooi hoog gerezen.

kruidcake

Van mijn schoonzus kreeg ik het perfecte recept waarmee je geweldig smakelijke kruidcake kan maken. Lekker voor bij een kop koffie of, in mijn geval, een kop warme thee. Zelf voeg ik altijd veel kruiden toe, want daar houd ik nu eenmaal van. In het oorspronkelijke recept staan 4 theelepels, maar ik denk dat ik 3 eetlepels erin heb gedaan.

Ingrediënten (kruidcake)

  • 375 gram bruine basterdsuiker
  • 375 gram zelfrijzend bakmeel
  • 125 gram roomboter
  • 4 (of meer) tl koek- en speculaaskruiden
  • 2 eieren
  • 200 ml lauwwarme melk
  • 1 eetlepel stroop
  • snufje zout
  • 1 zakje (8 gram) vanillesuiker

Bereiding

Verwarm de oven voor op 165 graden. Vet een cakeblik in met boter en bekleed met bakpapier.

Meng de roomboter samen met de bruine basterdsuiker, de vanillesuiker, het zout, de koek- en speculaaskruiden. Voeg hier de stroop en lauwwarme melk aan toe. Doe daarna één voor één de eieren erbij. Als laatste voeg je het bakmeel toe en meng je tot er een mooi glad mengsel ontstaat.

Daarna in de oven voor zo’n 60/65 minuten, af laten koelen en aansnijden!

Kruidcake

kruidcake

Vind jij kruidcake lekker en ga jij dit recept ook proberen?


***** Hier vind je alle Kerstecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

42 Comments

  • Mariska 11 februari 2016 at 12:29 Reply

    Dat ziet er weer heerlijk uit!

    • Lianne 11 februari 2016 at 14:01 Reply

      Dankjewel Mariska! Het smaakt ook zeer lekker.

  • Laura - Dagelijkse hap 11 februari 2016 at 13:10 Reply

    Dit ziet er zo super lekker uit 😀 Ik heb nog nooit kruidencake gemaakt, maar wil het wel proberen 🙂

    • Lianne 11 februari 2016 at 14:00 Reply

      Dankjewel voor je reactie. Moet je echt doen het smaakt echt heerlijk! Ik hoor wel hoe je hem vond smaken. 🙂

  • Mienke 16 februari 2016 at 14:36 Reply

    Wij gaan ‘m ook proberen, lian! Ben benieuwd, hij zal vast heerlijk zijn!;)

    • Lianne 16 februari 2016 at 14:39 Reply

      Ja, doe dat eens, vind ik kei-leuk! 🙂 Ik hoop het wel.

  • Jolanda van der Pijl 23 februari 2016 at 15:16 Reply

    Lianne. Lijkt mij een heerlijk recept. Ga het proberen.

    • Lianne 23 februari 2016 at 15:29 Reply

      Leuk! Laat even weten of die gelukt en lekker was als u wil 🙂

  • willy 12 maart 2016 at 15:50 Reply

    Hé ik heb hem vanochtend gemaakt, ik ben benieuwd hoe hij smaakt! Hij is wel hoger dan vorige week, toen had ik ook kruidcake gemaakt met een pak van dr. Oetker waar alleen water en basterdsuiker bij moest, maar die was heel laag! Smaak was overigens wel lekker!

    • Lianne 12 maart 2016 at 17:24 Reply

      Leuk! Hopelijk goed natuurlijk. 🙂 Ben benieuwd hoe die was, laat dat me nog eventjes weten als je wilt.

  • Elze de Korte 4 mei 2017 at 08:25 Reply

    De ouderen hebben gesmuld van de overheerlijke kruidcake!!
    Een super recept

  • Trienke 3 juni 2017 at 08:55 Reply

    Hallo. Kun je dit recept ook als taart gebruiken?

    • Lianne 3 juni 2017 at 09:04 Reply

      Je bedoeld dat je de cake in een springvorm doet? Dat zou kunnen. Ik zou dan een springvorm van 22 cm nemen denk ik. Of het recept verdubbelen of 1,5x zo veel gebruiken.

  • Sanne 28 september 2017 at 15:59 Reply

    Deze week gebakken, aangevuld met rozijnen en appel. Resultaat verrukkelijk!
    Dank je voor dit recept!

    • Lianne 28 september 2017 at 17:56 Reply

      Leuk Sanne, binnenkort komt er ook nog zo’n soort variant op mijn blog: ik noem het appeltaart kruidcake. Ook erg lekker! Fijn dat het zo mocht smaken. 🙂

  • Linda 1 juni 2018 at 09:57 Reply

    Ben hem nu voor de 2de keer aan het maken, zo goed bevallen! Dit is inderdaad het lekkerste recept! 🙂

    • Lianne 1 juni 2018 at 10:41 Reply

      Oh zo leuk! Geniet ervan. 🙂

  • Teresa Kroneman 6 september 2018 at 19:27 Reply

    Vanmiddag gemaakt .. En hij was heeeerlijk!! Voor herhaling vatbaar!

    • Lianne 9 oktober 2018 at 21:36 Reply

      Goed om te horen!

  • Martine 20 september 2018 at 20:52 Reply

    Vandaag gemaakt, had er een beetje sinaasappelaroma aan toegevoegd. Heerlijk! Wat een goed recept. Deze gaat zeker vaker worden gemaakt. Bedankt!

  • Martine 21 september 2018 at 10:09 Reply

    Wat een heerlijk recept! Ik had er een beetje sinaasappel aroma door gedaan. Hij is mooi hoog en totaal niet droog. Dank voor het delen!

    • Lianne 9 oktober 2018 at 21:34 Reply

      Klinkt erg smakelijk! Bedankt voor de leuke tip. 🙂

  • Emmy 30 oktober 2018 at 14:19 Reply

    Hoi Lianne,
    Ik heb vandaag je kruidcake gemaakt, alleen lactoservij. De roomboter heb ik vervangen door Becel plantaardige roomboter en de melk door oatly Barista havermelk. Dit omdat mijn man een lactose allergie heeft. Zijn conclusie: zo hoort het te smaken! Wat een fijn recept, en prima aan te passen dus. Bedankt, deze houden we erin.

  • Sharon 17 januari 2019 at 18:24 Reply

    Hij zit nu in de oven! Ben benieuwd!!

  • Ina 26 januari 2019 at 17:54 Reply

    Ik vond je recept vandaag en gelijk uit geprobeerd, echt een heerlijk recept

  • erica van baaren 5 februari 2019 at 16:45 Reply

    Kruidcake met rozijnen voor het eerst gemaakt. Smaak was lekker, hij was toch nog aan de droge kant. Nu 60 minuten in de oven gehad op 165 graden. De volgende keer wat korter laten bakken, of de temperatuur wat lager zetten?

  • Willeke 8 maart 2019 at 21:53 Reply

    Gisteren gebakken en nu…. is die op😲 echt iedereen vond m heerlijk💖 die gaan we vaker maken!

    • Lianne 18 maart 2019 at 10:08 Reply

      Fijn om te horen dat die zo in de smaak valt! 🙂

  • Karin 24 maart 2019 at 15:50 Reply

    Ik ga het ook proberen, maar welke maat cakeblik gebruik jij ? Ik heb er een van 25 en een van 30 cm.

    • Lianne 25 maart 2019 at 08:15 Reply

      Mijn cakeblik is 25 cm. Veel bak plezier! 🍰

  • Floor 4 april 2019 at 14:38 Reply

    Vandaag de cake gemaakt, maar hij werd niet gaar… Wat doe ik verkeerd?!

    • Lianne 9 april 2019 at 22:13 Reply

      Ah, dat is wel gek. Stond de temperatuur van de oven goed? Anders iets langer erin laten staan of iets hogere temperatuur. En dan goed in de gaten houden. Hopelijk lukt het de volgende keer wel. Elke oven is anders blijkt wel weer. 🙂

  • Ingrid 6 september 2019 at 12:29 Reply

    Hij zit nu bij mij in de oven! Heerlijk op deze herfstige dag! Ik vond het beslag wel erg dun, hoop dat het wel goed gaat!

  • Brigitte 26 oktober 2019 at 15:49 Reply

    Inmiddels al een paar keer gebakken en zeker 1 van mijn favorieten, zeker in deze tijd van het jaar! Lekker veel kruiden er doorheen doen 👍. Vandaag met een appeltje er doorheen en extra kardemom toegevoegd… Ik ben benieuwd, maar weet bijna zeker dat ie weer heerlijk is.

    • Lianne 23 november 2019 at 13:34 Reply

      Heel leuk om te horen Brigitte! 🙂

  • Rianne 19 november 2019 at 08:31 Reply

    Heb deze cake gemaakt maar in de oven overstroomde het beslag. Waardoor de cake slecht gaar werdt en de hele keuken blauw stond van het aangebakken beslag. Heb toch een groot cakeblik. Wat heb ik verkeerd gedaan??

    • Lianne 23 november 2019 at 13:33 Reply

      Heb je misschien te lang gemixt? Want je hoeft de eieren er enkel even doorheen te mixen totdat het opgenomen is in het beslag.

  • Berdien Lohuis 17 december 2019 at 09:01 Reply

    Hi, hoe groot is je cakeblik?

    • Lianne 18 december 2019 at 01:02 Reply

      Hoi Berdien, 24 cm volgens mij, maar iets groter kan ook prima.

  • Ruud Rijneveld 8 januari 2020 at 00:06 Reply

    Voeg ook wat sucade toe is heerlijk

  • Willeke 12 maart 2020 at 21:14 Reply

    Hij is zo heerlijk 👌🏼😋 zou ik hem ook in een vorm van 20×20 kunnen maken ?

    • Lianne 14 maart 2020 at 14:00 Reply

      Zeker! Geniet ervan en bakse! 🙂

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!