Recept voor de chocoladekwarktaart met rood fruit staat onderaan. 

Op een dag kreeg ik te horen dat er binnenkort een bakwedstrijd zou zijn, een soort Heel Holland Bakt, maar dan van de regio. Ik vond het maar al te leuk en wilde dan ook graag meedoen. Gewoon voor de leuk, omdat ik het leuk vind om te bakken en het gezellig vind met andere bakkers. Zo gezegd, zo gedaan en ik had mijzelf opgegeven voor ‘Heel Altena en Bommel Bakt’.

Toen kwam het moeilijke: taart uitkiezen, wat ga ik maken? De voorwaarden waren niet bindend, want men vond het leuk als het met de zomer te maken had. Ja, daar kan ik alle kanten mee op. Op een gegeven moment wist ik het: het wordt de witte chocoladetaart met frambozen van Zoet & Verleidelijk. Ik had mijn boodschappenlijstje al klaar toen ik de chocolade cheesecake zag. Daarna stuurde ik snel een berichtje naar m’n vriendinnetje: ‘welke moet ik doen? 1 of 2?’. Ze stemde voor 2 en laat dat nu net de Chocolade Cheesecake met rood fruit van Zoet en Verleidelijk zijn. Tessa had deze taart uit het boek Zoet & Shoot van Linda Lomelino.

Chocolade cheesecake met rood fruit voor Heel Altena en Bommel bakt

De dag van Heel Altena en Bommel Bakt

De dag voor de bakwedstrijd had ik een bruiloft, dus ik niets aan de taart doen. Dus ik heb de taart op donderdag gemaakt, want ja, wat kon er eigenlijk mis gaan als de taart wat langer staat? Niets toch? De smaken zijn alleen maar beter door elkaar getrokken.

Toen was de zaterdag aangebroken. In de ochtend nog even naar de winkel voor wat aardbeien en frambozen ter decoratie op de taart. De taart afgewerkt en toen was het wachten op mijn dorpsgenoot die ook meedeed. Zij had een mooi boltaartje gemaakt met aardbeiengelei, zag er mooi uit. Bij Electro World in Veen, waar Heel Altena en Bommel Bakt werd gehouden druppelden de taarten binnen. In totaal waren er zo’n 20 deelnemers en de ene taart was nog mooier dan de andere, dus dat werd spannend.

Bakker Verba mocht al de taarten gaan proeven en vulde het rapport voor ons in. Daarna werden de drie winnaars bekend gemaakt. En ik wist niet wat ik hoorde toen hij mijn naam noemde als nummer drie! Want als ik een ding niet had verwacht, was dat het wel! Hij vond de decoratie leuk en mijn taartje scoorde op de goede smaak, toch die extra dag, haha. Als prijs kreeg ik een weegschaal, helemaal leuk want die had ik nog niet. De nummers 1 en 2 waren ook geweldig mooie taarten, nummer 1 was Hanna’s Taarten en nummer 2: Oh My Cake. Echte kunstwerken! Foto door: Het Kontakt

e726f845-6832-40a2-a4fe-fbf50a0feedd_thumb840

Al met al was het een gezellige middag met een verrassend resultaat en ik zie uit naar volgend jaar! 🙂

Ingrediënten chocoladekwarktaart met rood fruit
Bodem
 • 75 g boter
 • 275 g pure chocolade
 • 150 g bloem
 • 2 el cacao
 • ¼ tl zout
 • 115 g lichtbruine basterdsuiker
 • 1 tl vanille-extract
 • 1 ei

Chocolade-kwark

 • 200 g melkchocolade
 • 300 g roomkaas
 • 50 g kristalsuiker
 • 4 eetlepels sterke koffie
 • 350 ml slagroom

Garnering

 • verse frambozen en aardbeien, ter garnering

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een springvorm van 18 cm doorsnede in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.

Smelt de boter en laat afkoelen. Hak 75 g pure chocolade grof.  Meng de bloem, cacao, zout in een kom. Meng de gesmolten boter, de lichtbruine basterdsuiker en het vanille-extract in een andere grote kom. Voeg het ei toe en klop goed door.  Voeg het bloemmengsel en de grof gehakte chocolade toe en meng tot een deeg. Verdeel dit over de bodem van de springvorm. Bak 20-25 minuten af.  Laat helemaal afkoelen.

Hak 200 g pure chocolade en 200 g melkchocolade grof. Smelt deze au bain-marie. Laat iets afkoelen.

Klop de roomkaas samen met de kristalsuiker en vier eetlepels koffie romig. Roer de gesmolten chocolade met een spatel door het mengsel en meng tot een egale massa hebt. Klop de slagroom stijf en spatel deze door het mengsel, tot alles goed gemengd is.  Schenk het chocolade-roomkaasmengsel op de koude koekbodem, strijk glad en dek af met wat huishoudfolie.

Zet de taart een nacht, 6 uur is het minimum, in de koelkast tot de vulling stevig is.  Haal de taart uit de koelkast en verwijder de vorm. Decoreer met vers rood fruit naar keuze.

Chocoladekwarktaart met rood fruit

Een paar tips voor de taart:

 • Ik had geen koffie-extract, dus ik heb hele sterke koffie gezet en daarvan vier eetlepels genomen. Ging prima!
 • Doe niet te veel chocoladestukken in de bodem, daar wordt hij erg hard van, aan de andere kant het is wel enorm lekker. Toch zou ik een volgende keer wat minder chocolade in de bodem doen.
 • Snijd kleine stukjes, want de taart is heel machtig, maar wel verrukkelijk.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

8 gedachte over “Chocoladekwarktaart met rood fruit”
 1. Hallo,
  Wat een leuke ervaring om mee te doen aan een soort van HHB , hihi.
  Lijkt me toch erg spannend.
  Het taartje ziet er lekker uit.
  En van taart krijg ik nooit genoeg.
  Maar ja de kilo s he.

  Gr Hilda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *