Pepermunt cake

Deze pepermunt cake is lekker fris, kan iedereen maken en is een pronkstuk op tafel. Als ik denk aan After Eight chocolade, dan gaan mijn smaakpapillen niet echt hol, ze rennen eerder achteruit. Toch wilde ik wel wat experimenteren met pepermunt smaak, want het smaakt wel lekker fris en het staat leuk in combinatie met de candy canes. Helemaal nadat ik een leuk pakketje had gekregen van Deleukstetaartenshop. In het pakket zaten allemaal leuke producten om een heerlijk baksel voor de feestdagen mee te maken.

pepermunt cake

Vandaar dat ik een cake gebakken heb met een frisse pepermunt smaak. Deze cake heb ik gedecoreerd met een groene botercrème, eveneens met pepermunt smaak. Ter decoratie heb ik chocolade hulstbladeren, zilverspray (helaas minder goed te zien op de foto) en verkruimelde candy canes gebruikt.

De cake heb ik gemaakt van amandelmeel en zelfrijzend bakmeel. Het amandelmeel zorgt voor de stevigheid van de cake, terwijl het zelfrijzend bakmeel voor luchtigheid zorgt. Door beide melen te gebruiken krijg je een lekker resultaat een cake die lekker stevig (beetje klef) is, maar zijn luchtigheid niet verliest. Geen zelfrijzend bakmeel in huis? Maak dan gebruik van bakpoeder met bloem.

Die groene kleur komt uit een potje, hoewel ik veel gebruik maak van natuurlijke kleurstoffen (voor groen kan je eventueel matcha poeder gebruiken). Maar ik vind deze kleurstof een mooie diepgroene kleur geven en daar was ik naar op zoek. Ben je ook op zoek naar een kleurstof, zoek dan eens binnen het aanbod van Deleukstetaartenshop.

Om ervoor te zorgen dat de stukjes candy cane goed blijven plakken heb ik gebruik gemaakt van smeltchocolade. Deze chocolade zit vaak al in kleine stukjes, zodat het snel smelt en je gemakkelijk verder kunt met je baksel. Natuurlijk kan je ook gebruik maken van een restje chocoladereep, snijd deze dan wel eerst in stukken.

Ingrediënten pepermunt cake

Cake

  • 75 gram amandelmeel (FunCakes Amandelmeel)
  • 125 gram zelfrijzend bakmeel
  • 4 eieren
  • 200 gram boter
  • 200 gram suiker
  • 0,5 el pepermuntolie (PME 100% Natuurlijke Smaakstof Pepermunt)*

Botercrème

  • 125 gram mix voor botercrème (FunCakes Mix voor Botercrème)
  • 125 gram water
  • 150 gram roomboter
  • 0,5 tl groene kleurstof (RD Eetbare Kleurenpoeder – Mosgroen) (naar eigen inzicht)
  • 10 druppels pepermuntolie (PME 100% Natuurlijke Smaakstof Pepermunt)*

Decoratie

  • 60 gram chocolade (FunCakes Chocolade Melts Puur)
  • 30 ml slagroom
  • 8 candy canes
  • 9 hulstbladeren
  • Optioneel: zilverspray (Sugarflair Pomp Spray Glitterpoeder Zilver)

*gebruik de pepermuntolie naar smaak, ik heb enkel een indicatie gegeven. De smaak is erg geconcentreerd, dus heel veel hoef je niet te gebruiken.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Vet een cakeblik van 24 cm in met boter en bekleed met bakpapier.

ingredienten cake

Mix de boter met de suiker tot een egaal geheel. Voeg één voor één de eieren toe. Voeg daarna het amandelmeel en het zelfrijzend bakmeel toe en mix tot een egaal cakebeslag. De druppels pepermuntolie voeg je nu toe en mix nog even goed door.

Zet de cake daarna voor 45 minuten in de oven. Check of de cake gaar is met een satéprikker. Als de prikker schoon is, kan de cake eruit. Laat de cake daarna compleet afkoelen.

Maak de botercrème door de mix te mengen met de kleurstof en het water. Laat dit 1 uur staan. Mix daarna de boter in 5 minuten romig. Voeg daarna in drie delen de mix toe. Als al de mix erbij zit mix dan nog 7-10 minuten voor een romige botercrème. Doe de botercrème in een spuitzak met spuitmond.

ingredienten botercreme

Maak de candy canes fijn met een hakmolen. Zodra de cake is afgekoeld smelt je de chocolade. Voeg de slagroom toe aan de gesmolten chocolade en smeer dit op de zijkant van de cake. Druk hier de stukjes candy cane tegen aan.

Op de bovenkant van de cake spuit je toeven botercrème. Spuit hier wat zilverspray overheen en maak af met de hulstbladeren.

Eet smakelijk!

pepermunt cake

Dit bericht is in samenwerking met Deleukstetaartenshop. Dat doet natuurlijk niets af aan de smaak van deze cake.


***** Hier vind je alle Kerstecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

8 Comments

  • racheltjuh 21 december 2019 at 12:36 Reply

    het ziet er heerlijk uit maar ik denk niet dat ik het lekker gaat vinden met dat pepermunt, ben zo bang dat het overheerst

  • Caroline 21 december 2019 at 13:07 Reply

    wat een leuk idee om mint in je baksel te verwerken. Ben wel benieuwd naar hoe het ruikt en smaakt, omdat munt gauw overheersend kan zijn.

  • Daisy 21 december 2019 at 16:57 Reply

    Wat ziet er onwijs leuk uit! Leuk hoe je de mint gecombineerd hebt met deze cake!

  • Deborah 22 december 2019 at 15:43 Reply

    Ik was er al bang voor. Op het moment dat ik je blognaam voorbij zag komen. En het water loopt mij inderdaad in mijn mond bij alleen al het zien van deze prachtige foto’s van deze cake. Ik krijg zoveel zin om hier mijn tanden in te zetten. Ik ben heel benieuwd hoe mint smaakt in deze combinatie.

  • Simone (@simscupoftea) 25 december 2019 at 16:23 Reply

    Ziet er echt heerlijk uit. Lijkt me een verrassende smaak met de pepermunt,

  • Mandy 8 januari 2020 at 15:46 Reply

    Dit lijkt me heerlijk! Ziet er ook heel mooi uit. Zal eens kijken of ik binnenkort tijd kan vinden om hem te maken en proeven

  • Priscilla 15 januari 2020 at 07:03 Reply

    Dit ziet er niet alleen heerlijk maar ook prachtig uit!

    • Lianne 11 februari 2020 at 23:34 Reply

      Ja hè! Vond ik ook, gelukkig is de smaak ook goed anders zou ‘t bijna tegenvallen. 😉

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!