Nederlanders worden wel kaaskoppen genoemd. Van Dale geeft in het woordenboek aan dat dit een scheldnaam is van bijvoorbeeld de Belgen voor de Nederlanders. Maar wat betekent dat eigenlijk: een kaaskop?

De simpelste betekenis kan zijn dat wij Nederlanders enorm veel kaas eten en zelfs kaas meenemen als we naar het buitenland op vakantie gaan. Daarnaast kennen we natuurlijk de ‘kaassteden’, zoals Gouda, Alkmaar en Woerden. Ik herinner mij dat zelfs in Madurodam een soort kleine kaasmarkt is nagemaakt. Dat wil maar zeggen dat kaas net zo bij Nederland hoort als molens, klompen en water.

Een ander verhaal wat ik op het internet vond is dat tijdens de strijd met Napoleon de Nederlanders hun kaas moesten verdedigen. De Fransen hadden de kaas namelijk geroken en kwamen eropaf. Dat wilden de kaasboeren verhinderen, maar ze hadden geen middelen. Met behulp van een kaasvat met bandje eronder als helm en een hooivork als wapen beschermden de boeren de kaas met man en macht. Men kreeg toen de bijnaam ‘kaaskop’.

Zomaar wat kaasgeschiedenis. In Nederland zijn veel soorten kaas, van jong belegen tot Old Amsterdam en van geitenkaas tot féta. Het merk Stompetoren heeft ook een groot assortiment kaassoorten: jong – belegen, extra belegen – oud, Grand Cru, deze laatste kaas is maar liefst 18 maanden gerijpt! En tsja, stiekem ben ik niet zo’n echte kaaskop, dus ik vond hem wel wat heftig geuren. Maar ook wat ‘gezondere’ soorten zoals kaas met minder zout of de 35+ kaas.

De kaas van Stompetoren wordt gemaakt van weidemelk. De koeien lopen veel buiten en daarvoor worden de boeren ook beloond. Dat is natuurlijk een goed initiatief om iedereen in de kringloop: van begin- tot eindproduct, het zijne te geven.

Waar wil ik nu naar toe met dit kaasverhaal? Ik wil op mijn blog zo af en toe wat meer verhaal om het recept heen schrijven en in dit geval was dat dus kaas. Als jij een product hebt waar je meer over wil weten, laat het weten in de reacties. Deze kaas heb ik ontvangen van Stompetoren en ik heb er een heerlijk recept mee gemaakt. Lekker in de frituur, dus lekker vet! Laten we snel beginnen.

kaassticks

Ingrediënten Kaassticks
  • 200 gram van jouw favoriete kaas (recht stuk is het meest handig)
  • 3 eieren
  • 150 gram bloem
  • 200 gram paneermeel
  • olie om in te frituren
  • pan/frituurpan
Bereiding

Snijd de kaas in repen. Deze repen zijn ongeveer even breed als je vinger en even lang. Zet daarna 3 bakjes klaar. Een bakje met de eieren – klop deze los. Een bakje met bloem en een bakje met paneermeel. We gaan nu het omhulsel voor de kaassticks maken. Zet ook een bord klaar met bakpapier.

Tip: gebruik je ene hand voor het vocht – het ei – en je andere hand voor de bloem en het paneermeel.

Haal de kaasstick eerst door het eimengsel. Doe hem daarna door de bloem, daarna weer terug in het ei en daarna door het paneermeel. Zorg ervoor dat de gehele kaasstick goed bekleed is met het ingrediënt waar die in gaat.  Als de kaasstick door het paneermeel is geweest leg hem dan op het bakpapier. Ga door tot alle kaassticks een jasje van paneermeel hebben.

Zet de kaassticks daarna een nacht of minimaal 6 uur in de diepvries. Zo worden ze stevig en dat zorgt ervoor dat het bakken beter gaat.

Verwarm de olie in de frituurpan. Leg de kaassticks in het netje en bak in ongeveer 1 minuut goudbruin. Laat wat uitlekken op een keukenpapiertje en geniet er daarna van. Warm zijn ze natuurlijk het lekkerst en serveer ze eventueel met wat mosterd of ketchup!

Nog meer zin in kaas, bekijk deze recepten, kaasvlinders, kaasstengels of kaaskoekjes dan eens.

De kaas van Stomptoren heb ik ontvangen en ik krijg betaald voor deze post. Wel deel ik mijn eerlijke mening en natuurlijk een heerlijk recept. Meer lezen, zie mijn disclaimer.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Kaassticks”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *