Misschien dekt kruidcake met cranberries de lading niet helemaal, want deze cake is niet zoals kruidcake plakkerig en compact, maar deze cake is juist erg luchtig en heerlijk gevuld met cranberries.

Cranberries denk je dan. Die horen toch bij Kerst, nou ik vind van niet, want ik hou niet van weggooien en als je nu teveel cranberries hebt gekocht rondom Kerst en Oud & Nieuw, dan moet je ze toch opmaken. Dat kan prima met deze cake. Deze cake is heerlijk kruidig en de cranberries zijn een zure tegenhanger voor de zoete suiker.

Zoals altijd gebruik ik mijn basisrecept voor deze cake, met een kleine wijziging hier en daar en natuurlijk de cranberries in én op de cake.

Kruidcake met cranberries

Ingrediënten kruidcake met cranberries
  • 200 gram boter
  • 200 gram bruine baserdsuiker
  • 4 eieren
  • 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 eetlepel kaneel
  • 1 scheutje vanille aroma
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 200 gram cranberries
  • poedersuiker
Bereiding

Het is gewoon weer lekker simpel. Alles – na ja, bijna alles – bij elkaar doen en in de oven zetten. De toelichting volgt nu:

Begin met het voorverwarmen van de oven op 175 graden.

Vet een cakeblik in met boter en bedek met bakpapier.

Was de cranberries en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Mix de zachte boter en de suiker romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Wacht tot het vorige ei is opgenomen, voordat je het volgende toevoegt.

Voeg de kruiden, de vanille aroma en het zelfrijzend bakmeel bij het mengsel en mix tot een egaal cakebeslag.

Doe de helft van de cranberries in een bakje met 1 eetlepel bloem/zelfrijzend bakmeel en meng dit door elkaar. Voeg daarna de cranberries toe aan het beslag. De bloem of het zelfrijzend bakmeel zorgt ervoor dat de cranberries niet naar beneden zakken.

Zet dan in de oven voor ongeveer 60 minuten. Check of de cake gaar is met een satéprikker. Prikker schoon? Cake eruit!

Laat de cake afkoelen. Verdeel de rest van de cranberries eroverheen en bestrooi met poedersuiker.

Kruidcake met cranberries

Geniet van je heerlijke cake met de laatste cranberries, want weggooien is jammer.

Kruidcake met cranberries


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

8 gedachte over “Kruidcake met cranberries”
  1. Ziet er weer heerlijk uit!! Mooi plaatje ook! Vind je alleen die cranberries bovenop niet vreselijk zuur om zo te eten?

    1. Dank je! Ik vind het meevallen, de cake is zoet genoeg, dus dat compenseert en de poedersuiker geeft ook nog wat zoetigheid aan de cranberries die bovenop liggen. Je kunt ze natuurlijk ook weglaten, of eraf halen.

  2. Bij het begin van het artikel dacht ik Oh dit is misschien een fijne ontbijtcake! Maar aan de ingredienten te zien is het toch meer een iets-lekkers-voor-bij-de-koffie-cake ofniet?

    1. Ha Ivon, ja zou ik wel doen. Alhoewel het natuurlijk altijd lekker is bij het ontbijt, is het wel een beetje veel suiker om je dag zo te beginnen. Ik ga nog eens broeden op een lekkere ontbijtcake. 🙂 Speciaal voor jou met lekkere kruiden.

  3. Vandaag gemaakt, echter met gedroogde cranberry’s en wat walnoten. Het beslag was al om de vingers bij af te likken, nog even wachten tot ze afgekoeld is. Hmmmm

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *