Afgelopen zomervakantie was ik mee met een ‘back to the basic’-jongerenkamp. We maakten een rondreis door Tsjechië, Polen en Slowakije (hier vertel ik er meer over). Tijdens een reünie met mijn mede reisgenoten kwam het gesprek op bakken en appeltaart. Daarna vroegen we onszelf af of het mogelijk was om een appeltaart in een koekenpan te maken. We gingen het proberen, zo was de uitkomst van het gesprek.

Na verloop van tijd hadden we opnieuw een reünie en ik was het gesprek een beetje vergeten, totdat ik een appje kreeg: ‘ga jij nog een koekepan appeltaart maken?’. Na wat onderzoek wist ik niet of een appeltaart een handig idee was, of ik moest gaan voor een tarte tartin, maar een cake moest lukken.

Cake uit koekenpan

En zie daar! Een heerlijke cake uit een koekenpan. Voor mij is de smaak precies hetzelfde en de cake is lekker luchtig, misschien juist wel doordat je hem in een koekenpan maakt. Ideaal als je oven kapot is of als je om andere redenen geen oven tot je beschikking hebt. Het recept deel ik hieronder met jullie.

Cake uit koekenpan

Ingrediënten cake uit koekenpan
 • 200 gram boter
 • 200 gram lichtbruine basterdsuiker
 • 20 gram grove kaneelsuiker
 • 4 eieren
 • 200 gram zelfrijzend bakmeel
 • 1 appel

Topping

 • 125 gram mascarpone
 • 20 gram witte basterdsuiker
 • 250 ml slagroom (+ 1 el suiker)
 • 20 gram grove kaneelsuiker
Bereiding

 

Mix de zachte boter en de suikers romig. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Wacht tot het vorige ei is opgenomen, voordat je het volgende toevoegt.

Voeg het zelfrijzend bakmeel bij het mengsel en mix tot een egaal cakebeslag. Schil de appel en snijd in stukken. Voeg deze toe aan het cakebeslag.

Zet een pan op het fornuis. Ik heb gebruik gemaakt van een wokpan op een keramische kookplaat. Vet de pan goed in met bakspray en zet het fornuis op stand 4.

Giet het beslag in de pan. Leg het deksel op de pan en laat dit voor ongeveer 45 – 60 minuten ‘bakken’.

Maak de topping door de slagroom stijf te kloppen met 1 eetlepel suiker. Mix de mascorpone met de witte basterdsuiker. Voeg de slagroom toe aan de mascarpone. Meng hier de kaneelsuiker doorheen. Verdeel de mascarponeslagroom over de cake en strooi hier nog wat kaneelsuiker overheen.

Cake uit koekenpan

Heb jij weleens op deze manier een cake gebakken? Nee? Zeker een keer proberen! Zo ja, wat heb je toen voor cake gemaakt en is die ook gelukt of niet?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

5 gedachte over “Cake uit koekenpan”
  1. Leuk! Ik ben benieuwd wat je ervan vind. Geen idee, want dat heb ik niet geprobeerd. Maar ik denk dat het op laag/middelhoog vuur en dan voor 45 – 60 minuten ‘bakken’ dat het dan ook moet lukken. Maar ik kan natuurlijk geen garantie geven. Sorry!

  1. Ja, ik ben er ook enorm blij mee! Haha, het is ook wel een apart idee, maar ik ben blij dat ik het gedaan heb. Deze cake was heerlijk!

 1. ik heb een inductiekookplaat met temperatuuropbouw van 200 tot 2000 watt. op hoeveel zou ik deze cake in de koekenpan moeten bakken volgens jou? Vriendelijke groetjes Carla.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *