Karretjescake? Nee, ik maak geen spelfout. Want zeg maar eerlijk, dat dacht je of niet? 🙂 Vandaag heb ik weer een review en een recept voor jullie. De afgelopen tijd zijn er zoveel nieuwe bakboeken uitgekomen, dat er ook nog een paar op de planning staan. Uit een poll die ik hield op Instagram kwam ik er achter dat jullie dat niet erg vonden, maar wel graag een recept erbij kregen. Nou, dat gaat lukken hoor.

Vandaag heb ik een review van het boek: ‘Zoet zonder Zuivel’. Dat had je misschien niet verwacht, maar ik heb een leuke reden. Erica heb ik namelijk leren kennen tijdens een taartenbakwedstrijd. Waar ik de brownie karamel fudge taart voor had gemaakt. We raakten aan de praat en Erica vertelde dat ze bezig was met het maken van een bakboek. Via Facebook vroeg Erica of ik een review wilde schrijven voor haar en dat wilde ik best. Erica deelt haar recepten op haar Facebookpagina: Lekker zonder Koemelk.

foto van Lekker zonder koemelk.

Zoet zonder Zuivel

Inhoud

Het boek bestaat uit allerlei soorten van zoetigheden. Van koekjes tot desserts, van brood tot taart. Al deze recepten zijn zuivelvrij te maken. Dit betekend dat er in de receptuur wordt gesproken over plantaardige magarine, plantaardige stroopwafels, plantaardige slagroom, etc. De recepten zijn gewoon lekker zoet en passen daarom perfect bij een zoetekauw.

Een opmerking: Zelf heb ik geen lactose intolerantie of -allergie, dus ik weet ook niet in welke mate het lastig is om zelf aan de slag te gaan met plantaardige producten. Maar ik vind het jammer dat er niet gebruik gemaakt is van noten (of een ander product) ter vervanging van zuivel.

Vormgeving

Erica heeft dit boek zelf uitgegeven en dat zie je ook wel, maar ik vind het wel enorm tof dat ze het zelf heeft gedaan. Het lijkt mij een enorm groot werk en petje af voor dit toffe boek met meer dan 120 recepten. Elk recept heeft een foto van het eindresultaat, zo weet je hoe het baksel eruit hoort te zien.

Recepten

Zoals gezegd, er staan meer dan 120 recepten in dit boek. Die zijn onder verdeeld in:

 • Brood: Lekkere hartige broden voor bij de soep bijvoorbeeld, maar ook het recept van suikerbrood. Heerlijk!
 • Koekjes: Heel veel koekjes die je in de winkel kunt kopen, maar dan zelfgemaakt en dus extra lekker.
 • Taart en handgebak: De klassieker onder de taarten, de appeltaart, maar ook een frisse frambozentaart of een mokkataart voor de koffieliefhebber.
 • Snoepgoed: Allerlei soorten bonbons met de lekkerste vullingen, dit is echt een een perfect hoofdstuk voor de chocolade liefhebber.
 • Desserts: Lekkere toetjes zoals, chocoladepudding, vla, ijs, panna cotta en mousse.

Ingrediënten Karretjescake

Nu komen we terug bij mijn spelfout, want dit is geen arretjescake die je maakt met chocolade, maar een karretjescake die je maakt met karamel. Toch liever arretjescake, zie dan dit recept.

 • 250 gram boter*
 • 250 gram biscuitjes
 • 175 gram karamelvla*
 • 125 gram stroop
 • snuf zout

*gebruik hiervan een plantaardige variant als je een zuivelvrij recept wilt

Bereiding

Bekleed een cakevorm met plasticfolie. Laat genoeg over de rand hangen zodat dit dadelijk over de karretjescake heen kan vallen.

Smelt de boter en laat deze in een andere kom bijna weer stollen. De boter moet bijna koud zijn. Voeg in bij de boter de stroop en roer dit goed door. Voeg daarna de karamelvla toe en roer dit opnieuw goed door.

Breek de biscuitjes in grove stukken boven het karamelmengsel en meng dit goed door elkaar. Zorg ervoor dat alle stukken onder het karamelmengsel zitten.

Giet het mengsel in de cakevorm en duw goed aan met een lepel. Vouw het plasticfolie erover en duw opnieuw goed aan.

Zet daarna voor ongeveer 8 uur in de koelkast om op te stijven. Snijd daarna in plakken en geniet van je heerlijke karretjescake.

Had jij er eerder van gehoord van karretjescake of dat je net als ik dat het een spelfout was?

karretjescake koekjescake met karamelvla

Boekinformatie

Dit boek heb ik ontvangen van Erica, waarvoor hartelijk dank. Het boek kan je bestellen via Bol.com. Het kost €29,95 (gratis verzendkosten!). Dit is misschien een hogere prijs dan andere bakboeken, dit komt omdat Erica het boek zelf heeft uitgegeven. Ben je benieuwd geworden naar de inhoud of heb je zelf een zuivelvrij dieet, bestel het boek dan hier.

Dit artikel bevat affiliatie links. Ik krijg dan een klein percentage van hetgeen wat je koopt, maar het kost jou geen extra geld.


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Karretjescake”
 1. Hey Lianne, ik zag opeens je review weer voorbij komen. Leuk hoor! Even een verduidelijking: ik heb geen gebruik gemaakt van noten omdat er vaak kruisallergieen zijn wanneer je een koemelkallergie/lactoseintolerantie hebt.

  En ik heb het boek niet zelf uitgegeven hoor. Gewoon via een uitgeverij. Maar wel eentje waar je veel zelf moet doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *