Als zoete koekenbakker bak ik niet niet zoveel hartige lekkernijen. Het aantal hartige recepten op mijn blog is dan ook niet zo hoog. De reden is niet dat ik hartige hapjes niet lekker vind, maar ik heb er niet zoveel inspiratie voor. Dat kan nu gaan veranderen. Waarom? Rutger van den Broek, winnaar van het eerste seizoen van Heel Holland Bakt en blogt op Rutger Bakt, heeft een hartig bakboek uitgebracht. Na drie bakboeken die voornamelijk bestaan uit zoete recepten, is er nu een bakboek dat zich helemaal richt op hartig. Rutger timmert dus zeker aan de weg na zijn deelname aan Heel Holland Bakt. Van verpleger tot bakkermakker met een blog en diverse bakboeken.

Hartige bakboeken: een gat in de Nederlandse kookboeken-markt!

Het bakboek stond zeker op mijn verlanglijstje, omdat ik op zoek was naar hartige recepten. Zelf kwam ik nooit verder dan bladerdeeg en kaas (zoals hier, hier en hier). Extra leuk was het dan ook dat ik via Instagram het bakboek van Rutger gewonnen heb. Naast het bakboek heb ik ook de goodiebag ontvangen met onder andere allerlei handige baktools, meel en bakspray. Hartig bakken is vaak een ondergeschoven kindje. In heel wat bakboek is wel een hoofdstuk met hartige hapjes toegevoegd, maar er zijn weinig bakboeken die zich volledig richten op hartig bakken. Ik vind het helemaal leuk, een gat in de markt!

Vandaag deel ik met jullie een review van het bakboek en het recept voor overheerlijke bladerdeeghapjes met spek, brie, walnoot en honing uit het bakboek van Rutger.

Het hartige bakboek

Inhoud

Zoals de voorkant ons al doet vermoeden, dit boek staat vol met hartige recepten. Van de basis, bijvoorbeeld het recept voor bladerdeeg, tot en met recepten met verschillende varianten, zoals deze bladerdeeghapjes. Daarnaast staan er recepten in die je vanaf de basis kunt maken, bijvoorbeeld de slaapmuts, en er staan ook recepten in die ‘je bijna zelf hebt gemaakt’. 

Zelf ben ik nog nooit de uitdaging aangegaan om zelf bladerdeeg te maken. Het bladerdeeg wat ik gebruik in het recept is dan ook vers bladerdeeg uit de supermarkt. Het staat wel op mijn lijstje om het eens te proberen. Het geschikte moment komt daar vast en zeker een keer voor (vraagje aan jullie: heb jij weleens zelf bladerdeeg gemaakt?).

Vormgeving

De foto’s in het bakboek hebben allemaal dezelfde stijl. Wat aan de donkere kant en zonder al te veel poespas. Zelf vind ik dat heel gaaf, want dat zorgt ervoor dat het bakboek een geheel is. Daarnaast vind ik deze stijl goed bij het thema: hartig bakken, van het boek passen. Allerlei zoete kleurtjes en vrolijke props passen daar niet zo goed bij. Daarnaast blijft het boek goed open liggen, het touwtje, wat ontbreekt, wordt zo niet gemist.

Recepten

Het boek bevat eerst een uitleg van de begrippen, een basisingrediëntenlijst en bakbenodigdheden overzicht. Ideaal voor de beginnende (hartige) bakker.

Het boek heeft zo’n 60 recepten, + 10 variaties, en is verdeeld in 7 hoofdstukken, namelijk:

 1. Basisrecepten: Naast recepten voor deeg, vind je hier recepten voor vullingen, zoals: pesto, ragout en tomatentapenade.
 2. Klein maar fijn: Verschillende koekjes en hapjes. Leuk voor op verjaardagen of bij high tea’s.
 3. Lekker voor tussendoor: Hier staan diverse soorten kroketten in. Iets wat ik zeker nog een keer wil proberen. Daarnaast een bladerdeegster of gevulde muffins.
 4. Mandvol broodjes: Allerlei lekkere broodjes, zoals: de klassieke saucijzenbroodjes of de internationale pides of bapao.
 5. Brood op de plank: Hartige broden die lekker zijn bij een soepje of als lunch.
 6. Van plaat tot taart: Diverse pizza’s en plaattaarten die er stuk voor stuk heerlijk uit zien.
 7. Groots gebakken: Gevuld deeg, zoals zalm in deeg, paté en croûte en allerlei heerlijkheden.
 8. Bijna helemaal zelf gebakken: Hierbij gebruik je iets uit de winkel en iets van jezelf, als je bijvoorbeeld tijd tekort komt.

Ik vind het fijn dat Rutger een opbouw heeft gemaakt in de hoofdstukken. Daarnaast zijn de recepten goed uitgelegd met goed vindbare ingrediënten. Dit maakt het hartige bakboek een must-have voor iedere thuisbakker die hartige hapjes lekker vindt.

bladerdeeghapjes met spek en brie

Ingrediënten bladerdeeghapjes met spek en brie

 • 1 rol vers bladerdeeg (of via het recept van Rutger)
 • 10 plakjes ontbijt- of katenspek
 • 200 gram brie
 • 60 gram walnoten
 • 2 eetlepels honing

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een muffinblik in met boter. Ik heb ook nog kleine vierkantjes bakpapier geknipt die ik in het vormpje heb gedaan. Zo weet ik zeker dat ik de hapjes goed uit de vorm krijg.

Snijd vierkantjes van het bladerdeeg van ongeveer 7 x 7 cm. Leg het bladerdeeg in de holtes van de bakvorm.

Halveer de plakjes spek en leg in de holtes. Snijd de brie in blokjes. Verdeel de brie over het spek. Hak de walnoten en verdeel deze over de hapjes heen.

Voeg daarna per hapje een paar druppels honing. Dit kan je ook doen nadat ze uit de oven komen.

Bak de hapjes in 20 – 30 minuten goudbruin en gaar.

Haal uit de vorm en serveer de hapjes lauwwarm. Je kunt de hapjes ook goed van tevoren maken. Bewaar ze dan in een bak met aluminiumfolie eroverheen. Zet ze vlak voor serveren nog even 5 – 10 minuten in de oven op 175 graden.

bladerdeeghapjes met spek en brie

Eet smakelijk! Ik vond het hapje enorm smakelijk, ook lekker bij een brunch of bij de (erwten)soep.

Dit boek heb ik gewonnen bij een winactie op het Instagram account van Rutger. Je kunt het boek kopen in de plaatselijke boekhandel. Niet aanwezig? Vraag er dan even naar. Je kunt het ook bestellen bij Bol.com. Het boek kost €29,99 (gratis verzendkosten).


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

4 gedachte over “Bladerdeeghapjes met spek en brie”
  1. Je vind hier mijn hartige recepten: , maar op mijn blog deel ik vooral zoet, het heet niet voor niets ‘De Zoetekauw’. Hartige bakboeken zijn er inderdaad ook wat minder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *