Arretjescake

Arretjescake, de eerste keer dat ik het maakte vond ik het maar een vies prutje worden, maar de smaak was geweldig. Het klopt dat je het idee hebt dat je een half pakje boter eet, want er gaat nu eenmaal veel boter in en ook suiker kom je niet te kort. Maar af en toe moet dat kunnen toch?

arretjescake-e1472127774676-1

Waar de naam arretjescake vandaan komt, tsja, daar zijn de meningen over verdeeld. De Limburgers noemen deze cake ook wel pletskeskoek en zeggen dat de cake daarvandaan komt. Er gaan ook verhalen op over Arretje Nof, een stripfiguur uit een reclame van Calvé. Hierin maakten ze reclame voor hun vetsoorten en deelden daarmee recepten. Recept nummer 100 was arretjescake.

Een variant op arretjescake is  chocolade salami. Het recept daarvan kwam ik tegen op de blog van Linda & Sergio: Talk nomz to me. Van deze blog mocht ik bakken voor de foodblogswap van oktober en hier vind je lekker eten in alle soorten en maten. Nomz betekent volgens hun nomzcabulaire (soort woordenboek): lekker eten.

Het recept voor deze chocolade worst vind je hier. Het grote verschil tussen de chocolade salami en deze arretjescake is dat er in de eerste chocolade gaat en haast geen suiker (die zit al in de chocolade), in de tweede gaat geen chocolade, maar wel suiker. Dus ik denk dat beide recepten ongeveer even zoet zijn. Toch nog een keer de chocolade salami proberen.

Helemaal leuk om zo wat meer van deze cake te weten, maar ik wil het recept denk je nu waarschijnlijk. Is goed, hier komtie dan:

Ingrediënten voor arretjescake

 • 250 gram biscuitjes
 • 125 gram boter
 • 300 gram suiker
 • 2 eieren
 • 40 gram cacao

Bereiding

Bekleed een cakevorm met aluminiumfolie.

Maak de biscuitjes klein. Doe dit gewoon met je handen, want het moeten geen kruimels worden, maar gewoon kleine stukjes. Smelt de boter in een pannetje.

Klop in een kom de eieren met de suiker en voeg hier de cacao bij. Voeg hierbij de gesmolten boter en roer goed door. Zorg ervoor dat je geen klontjes krijgt. Voeg hierbij de biscuitjes.

Stort het mengsel in het cakeblik, druk goed aan en zorg ervoor dat de bovenkant recht is afgestreken. Zet daarna in de koelkast voor ongeveer vier uren of een hele nacht.

Ken jij arretjescake al? En heb je hem al weleens gemaakt?


***** Hier vind je alle Kerstecepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

8 Comments

 • Daniëlle 28 oktober 2016 at 07:31 Reply

  Hmm lekker! Arretjescake maak ik vaak met de kinderen uit mijn klas!

  • Lianne 29 oktober 2016 at 12:29 Reply

   O, dat is leuk om te doen! Vinden ze wel lekker zeker? 🙂

 • Marga S. 28 oktober 2016 at 11:29 Reply

  Ja dat vind ik ook altijd zo lekker!

  • Lianne 29 oktober 2016 at 12:30 Reply

   Lekker he Marga! Vind ik ook hoor, heb je het ook al weleens zelf gemaakt?

 • Marlies 31 oktober 2016 at 11:00 Reply

  Zo makkelijk, maar wel heel lekker!

 • Linda 31 oktober 2016 at 16:10 Reply

  We komen binnenkort op de koffie! 😉

  • Lianne 1 november 2016 at 09:11 Reply

   Haha, leuk! Nemen jullie de arretjescake mee? 😉

 • kim 29 november 2016 at 19:02 Reply

  Ik ben echt gek op arretjescake. We maken het thuis al jaren!

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!