Mandarijnen kwarktaart met bastogne

Ik hou altijd van kwarktaarten. Ze geven mij altijd het gevoel dat het gezonder is dan een chocoladetaart, maar toch zit je wel lekker aan een stuk taart te snoepen. Nou, ik vind dat altijd een fijn gevoel kan ik je zeggen. Waarom kies ik voor mandarijnen, het is namelijk geen Koningsdag zul je zeggen. Nou mandarijnen in de kwarktaart vind ik altijd zo’n nostalgisch gevoel geven. Vroeger maakte mijn moeder dit ook altijd en toen vond ik het altijd zo gek, maar nu, ik vind het heerlijk. Wel heb ik weer een extra variatie verzonnen op de versie van mijn moeder.

UPDATE: Deze foto ziet er beter uit, thanks to: Sjaak Verboom!

Mandarijnentaart

De bodem maak ik met bastogne koekjes, want dat vind ik het allerlekkerst, maar het kan vast ook met speculaasjes of een ander koekje wat je lekker vind.

Ingrediënten (mandarijnenkwarktaart)

Bodem

 • 200 gram bastognekoeken (+ extra voor decoratie) = een heel pak
 • 75 gram boter

Kwark:

 • 300 gram sinaasappelsap (+ 100 ml voor gelatine)
 • 500 gram magere kwark (naturel)
 • 250 ml slagroom
 • 12 blaadjes gelatine
 • ongeveer 25-50 gram witte basterdsuiker naar smaak

Decoratie:

 • bastognekoeken
 • mandarijnen (uit blik, laat wel goed uitlekken)

Bereiding

Bekleed als eerste je springvorm met bakpapier, mijn springvorm is 24 cm doorsnede.

Bodem
Verkruimel de bastognekoeken, bijvoorbeeld in een keukenmachine of met de hamer. Smelt de boter in een pannetje. Doe de bastognekruimels bij de gesmolten boter en meng goed door. Stort daarna het mengsel in een springvorm en druk goed aan. Zet daarna in de koelkast en laat hard worden.

Kwark
Week de gelatineblaadjes voor 8 minuten in ijskoud water.

Meng het sinaasappelsap (300 gram) en de kwark goed door elkaar. Klop de slagroom stijf met de suiker. Meng de slagroom door het sinaasappelkwarkmengsel.

Haal na 8 minuten de gelatineblaadjes uit het water en knijp goed uit. Doe het sinaasappelsap wat over is in een pannetje en doe hier de gelatineblaadjes bij. Warm dit op totdat de gelatine gesmolten is. Laat wat afkoelen en giet bij het mengsel van sinaasappelkwark en slagroom. Roer goed door elkaar.

Stort dit, als je bodem al afgekoeld is, op de bodem en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast

Decoratie
Verkruimel de overgebleven bastognekoeken en verspreid over de taart, voornamelijk aan de rand. Leg de mandarijnenpartjes in het midden.

De bastognekoekjes bovenop zullen wel wat zachter worden, naarmate de tijd versterkt, maar ik vind dit geen probleem, de smaak blijft hetzelfde! Ik vond de taart heerlijk en mijn proefpanel ook! 🙂

Ga jij deze taart ook maken?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

7 Comments

 • Proef de Smaak 15 december 2015 at 12:13 Reply

  Klinkt lekker hoor! En mandarijnen zijn zo lekker winters. Lijkt me een heerlijke combinatie met die Bastogne-bodem!

  • Lianne 15 december 2015 at 13:18 Reply

   Het klinkt niet alleen zo, het is ook heerlijk! 😉

 • Emma 30 december 2015 at 18:52 Reply

  Dag Lianne,
  Wat ziet dat er toch heerlijk uit zeg! 🙂
  Ik ga hem zo snel mogelijk maken wat want is dat toch verleidelijk als je er zo naar kijkt….
  Je hoort nog wel of het goed gelukt is!

  groetjes Emma

 • Mariska 30 maart 2016 at 17:20 Reply

  Wat doe je me aan, dit is toch veel te lekker!

  • Lianne 31 maart 2016 at 09:10 Reply

   Ja, echt heerlijk istie! 😀

 • Foodblogswap: Karnemelk hangop taart met kruidnoten en mandarijn - Culinair Westfriesland 23 november 2016 at 22:14 Reply

  […] het ander. Ik heb gekozen met het idee dat ik iets wilde maken voor Sinterklaas, ik koos voor de mandarijnen kwarktaart die Lianne bij het voorstellen op haar site in haar handen […]

 • Recept | Aardbeien kwarktaart met bastogne - met Kort in de keuken 25 september 2017 at 12:03 Reply

  […] voor een cheesecake kon je al langer op de blog vinden, zo maakte ik al eens deze cheesecake met karamel, zeezout met chocolade van Tony’s Chocolonely. En een cheesecake is natuurlijk erg lekker maar je kan het met zo veel suiker nou niet bepaald […]

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!

%d bloggers liken dit: