Ik hou altijd van kwarktaarten. Ze geven mij altijd het gevoel dat het gezonder is dan een chocoladetaart, maar toch zit je wel lekker aan een stuk taart te snoepen. Nou, ik vind dat altijd een fijn gevoel kan ik je zeggen. Waarom kies ik voor mandarijnen, het is namelijk geen Koningsdag zul je zeggen. Nou mandarijnen in de kwarktaart vind ik altijd zo’n nostalgisch gevoel geven. Vroeger maakte mijn moeder dit ook altijd en toen vond ik het altijd zo gek, maar nu, ik vind het heerlijk. Wel heb ik weer een extra variatie verzonnen op de versie van mijn moeder.

UPDATE: Deze foto ziet er beter uit, thanks to: Sjaak Verboom!

Mandarijnentaart

De bodem maak ik met bastogne koekjes, want dat vind ik het allerlekkerst, maar het kan vast ook met speculaasjes of een ander koekje wat je lekker vind.

Ingrediënten (mandarijnenkwarktaart)

Bodem

 • 200 gram bastognekoeken (+ extra voor decoratie) = een heel pak
 • 75 gram boter

Kwark:

 • 300 gram sinaasappelsap (+ 100 ml voor gelatine)
 • 500 gram magere kwark (naturel)
 • 250 ml slagroom
 • 12 blaadjes gelatine
 • ongeveer 25-50 gram witte basterdsuiker naar smaak

Decoratie:

 • bastognekoeken
 • mandarijnen (uit blik, laat wel goed uitlekken)

Bereiding

Bekleed als eerste je springvorm met bakpapier, mijn springvorm is 24 cm doorsnede.

Bodem
Verkruimel de bastognekoeken, bijvoorbeeld in een keukenmachine of met de hamer. Smelt de boter in een pannetje. Doe de bastognekruimels bij de gesmolten boter en meng goed door. Stort daarna het mengsel in een springvorm en druk goed aan. Zet daarna in de koelkast en laat hard worden.

Kwark
Week de gelatineblaadjes voor 8 minuten in ijskoud water.

Meng het sinaasappelsap (300 gram) en de kwark goed door elkaar. Klop de slagroom stijf met de suiker. Meng de slagroom door het sinaasappelkwarkmengsel.

Haal na 8 minuten de gelatineblaadjes uit het water en knijp goed uit. Doe het sinaasappelsap wat over is in een pannetje en doe hier de gelatineblaadjes bij. Warm dit op totdat de gelatine gesmolten is. Laat wat afkoelen en giet bij het mengsel van sinaasappelkwark en slagroom. Roer goed door elkaar.

Stort dit, als je bodem al afgekoeld is, op de bodem en laat minimaal 3 uur opstijven in de koelkast

Decoratie
Verkruimel de overgebleven bastognekoeken en verspreid over de taart, voornamelijk aan de rand. Leg de mandarijnenpartjes in het midden.

De bastognekoekjes bovenop zullen wel wat zachter worden, naarmate de tijd versterkt, maar ik vind dit geen probleem, de smaak blijft hetzelfde! Ik vond de taart heerlijk en mijn proefpanel ook! 🙂

Ga jij deze taart ook maken?


***** Hier vind je alle recepten voor Pasen! *****

Volg me ook op Facebook! Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

7 gedachte over “Mandarijnen kwarktaart met bastogne”
 1. Dag Lianne,
  Wat ziet dat er toch heerlijk uit zeg! 🙂
  Ik ga hem zo snel mogelijk maken wat want is dat toch verleidelijk als je er zo naar kijkt….
  Je hoort nog wel of het goed gelukt is!

  groetjes Emma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *