Appelmoescake met havermout

Januari is de maand van sporten, dieëten en afvallen. Tenminste voor heel wat Nederlanders met goede voornemens. Ik heb ze niet; kunnen ze ook niet mislukken. Maar even de balans weer vinden na de feestdagen is zeker geen slecht idee. Als zoete bakker ben ik niet enorm goed in het maken van gezonde recepten. Toch heb ik een poging gedaan en helemaal niet slecht vind ik. Deze appelmoescake met havermout is mijns inziens een gezond tussendoortje, maar kan je ook goed eten als ontbijt. Dan mag je wel twee plakjes hoor. Je kunt er dan ook wat appelstroop op smeren, dat past er zeker goed bij.

appelmoescake met havermout

Let wel op, dit is natuurlijk niet een cake, zoals deze, deze of deze. Die zijn allemaal gemaakt met suiker, boter, bloem, ei en soms ook nog andere lekkere toevoegingen. De structuur is daarom heel anders, maar de smaak ook. Je moet hier zeker van houden, maar ik reken hem goed als je wel gezonder wilt gaan doen, maar niet op een houtje wilt bijten.

appelmoescake met havermout

Ingrediënten appelmoescake met havermout
  • 300 gram appelmoes
  • 200 gram havermout
  • 100 gram rozijnen
  • 1 eetlepel kaneel
  • 4 eieren
  • half zakje bakpoeder
Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Neem een cakeblik en vet dit in met wat boter of olie en bekleed het met een bakpapier.

Week de rozijnen voor ongeveer 5 – 10 minuten in lauwwarm water.

Doe de appelmoes, havermout, rozijnen, kaneel, eieren en het bakpoeder in een kom. Roer met een garde totdat alles goed vermengt is met elkaar.

Verdeel het mengsel daarna in het cakeblik en zet in de oven voor ongeveer 40 minuten. Dan is de cake goudbruin. Check daarna met een satéprikker of de cake gaar is. De cake kan dan uit de oven worden gehaald.

Laat de appelmoescake daarna afkoelen, snijd daarna in plakken.

Het is verstandig om deze cake in de koelkast te bewaren, in verband met de appelmoes.

appelmoescake met havermout

Wat zijn jouw favoriete gezonde tussendoortjes?


***** Hier vind je alle Valentijn recepten! *****

Volg me ook op Facebook en Instagram. Bak je een recept van mijn blog? Deel het op social media met #dezoetekauw zodat ik met je mee kan kijken. Vind ik leuk! Of stuur je foto naar info@de-zoetekauw.nl.

6 Comments

  • Marion Wisse 10 januari 2017 at 22:51

    Mijn man mag geen eieren. Bakpoeder en bubbeltjeswater lossen dit wel wat op maar soms rijst de cake niet of slecht. Vaak blijft het ook klef. Heb je bruikbare tips?

    Reply
    • Lianne 10 januari 2017 at 23:19

      Ai, dat is een lastige. Je kan aan de slag met lijnzaad en water (1 el lijnzaad, met 3 el water opkloppen per 1 ei) of eiervervanger, dat is vaak te koop in natuurwinkels en ik las op internet dat Jumbo het ook heeft. Veel succes in elk geval, hopelijk lukt het. Laat je het mij dan even weten dan weet ik of de tip werkt. Ik heb het zelf namelijk niet geprobeerd, maar opgezocht.

      Reply
  • Jenny Brakke 20 januari 2017 at 09:59

    De appelmoes cake gebakken en ‘k vind hem heerlijk . Ook bij m’n zus en zwager viel hij goed in de smaak .Vooral warm.

    Reply
    • Lianne 20 januari 2017 at 10:01

      Leuk! Fijn dat die zo in de smaak viel. Goede tip! Ik had hem koud gegeten, maar ik probeer hem ook een keer warm. Klinkt wel lekker inderdaad. 🙂

      Reply
  • Tilly 20 mei 2018 at 21:53

    Super lekker en simpel recept! Heb wat cocosrasp erdoor gedaan. Zal volgende keer 2 medjooldadels gepureerd erin willen, voor iets meer zoetigheid.
    Ipv ei kan je banaan erin doen, werkt top! 1 ei = 1 banaan.

    Reply
    • Lianne 30 mei 2018 at 13:33

      Fijn dat die zo in de smaak viel! Dat lijkt mij inderdaad heerlijk. Bedankt voor de tip!

      Reply

Ik zou het leuk vinden als je een reactie achterlaat!